Cum vă reparaţi maşina dacă vinovatul nu are RCA

• publicat la: 29 martie 2010
Cum vă reparaţi maşina dacă vinovatul nu are RCA

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) acoperă daune materiale cauzate de accidente, dar şi rănirea sau decesul persoanelor în cazul unor coliziuni cu autovehiculele pentru care nu s-a eliberat RCA sau conduse de şoferi ce au fugit de la locul faptei.

Potrivit ordinului nr. 113127 din 2006 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, “dacă autorul accidentului rămâne neidentificat, Fondul acordă despăgubiri numai pentru vătămări corporale sau decese. În cazul în care, în urma accidentului cu autor neidentificat, s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane o vătămare care pentru vindecare necesită îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, Fondul acordă despăgubiri şi pentru daunele materiale produse în accidentul respectiv”.

Accidentul de autovehicul cu autor neidentificat este accidentul în care autovehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului, arată ordinul.

În acest caz, Fondul acordă persoanelor prejudiciate despăgubiri atât pentru daune materiale, cât şi pentru vătămări corporale sau decese.

În aceste cazuri va rămâne în sarcina persoanei păgubite, pentru daune materiale, o franşiză de 100 de euro ori echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României la data producerii accidentului, arată acelaşi ordin, prea puţin cunoscut de şoferi.

“Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie-noiembrie 2009 au fost avizate 570 de cazuri, mai multe decât pe parcursul întregului an 2008, când la fond au apelat în total 383 de persoane”, spune Sorin Greceanu, director executiv la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS). Pentru a putea beneficia de despăgubirile acordate de fond, păgubitul trebuie în primul rând să păstreze toate documentele accidentului.

Procesul-verbal de la Poliţia Rutieră este foarte important pentru că stabileşte cine e vinovat şi ce pagube s-au produs. De asemenea, dacă se face reparaţia maşinii pe cont propriu, trebuie să vă asiguraţi că aveţi toate documentele, inclusiv poze cu avariile, pentru că va trebui să dovediţi fiecare cheltuială pentru care cereţi banii înapoi.

Nu trebuie să uitaţi nici chitanţele legate de spitalizare sau cheltuieli medicale dacă este vorba despre o vătămare corporală sau, în caz de deces, de documentele justificative (chitanţe sau facturi) pentru cheltuielile efectuate pentru îndeplinirea ritualurilor religioase. Plata daunelor de către FPVS nu avantajează însă persoana vinovată de accident. Asta pentru că, în situaţia în care plăteşte daunele, fondul îşi va recupera mai apoi banii de la persoana vinovată pe cale amiabilă sau cu ajutorul justiţiei, chiar şi prin executare silită dacă este cazul.

“După plata daunelor către persoana păgubită, fondul va da în judecată persoana vinovată de accident pentru a-şi recupera atât despăgubirea plătită, cât şi toate costurile, cum ar fi cele de constatare, de expertizare, costuri proprii, dobânda legală aferentă, cheltuielile de judecată şi costurile cu executarea silită”, mai spune Sorin Greceanu.

Există şi situaţii în care cererile pentru despăgubire sunt respinse. Dacă păgubitul are asigurare facultativă – CASCO, fondul nu despăgubeşte. “În cazul asigurării CASCO, persoana păgubită îşi repară maşina pe banii asigurătorului, urmând ca acesta să îşi recupereze banii de la persoana vinovată”, mai spune Greceanu.

sursa Money.ro

Lasati un comentariu