Efectele pozitive ale stresului

• publicat la: 29 martie 2010
Efectele pozitive ale stresului

Stresul este inamicul numărul 1 al omului secolului XXI, dar specialiştii site-ului howstuffworks.com spun că absenţa unor perioade stresante din cotidian are efect negativ asupra sănătăţii.

Stresul este un răspuns al presiunii psihologice exercitate atât de un eveniment negativ, cât şi de unul pozitiv. Tocmai de aceea există şi cazuri in care stresul este benefic, pentru că adrenalina eliberată in organism poate avea influenţe pozitive asupra intregului corp, de la sistemul digestiv şi cardiovascular până la cel pulmonar şi afectiv.

Dacă acţiunea factorilor externi persistă insă pentru perioade indelungate, stresul se transformă intr-un duşman de temut, iar efectele pot fi extrem de grave, atrag atenţia specialiştii in psihologie. Printre efectele negative ale stresului se numără stările de anxietate sau depresie, ulcer, deshidratare şi chiar slăbirea generală a organismului.

De cealaltă parte, lipsa unui stimul exterior care să solicite intregul organism, de la partea afectivă până la cea organică, va incetini reacţia organismului in perioadele aglomerate, iar corpul işi va pierde capacitatea de a face faţă unor perioade stresante. Astfel, micile reprize de stres pot fi considerate un antrenament afectiv eficient pentru preintâmpinarea unor perioade iminente de tensiuni susţinute.

In acelaşi timp, micile lucruri stresante au ca efect imbunătăţirea abilităţii organismului de a fi eficient sş de a funcţiona la capacitate maximă. Memoria se exersează foarte bine in micile perioade de stres, iar specialiştii sunt de părere că lipsa acestor stimuli poate fi calea cea mai sigură pentru apariţia Alzheimerului sau a altor forme de demenţă. Mai mult, micile lucruri care te consumă pot fi considerate “tonicul cerebral” perfect, completează psihologii.

Potrivit sursei citate, nivelul de stres perceput este diferit de la o persoană la alta. Tocmai de aceea, fiecare işi cunoaste limitele stresului şi le poate controla când acestea sunt puternice şi pot deveni incontrolabile. Astfel, specialistii spun că persoanele care işi doresc o viaţă lipsită de stres ar fi bine să se gândească de două ori inainte de a lua aceasta hotărâre.

Lasati un comentariu