GPS-ul pentru gropi

• publicat la: 24 martie 2010
GPS-ul pentru gropi

Până când autorităţile vor acoperi şoselele ţării cu asfalt de calitate, şoferii au o singură soluţie  aparatul de numărat găurile din carosabil.

Una dintre cele mai trăsnite creaţii prezentate la Salonul de Inventică de la Cluj este un aparat care depistează gropile de pe şosea. Dispozitivul a fost creat de un ieşean care susţine că s-a săturat să işi tot repare autoturismul avariat de carosabilul aflat adesea intr-o stare deplorabilă. Dispozitivul care numără gropile din asfalt a fost inregistrat sub denumirea de „Avertizor acustic şi electromagnetic pentru prevenirea unor accidente auto şi feroviare”. „Practic, avertizorul este bazat pe senzori care se conectează la trecerile de pietoni sau la trecerile de nivel cu calea ferată”, spune inventatorul Iustin Capra. Asemenea avertizărilor emise de dispozitive de tip GPS, şi acest aparat inştiinţează şoferul cu privire la denivelările din şosea.

„Conducătorii auto sunt avertizati vocal şi că trebuie să reducă viteza atunci când senzorii aparatului inregistrează gropile din asfalt”, a adăugat Iustin Capra.

Aparatul este alimentat cu curent electric de la bateria maşinii prin intermediul prizei pentru brichetă, asemenea GPS-ului. Soferii pot fi avertizaţi şi cu 60 de metri inainte de apariţia trecerilor de pietoni.  Deocamdată nu există un preţ stabilit pentru aparatul care depistează gropile, pentru că suma exactă va putea fi cunoscută abia după ce va incepe producţia de serie. Acest dispozitiv nu este singura „minune” prezentată la Salonul de Inventică de la Cluj.

Cosmetice făcute din ţesutul unor insecte aduse din Brazilia, roboţei de cercetare a câmpurilor minate şi lunete tactice care pot transmite in timp real imaginile preluate şi cu care ai putea echipa liniştit un soldat al viitorului, metode noi de prelucrare a metalelor preţioase, salina mobilă – toate acestea sunt „vedetele” Salonului de Inventică de la Cluj. Aici au expus cercetători şi inventatori veniti din zece ţări ale Europei, profesori şi studenţi, profesori de mecanică sau de biologie.

Conducătorii auto sunt avertizati că trebuie să reducă viteza când senzorii aparatului inregistrează gropile din asfalt.” IUSTIN CAPRA, inventator

Lasati un comentariu