Incendiu la fosta fabrică de tutun

• publicat la: 10 martie 2010
Incendiu la fosta fabrică de tutun

Un corp al fostei Fabrici de Tutun a luat ieri foc. Incendiul, de proporţii, a izbucnit în jurul orei 16.00, s-a extins cu mare viteză şi nu le-a lăsat pompierilor nici o şansă, chiar dacă alături de cei din Carei au participat la intervenţie şi cei din Tăşnad. La originea producerii incendiului ar putea sta mai mulţi minori, care au fost văzuţi în cursul zilei de ieri, şi pe parcursul ultimelor zile, furând şi transportând geamurile clădirii, care a ars.

Pompierii au fost alertaţi în jurul orei 16.00, după ce un fum gros a început să iasă din corpul de clădire dinspre cimitir. Într-un timp extrem de rapid flăcările s-au extins şi au cuprins acoperişul, astfel încât intervenţia celor patru autospeciale a putut doar stopa extinderea focului.

Proporţiile incendiului au necesitat o intervenţie de peste două ore. Clădirea, veche de 100 de ani, avea întreaga structură interioară – grinzi, podele, porţiuni ale acoperişului – din lemn. În interiorului imobilului, folosit în trecut pentru uscarea tutunului, se aflau reziduri de pânză, ale recipientelor în care se transporta tutunul, iar o parte dintre pompierii, care au participat la stingere, susţin că perimetrul din jurul clădirii mirosea a motorină.

Intervenţia pompierilor a fost îngreunată şi de lipsa de presiune din hidranţii stradali. Apa murdară din conductele acestora au înfundat în repetate rânduri furtunele, iar autospecialele rămase fără apă au avut mari dificultăţi de realimentare. În cele din urmă, pompierii au fost nevoiţi să folosească apa dintr-un bazin, aflat în curtea fostei fabrici de tutun.

Fosta fabrică de tutun se află în proprietatea unui craiovean, care soseşte azi în municipiu pentru evaluarea pagubelor. Clădirea a fost debranşată de la curent în urmă cu doi. Tot atunci s-a renunţat şi la asigurarea pazei permanente. Din informaţiile deţinute de Buletin de Carei, clădirea nu era asigurată.

Primele cercetări arată că la originea incendiului ar putea sta un grup de minori, văzuţi în ultimele zile demontând geamurile imobilului, care a ars, pentru a preda sticla unui atelier de geamgerie din apropiere. Focul ar fi putut izbucni de la o ţigară nestinsă, aruncată de aceştia.

Paul Sarvadi

CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINI DE LA INCENDIUL DE IERI

comentarii

de vasile la 11 martie 2010 - 00:02

Tinand cont de calitatea hidrantilor din oras, ma intreb ce s-ar intampla daca s-ar aprinde vreo scoala, orice alta institutie sau cladire din oras. De data aceasta pompierii au fost norocosi sa aiba un bazin cu apa la dispozitie.

Incendiul probabil a fost provocat. Cladirea va fi daramata iar pe locul respectiv se va construi altceva. Probabil un supermarket. Asigurarea nu era necesara, doar putea fi platita de altii (pentru a face curat).

Si uite asa s-a mai naruit un simbol din trecutul orasului.

V

de necunoscut la 11 martie 2010 - 07:28

FELICITARI POMPIERILOR

de necunoscut la 13 martie 2010 - 20:14

hidrantul nu este defect . dar nu are presiune . si nu a vrut nimeni sa o mareasca . ar fi nevoie de min 4 bari . in occident se poate si pina la 17 bari la nevoie in caz de urgenta . in orasul nostru e max 1.2 bari . as fi ingrijorat in locul vostru cei din blocurile cu 10 etaje . dar oricum stati linistit pompierii cu siguranta ar risca viata pentru voi . asta e sigur . mai bine scrieti comentarii apaservulai . . platiti facturile oricum e sigur ca ei nu vor mari presiunea ninci in caz de urgenta . nu au facut o nici acuma . pompierii au facut naveta la hidrante si stateau 15 minute sa se umple masina . voi stati linistiti in blocuri ???? felicitari pompierilor

de x la 13 martie 2010 - 21:57

RUGACIUNEA POMPIERULUI

Da-mi, Dumnezeule, taria
Caci am un unic crez
Si cand ma cheama datoria
Noi vieti sa protejez.

Sa iau la piept copilul mic
Din flacara din casa,
Si pe ai lui parinti raniti
De soarta nemiloasa.

Si fa-ma ager si atent
La cea mai slaba soapta
De treaba mea sunt constient-
Pe mine doar m-asteapta.

Sa am menirea de ostean
Ce lupta cu dreptate,
Sa apar orice cetatean
Si-a sa proprietate.

Si soarta crunta de va avea
Sa cad la datorie,
Tu, Doamne, grija vei avea
De copii si sotie

Lasati un comentariu