Legea bunului simţ

• publicat la: 30 March 2010
Legea bunului simţ

Legea care încoronează frumuseţea fiinţei născute este Legea Bunului Simţ. Este greu să înţelegem această Lege, dacă nu recunoaştem că ea chiar se referă la unul din simţurile noastre supreme, de care din păcate nu se vorbeşte.

Real, posedăm cu toţii un Simţ solar, numit de străbunii noştrii Simţul cel Bun sau bunul Simţ. El este Simţul conştiinţei noastre. Cu ajutorul lui, dacă este dezvoltat corect sau dacă, mai bine zis, nu-l lasă să se atrofieze, avem posibilitatea, să discernem.

Discernământul ne ajută să ştim în fiecare clipă a Vieţii, dacă suntem pe Calea Binelui sau pe Calea Răului. Legea Bunului Simţ este cea care generează: buna-voinţă, buna – cuviinţă, buna- înţelegere şi buna-credinţă. Există Oameni cu Şcoli înalte, la care însă, acest simt este atrofiat, adormit. Există Oameni fără carte, care îl posedă şi se supun Legii Bunului Simţ.

Poporul nostru este remarcabil, tocmai prin faptul că deontologic respectă această Lege.Trebuie să fim foarte atenţi, însă, să nu ne pierdem această comoară şi să decădem spiritual. Pentru că astăzi, există un asemenea pericol. Cei 7 ani de acasă, despre care se vorbeşte în Tradiţia Ţării noastre, cei pe care copilul îi dobândeşte sau trebuie să-i dobândească, în primii ani de viaţă, au ca scop, să deschidă şi să întărească Bunul Simţ, Simţul Înaltei Conştiinţe. Părinţii au, aşadar, un rol imens, în formarea unui destin fericit, pentru viitorul Cetăţean al Planetei.

Unii o fac, alţii nu, dar din păcate totul se face instinctiv. Dacă vrem să schimbăm destinul Lumii în care trăim, trebuie să lucrăm pentru deschiderea Bunului Simţ, pentru a creşte acuitatea Conştiinţei. Trebuie să exersăm şi să-i învăţăm şi pe cei din jurul nostru să exerseze stăpânirea Conştiinţei.

Numai Conştiinţa, a carei bun Simt este treaz, deschis, poate transforma datele Lumii în care trăim. Marele scret este: sî faci numai ce este necesar împlinirii Vieţii, să faci atât cât trebuie, în orice situaţie, să ştii să respecţi şi cum să respecti, să-ţi reverşi recunoştinţa şi să te porţi în aşa fel încât să meriţi recunoştinţa.

Legea Bunului Simt îţi oferă posibilitatea alegerii, înainte de a acţiona.

(Doina Măceşan, director Radio Transilvania Carei)

comentarii

de MARIN la 31 March 2010 - 05:51

Din pacate,nu mai exista aceasta Lege,acum e la moda sa dai cu capul apoi sa alegi,dar poate ca avem modele de la care sa ne inspiram,a disparut si recunostinta,toate se atrofiaza,apoi cei sapte ani de acasa ? s-au uitat..asa cum am spus :avem de la cine invata sa uitam de bunul simt………

de HOREA la 31 March 2010 - 18:21

Eu am invatzat in cei sapte ani de acasa,sa nu-i bag in seama pe cei fara bun simt sau in cel mai rau caz sa-i evit si sa nu mii fac prieteni.Asa am facut i-am ignorat mereu,ba mai mult am evitat anturajul lor.Mai nou aceste personaje se numesc “tupeisti”

de CRISTINA la 1 April 2010 - 19:02

Este foarte adevarat,uniiau uitat de toate astea,altii le aplica si sunt tinuti de fraieri.Asta e societatea in are traim.

de Dan la 2 April 2010 - 17:21

Vorbea si Hurezeanu de aceasta lege aproape la fel, mult inainte de articolul acesta :)

de LORENA la 4 April 2010 - 17:36

Dane, nu cred ca Hurezeanu,vb. in termenii acestia,cred ca trebuie sa ai un altfel de simt,ca sa gandesti in felul acesta in care e scris articolul,e scris in limba pshihoterapeutului, acuma sincer poate ca ar avea si el, ce invata din acest articol,dar poate ca si tu si eu, cu totii !Oricum felicitari pentru articol!!!

de MOLO la 5 April 2010 - 14:55

Stiti cei caracterizeaza pe unii ? invidia,rautatea,sunt negrii la suflet,nu au invatat nimic din ce li se pune pe tava.

de Dan la 5 April 2010 - 17:36

Ce ni se pune oare pe tava?…poate un amalgam de idei, dar ma rog, lecturare placuta, oricum pe aici nu poti avea decat cuvinte de lauda la adresa ” pshihoterapeutului” ca altfel se supara.:)

de MOLO la 5 April 2010 - 19:12

D-le Dan,sau poate esti doamna,cred ca traiesti chiar degeaba,nu prea intelegi multe lucruri,(amalgamul de idei care ti se dau) poate le inveti,icet,ca timp vad ca ai destul!!!te pricepi la comentarii,as fi curios sa aflu cam ce pui mata pe masa Careienilor /cam ce ai facut pentru acest oras inafara de ai monitoriza pe cei care intradevar au facut si fac ceva pentru orasul asta.Sau trebuie bagati toti intr-o oala ?Apropo ,poate ca nu prea te regasesti in Legea Bunului Simt si te-a cam suparat ca ti-au adus aminte de ea!!!!!!!!!!

de Dan la 6 April 2010 - 10:11

Molo draga, vad ca tare te supara interventia mea dar tu ce ai facut oare pentru careieni ? Ia descrie-ne putin ca sa nu credem ca doar te lauzi. Am spus ” Ce ni se pune oare pe tava?…” referindu-ma la un comentariu anterior si nicidecum “cam ce pui mata pe masa Careienilor ” care are alt sens, dar se pare ca nu pricepi nimic ci doar te ” bagi” in seama pe aici. Iti doresc o imprimavarare a gandirii tale. :) )si inca ceva, daca scrii ceva atunci scrie ” de la tine din interiorul tau” si nu copia ca nu suntem toti tampiti in orasul asta.

de LACI la 6 April 2010 - 11:57

Ce aveti fratilor ? nui madru ce faceti ! ,unu sunteti mai destept ca celalat,
macar voi sa va intelegeti ,ca e dezastru in lumea asta,da vad ca si voi contribuiti !!!Pe MOLO l-am intalnit pe forum e baiat fain ,Dan, nus cine e ,dar mi se pare cam artagos.Scuze ! pentru parere !

de CLAUDIA la 16 April 2010 - 18:51

Dane esti dus cu pluta rau de tot,as fi curioasa sa aflu, cam ce stii tu sa faci inafara de a critica si comenta aiurea,cred ca vb.pentru tinevad ca nu intelegi nimic,dar sper sa nu te apuce vara cu prostia care o ai in cap,hai ca stim ce invarti si cine esti ,am dedus din comentariile tale de 2 lei.

Lasati un comentariu