Profesorii şi studenţii încep luni protestele

• publicat la: 14 martie 2010
Profesorii şi studenţii încep luni protestele

Profesorii vor demara luni acţiunile de protest, nemulţumiţi de faptul că Legea educaţiei şi învăţământului nu a fost supusă dialogului social cu sindicatele.

Conform graficului acţiunilor de protest anunţat recent de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), în perioada 15 martie – 2 aprilie, vor avea loc mitinguri, pichetări şi greve de avertisment în teritoriu, iar în perioada 12-30 aprilie va fi pichetat sediului Guvernului şi al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

De asemenea, în perioada 1-15 mai va fi organizat un miting de protest la Bucureşti, iar ulterior, în intervalul 15-31 mai va fi organizată o grevă de avertisment la nivel naţional.

Potrivit FSLI, protestele vor culmina în prima decadă a lunii iunie cu o grevă generală, ceea ce va duce la blocarea anului de învăţământ. În acelaşi timp, sindicaliştii vor depune plângeri împotriva Guvernului României la organismele internaţionale.

Preşedintele Federaţiei, Aurel Cornea, a anunţat recent că negocierile avute cu ministrul Educaţiei nu au avut nici un rezultat.

Biroul operativ al FSLI a constatat că Legea educaţiei şi învăţământului nu a fost supusă dialogului social cu sindicatele, că anumite măsuri organizatorice au dus la bulversarea elevilor, profesorilor şi a programului de învăţământ.
Profesorii au menţionat că, în septembrie 2009, au fost reduse 17.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, că în lunile noiembrie – decembrie li s-au diminuat salariale cu 15 la sută, iar începând cu data de 1 ianuarie 2010 toate categoriile de personal din învăţământul didactic şi nedidactic au primit salarii mai mici. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de lipsa banilor pentru plata salariilor începând cu luna martie şi de perspectiva reducerii a încă 15.000 de posturi în acest an.

Tot luni, 15 martie, vor începe protestele şi studenţii, membrii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Potrivit preşedintele organizaţiei studenţeşti Ion Poenaru, în cazul în care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu-i va lua în seamă pe membrii UNSR, protestele vor continua până în data de 26 martie.

Liderul UNSR a precizat că miercuri, 17 martie, membrii UNSR vor protesta în faţa prefecturilor şi în alte zece centre universitare (Iaşi, Craiova, Reşiţa, Timişoara, Bacău, Târgu Jiu, Galaţi, Braşov, Petroşani, Ploieşti).

Preşedintele UNSR a menţionat că au fost primite toate avizele pentru protestele care vor avea loc, în perioada 15-26 martie, în faţa MECTS, dar şi în faţa prefecturilor.

Principalele nemulţumiri ale studenţilor sunt legate de lipsa de transparenţă a Ministerului Educaţiei, mai ales în ceea ce priveşte deciziile care îi vizează pe ei.

Membrii UNSR sunt nemulţumiţi de faptul că nu au fost consultaţi cu privire la noua lege a educaţiei, la statutul studentului, reprezentativitatea studentului de 25%, la diferenţierea diplomelor în funcţie de facultăţi.

O altă problemă este legată de burse, al căror număr a fost redus în unele universităţi din ţară, printre care şi Universitatea Politehnică din Bucureşti, din cauza micşorării fondului de burse.

În ceea ce priveşte taberele, studenţii se plâng că numărul acestora este mic şi consideră că acestea nu trebuie să fie „un lux”, ci o „răsplată” pentru cei 6.000 de studenţi cu rezultate deosebite la învăţătură..
El crede că studenţii ar trebui luaţi mai mult în considerare, întrucât reprezintă viitorul acestei ţări.

(Sursa: AGERPRES)

Lasati un comentariu