Raportul CE pe Justiţie: Pedepse prea indulgente pentru corupţie, in România

• publicat la: 23 martie 2010
Raportul CE pe Justiţie: Pedepse prea indulgente pentru corupţie, in România

Raportul pe Justitie ce urmează să fie publicat marţi de Comisia Europeana arată că România nu a reuşit să susţină reformele din acest domeniu, iar in domeniul corupţiei, pedepsele sunt prea indulgente.

In 75% din cazuri, pentru faptele de mare coruptie se aplică pedepsele minime, in conditiile in care, in alte perioade, acest lucru se intâmpla in doar 50% din cazuri.

Menţinerea ritmului alert al reformelor ar fi fost perturbat de alegerile prezidenţiale, arată raportul, care menţionează că unele cazuri de corupţie de la nivel inalt sunt in continuare tergiversate sau solutionate prin achitări controversate.

Durata proceselor este crescută uneori şi cu şase luni, când acesta se suspendă prin invocarea unor excepţii de neconstituţionalitate.

In plus, sistemul a suferit mari pierderi de personal, in contextul protestelor angajaţilor din justiţie de anul trecut.

Raportul interimar al Comisiei Europene consemnează probleme apărute in sistemul judiciar român din cauza protestelor din justitie de anul trecut.

Totodată, documentul arată că procedura pentru apeluri, utilizată la nivelul Inaltei Curti de Casatie şi Justitie (ICCJ), rămâne greoaie, insă există practici pentru ameliorarea acestei proceduri, care ar putea fi imbunătăţite in viitor.

ICCJ este lăudată pentru publicarea hotărârilor date, dar şi pentru postarea, trimestrial, a cazuisticii inregistrate, in timp ce CE notează că Jurindex nu a mai fost actualizat din vara anului 2009.

sursa Mediafax

Lasati un comentariu