Locurile de joacă careiene, episodul I: dezastrul din Mihai Viteazu II

• publicat la: 8 aprilie 2010
Locurile de joacă careiene, episodul I: dezastrul din Mihai Viteazu II

Cel mai nou cartier careian ar trebui să aibă, conform unei logici a normalităţii, cele mai noi şi bine întreţinute locuri de joacă din municipiu. La început de primăvară, însă, în ultimele zile de vacanţă, imaginea acestora creează numai tristeţe şi generează o serie de întrebări retorice.


Amplasate în locuri periculoase, la un metru de şosea, la doar o aruncătură de băţ de tomberoane, răsfirate printre maşini, fie din lemn, fie din metal, rupte, îndoite, vechi şi periculoase, murdare, părăsite, pline de gunoi. Sunt doar o parte dintre caracteristicile locurilor de joacă din cartierul Mihai Viteazu II.

Pe strada Albinelor, pe un petec de iarbă netuns şi denivelat, există un scrânciob, de metal, în variantă socialistă, fabricat, cel mai probabil, la fosta uzină UNIO, în anii 70. Tot acolo, două cumpene, din acelaşi fier forjat, al fostei oţelării careiene.

Prima impresie pe care o creează cele trei elemente e că au fost uitate în spaţiul pe care îl ocupă. Aşezarea lor nu are nici o logică, iar la doar un metru de bucata de pământ pe care o ocupă se află şoseaua. Nicăieri un gard, un indicator s-au alt element, care măcar teoretic ar putea să le ofere puţină protecţie copiilor. La o privire mai atentă, se vede, însă, că locul e frecventat. Cel mai probabil nu de copii, ci de careieni preocupaţi să lase în urma lor mucuri, cutii de bere sau alte gunoaie. Pe care, chiar dacă ar vrea să le arunce civilizat nu ar avea unde pentru că, a-ţi ghicit, nu există coşuri de gunoi.

Iar dacă două laturi ale ciudatului loc de joacă sunt în vecinătatea unor drumuri intens circulate, celelalte două sunt „îngrădite” de peretele unui bloc cu patru etaje şi de o alee, tot pentru maşini, ce duce spre garaje!

La doar 100 de metri distanţă, un alt loc de joacă specific pentru „MVII”. De departe, de foarte departe,chiar, sare în ochi o fostă groapă cu nisip. Locul castelelor, a acatacombelor şi a capcanelor de odinioară a devenit acum „gazda” focului pregătit, probabil, pentru mici, ori vreo găleată de smoală.

Spaţiul enorm, amestecă, într-un tablou de prost gust, leagănele şi balanţele din trecut, cu „noutăţile” din lemn şi plastic. Nici unele nici altele nu sunt într-o stare prea bună. Leagănele au dipărut, nisipul din faţa toboganului e şi el pe terminate. Mizerie cât încape, băltoace, urme de maşini! „E cam murdar, dar nu avem unde ne duce!” spune o bunică, în timp ce îşi veghează cei doi nepoţi.

Ultimul loc de joacă din acestă zonă a municipiului se află în imediata vecinătate a supermarketului Unicarm. Cândva, în urmă cu mai mulţi ani, el avea în dotare tobogane, leagăne şi un scrânciob. Azi a rămas doar un leagăn, care poartă cu mândrie amintirea celorlalte obiecte dispărute şi culorile marelui magazin de alături.

În faţa lui acces pentru maşini, în stânga parcare, iar în spate magazinul. În dreapta, la nici un metru tomberoane! Şi pentru că un astfel de leagăn nu poate fi o sursă de bucurie pentru un copil, careienii din zonă au început să îl folosească în alte scopuri.

(Episodul II al seriei noastre va prezenta situaţia locurilor de joacă din Cartierul Mihai Viteazu I)

Paul Sarvadi

comentarii

de Crina la 8 aprilie 2010 - 18:51

Scrie pe aceste locuri de joaca ” Pe careieni ii doare direct in….de locurile de joaca” NU VA ESTE CLAR CA POPULATIA ESTE DELASATOARE SI NEPASATOARE, pana se va intampla o tragedie si atunci ne-om intreba de ce n-am pus umarul sa facem ceva.

de LACI la 9 aprilie 2010 - 05:35

Edilii construiesc,Careienii distrug!!!!astai lipsa de bun simt,lipsa celor sapte ani de acasa,lipsa de buna educatie, lipsa de multe…Careienii nu merita sa le faci nimic,trebuie trimisi din nou in pantecele mamei.Din pacate,stau rau cu moralitatea su mentalitatea cu tot ce inseamna buna crestere!

de Sergiu la 9 aprilie 2010 - 22:03

Din pacate acest subiect este unul foarte delicat pt careieni. Un singur exemplu as dori sa dau din toate locurile de joaca, unul foarte cunoscut, acela fiind locul de joaca din parcul dendrologic. Acum cativa ani, multi chiar a fost renovat de catre o firma cu renume din Carei acel loc de joaca, si acum uitati cum arata, jalnic. Eu totusi inca mai sper, ca oamenilor o sa le revina mintea la cap si nu vor mai distruge locurile de joaca, leaganele, topoganele, deoarece si noi cand am fost mici am fost bucurosi ca am putut sa ne folosim de ele. Totusi tin sa mentionez un lucru, ca aceste locuri de joaca din pacate, sunt distruse si din cauza oamenilor strazii, tiganilor, care asta fac…sa distruga. In continuare numai bine

de TAMAS CARMEN la 12 aprilie 2010 - 07:39

de ce nimeni nu spune nimic de caini???
care isi fac nevoile pe spatiile de joaca a copiilor?
cine curata?
cati sunt parinti sunt multumiti cand copiii lor calca in mizerii?
daca le atragi atentia la stapani striga mai tare ca tine
oare spatile sunt ale co piilor sau a cainilor?
si eu iubesc cainii dar nu sunt deacord ca spatiile copiilor sa fie pline de caini
trebuie facut ceva in privinta sata

Lasati un comentariu