Parlamentarii vor să închidă supermarketurile duminica

• publicat la: 8 aprilie 2010
Parlamentarii vor să închidă supermarketurile duminica

Avocaţii hipermarketurilor au introdus noi taxe, ţipă producătorii

Parlamentarii vor să închidă în zilele de duminică marile supermarketuri. Românii ar putea avea astfel surpriza ca la final de săptămână să găsească lacătul pe uşile marilor retaileri. Deputaţii din Comisia de Agricultură vor să introducă, în luna mai, o asemenea propunere în Codul bunelor practici comerciale pentru a încuraja vânzările din pieţe ale producătorilor agricoli autohtoni. „Încercăm să introducem o modificare în legea Codului bunelor practici. Pe modelul unor ţări din Uniunea Europeană, precum Germania sau Austria, vom propune ca marile reţele de magazine să fie închise în zilele de duminică. În acele state s-a recurs la o asemenea măsură pe considerente de legislaţia muncii. La noi se va încuraja astfel comerţul din pieţe cu produse locale”, a declarat pentru Gândul deputatul Valeriu Steriu, vicepreşedinte în Comisia pentru agricultură. Propunerea a fost enunţată încă de la finele anului trecut, dar deputaţii spun că au aşteptat reacţia marilor reţele la prevederile Codului. „Marii retaileri nu au niciun stăpân, storc producătorii români şi pe de altă parte fac importuri masive”, ne-a declarat Steriu. Reprezentanţii hipermarketurilor nu au dorit să comenteze.

„Aş dori să nu facem comentarii pe baza unor zvonuri. Nu suntem în posesia unei astfel de informaţii”, a declarat Delia Nica, vicepreşedinte Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). Şi sindicatele salută o asemenea iniţiativă. „În cazul în care va fi luată, o astfel de decizie ar fi bine-venită. S-ar încuraja şi redeschiderea magazinelor de cartier”, crede Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Acesta a arătat că legea, care se aplică din ianuarie, a dus la eliminarea unor taxe, dar a creat altele. „Hipermarketurile au o reţea puternică de avocaţi care au inventat noi taxe. Hipermarketurile plăteau marfa la 60 de zile, iar între timp, pe bani obţineau dobândă la bancă. Pentru că acum fac plata mai repede, au decis că furnizorii trebuie să le acorde un discount de 4%, pentru a-şi compensa pierderea”, ne-a explicat Frumosu.

Ciocolata şi vinul, considerate „produse proaspete”

Fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sârbu, declara, în toamna anului trecut, că odată cu aplicarea Codului bunelor practici alimentele s-ar putea ieftini cu până la 30%. Însă actuala formă a legii nemulţumeşte şi patronatele, şi hipermarketurile. Primele spun că legea are neclarităţi, referitoare la definiţii şi termene de plată. Reprezentanţii AMRCR spun că au de-a face cu o „struţo-cămilă legislativă”.

„Este o lege unilaterală, care aplică sancţiuni doar retailerilor, nu şi furnizorilor /…/ prevede termene de plată foarte scurte la diverse produse considerate proaspete, dar, dintr-o necunoaştere suficientă, această prevedere se aplică la ciocolată, vin etc”, a declarat Nica, care a calificat declaraţiile privind ieftinirile produselor ca fiind „speculaţii mirobolante”.

Singurul care pare mulţumit de cum a ieşit Codul este fostul ministru al Agriculturii, senatorul Ilie Sârbu. „Dacă s-ar respecta tot ce scrie în Codul bunelor practici, ar fi bine. Dar noi, românii, găsim tot felul de explicaţii chiar şi pentru trecerea pe roşu”, a conchis Sârbu.

(Sursa: Gândul)

Lasati un comentariu