Paştele pe mapamond: 5 tradiţii trăznite

• publicat la: 2 aprilie 2010
Paştele pe mapamond: 5 tradiţii trăznite

De la costume de vrăjitoare care ne amintesc mai degrabă de Halloween până la zmee ancorate pe plajă, numeroasele tradiţii pascale de pe mapamond ne arată că pământenii, fie ei protestanţi, catolici sau ortodocşi, nu s-au limitat niciodată doar la vopsitul şi ciocnitul ouălor.


Scandinavii, la vânătoare de vrăjitoare

In Suedia şi in câteva regiuni ale Finlandei, joia mare e prilej de scos de la naftalină costumele de Halloween. Doar că de aceasta dată, sărbătorite sunt doar fetiţele, care se gătesc in vrăjitoare şi, cu un coşuleţ in mână, merg din uşă in uşă la colindat, amenintându-i cu o sperietură sănătoasă pe cei care refuză să le lase ceva dulce in coşuleţ.

Tradiţia datează de multe secole. Potrivit legendei, inaintea Paştelui, vrăjitoarele se adunau in zbor de-a lungul munţilor scandinavi pentru a-l venera pe diavol iar oamenii erau nevoiţi să aprindă torte pentru a le speria şi intoarce din drum.

Focul face parte şi azi din obicei, doar că torţele au fost inlocuite artificii şi felinare, ultimele rămânând aprinse până in Duminca Invierii.

New York-ul, in straie de paradă

Superstiţia potrivit cărora hainele noi imbrăcate de Paşti aduc noroc pe tot parcursul anului a luat, se pare, naştere in inalta societate a  New York-ul mijlocului de secol XIX.

In duminica Paştelui, cetăţenii de onoare ai oraşului ieşeau din bisericile de pe Fifth Avenue la ţol festiv, lăsându-i cu gura căscată pe reprezentanţii clasei sociale de mijloc, ca şi cum aceştia din urmă ar fi asistat la o paradă. Si aşa s-a născut celebra Paradă de Paşti despre care ştiti probabil din filmul omonim din 1945, cu Judy Garland.

Aceasta se ţine anual in duminica Paştelui pe Fifth Avenue, costumele fiind de la an la an mai trăznite.

Latino-americanii şi răstignirea lui Iuda

Paştele e o sărbătoare veselă. Ok, există oarecare conotaţii catarsice dar ele nu ii stirbesc din voia bună pe care o emană in rândul enoriaşilor. Nici măcar atunci când lucrurile iau o turnură violentă.

In câteva ţări din America de Sud precum şi in câteva regiuni din Grecia, credincioşii sărbătoresc Paştele arzându-l pe Iuda, pedepsindu-l pentru trădarea ce a dus la răstignirea Mântuitorului. Bineinteles, Iuda nu e altceva decât o păpuşă din cârpe, de cele mai multe ori umplută cu artificii, căreia localnicii ii dau foc, scandând urale.

Interesant e că in ultimii ani, manechinele sortite incendierii au purtat măştile unor oameni politici sau afacerişti. Spre exemplu, anul trecut, in Venezuela, Iuda a fost un reprezentant al gigantului petrolier Exxon, detestat pentru afacerile necurate pe care le-ar fi făcut cu statul.


Californienii intâmpina răsăritul

In 1773, congregatiile religioase din sudul traditionalist au inceput să-şi incheie slujba de Inviere cu aşteptarea răsăritului de soare, totul pentru a comemora dimineaţa in care Fecioara Maria a găsit gol mormântul Fiului ei.

Traditia nu s-a pierdut, dimineaţa duminicii de Paşti fiind şi acum slăvită in mai multe biserici şi centre religioase protestante din state sudice precum California, Colorado sau Carolina de Sud.

Lansare de zmee in Insulele Bermude

Locuitorii Insulelor Bermude dau dovadă  probabil de cel mai pozitiv mod de a sărbători nu atât Invierea cât Inălţarea Domnului. Iar asta in vinerea mare, nu 40 de zile mai târziu !)

Ei se strâng in număr mare pe plaje, „inarmati” cu zmee imprimate cu chipul Mântuitorului pe care le lansează simultan spre cer.

Sărbători fericite!

Lasati un comentariu