Spitalele, obligate să se înscrie la acreditare

• publicat la: 29 aprilie 2010
Spitalele, obligate să se înscrie la acreditare

Cele peste 450 de spitale de stat vor fi evaluate dacă respectă standardele minime de calitate. Cele care nu primesc acreditare rămân fără bani 

Din acest an, toate spitalele din ţară vor fi obligate să se înscrie pentru acreditare, dacă ordinul pentru aprobarea procedurilor şi standardelor propuse de Comisia Naţională pentru Acreditarea Spitalelor (CONAS) va fi aprobat de ministrul sănătăţii.

Asta înseamnă că o comisie de evaluatori va merge în orice spital public unde vor analiza dacă se respectă standarde, criterii şi proceduri atât în sălie de operaţii, cât şi la blocurile alimentare, la sterilizare, dacă există medici specialişti, dar şi cât de mulţumiţi şi informaţi sunt pacienţii de serviciile oferite, care sunt condiţiile de internare, ce tratament i se face pacientului.
La finalul evaluării se va face un raport, iar spitalul va primi sau nu certificat de acreditare pentru o perioadă de cinci ani. Unităţile fără acreditare nu vor mai avea finanţare de la casele de asigurări. „Poate fi momentul din care se poate vorbi despre reformă în sănătate”, sunt de acord specialiştii, care cred că o evaluare corectă va face ca multe unităţi medicale să dispară.

„Ne interesează ce resimte clientul, adică pacientul”

Despre faptul că spitalele ar trebui acreditate se vorbeşte din 1996, însă abia anul trecut s-a înfiinţat comisia care urmează să se ocupe de asta.

În toate statele din vestul Europei astfel de comisii funcţionează de zeci de ani, în unele ţări fiind independente. „Astăzi, ministrul sănătăţii va avea o şedinţă cu membrii CONAS. Ordinul privind standardele va fi aprobat curând”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Legea prevede ca mai întâi spitalele să fie obligate să se înscrie pentru a fi evaluare. „Acreditarea nu este un control. Se referă la calitatea serviciilor, atât a celor de cazare, cât şi a celor medicale, la ceea ce resimte clientul, adică pacientul. Mersul la spital nu va mai fi ca o loterie. Oamenii vor şti dacă merg la unul de 2 stele, puţin dotat, sau la unul de 4 stele, cu personal calificat şi cu dotări”, susţine Vlad Romano, directorul Unităţii de Standarde şi Proceduri de Acreditare din cadrul CONAS.

După ce spitalele se vor înscrie la evaluare (inclusiv cele din reţelele paralele ale Ministerului Transporturilor sau Ministerului Apărării), vor face o fişă de autoevaluare pe care o vor trimite către comisie şi vor anunţa perioada în care pot primi vizita.

„Vor merge între trei şi şapte evaluatori, în funcţie de cât de mare e spitalul, care se vor împărţi, unul merge la blocurile operatorii, altul la bucătărie, depozitele de materiale etc. Trebuie spus că aproximativ 80% dintre standarde pot fi îndeplinite fără bani. Să pui nişte afişe pe pereţi cu drepturile pacienţilor sau medicii, infirmierele, asistentele să poarte ecusoane nu costă mult şi-i ajută pe pacienţi, care la început sunt de zorientaţi”, mai spune Vlad Romano.

Variante pentru spitalele fără acreditare

La final, evaluatorii vor face un raport şi se va stabili în ce procent un spital îndeplineşte standardele de calitate.

„În funcţie de asta, va putea fi acreditat, acreditat parţial, cu recomandări (să-şi remedieze deficienţele în şase luni) sau nu va fi acreditat. Legea prevede că spitalele neacreditate nu mai primesc finanţare, însă decizia finală aparţine MS”, mai explică directorul din cadrul CONAS.

Există şi varianta ca spitalele care nu îndeplinesc standardele să fie retrogradate de la statutul de spital judeţean, spre exemplu, la cel de spital municipal, ceea ce va face ca şi finanţarea să scadă.

„Mersul la spital nu va mai fi ca o loterie. Oamenii vor şti dacă merg la unul de 2 sau de 4 stele.“,
VLAD ROMANO, director CONAS

PRO ŞI CONTRA

„Abia după acreditare putem vorbi despre reformă în sănătate”

„Acreditarea spitalelor este un proces esenţial. Abia după asta putem vorbi cu adevărat despre reformă în sănătate”, comentează medicul Sorin Paveliu, fost membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

El crede însă că acreditarea ar trebui făcută înainte ca unităţile medicale să fie date în administrarea comunităţilor locale.

„Povestea cu acreditarea a apărut din cauza presiunii a ceea ce se întâmplă acum în sănătate cu infecţiile. Spitalele ar trebui însă întâi aduse la standarde şi apoi date comunităţilor locale. Spre exemplu, acum 200 de spitale nu au farmacist, fără farmacist ar trebui închise”, mai spune medicul.

Directorul Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, medicul Bogdan Andreescu, spune că standardele sunt obligatorii „în ţările civilizate de când lumea şi pământul”.

„Problema acreditării are impact indirect inclusiv asupra infecţiilor intraspitaliceşti. Spre exemplu, unităţile medicale acreditate sunt obligate să aibă nişte circuite în sălile de operaţii la standarde occidentale. Un spital acreditat face mai bine faţă problemelor. E de spus însă că infecţii există în orice spital din lume şi în fiecare oră, minut se duce o luptă contra lor. Un departament specializat condus de un epidemiolog trebuie să ia probe din toate zonele blocului operator, de la ATI şi să analizeze încărcătura microbiană”, mai comentează directorul Spitalului Colentina din Bucureşti.

sursa  ziare.com

comentarii

de gabi la 29 aprilie 2010 - 12:00

„Ne interesează ce resimte clientul, adică pacientul”

=))…va intereseaza cum sa scapati de cheltuieli cu spitalele ce nu vor fi acreditate, ca sa puteti sa mai puneti si voi deoparte, sau sa bagati bani in alte domenii, ca apoi sa pozati in eroi, si sa aratati „uite ca se schimba in bine tara”…macar nu insultati inteligenta oamenilor…

Lasati un comentariu