Topul invenţiilor prezentate la Geneva: de la pâinea goală pe dinăuntru la capacul care nu te lasă să pui benzină în loc de motorină

• publicat la: 27 aprilie 2010
Topul invenţiilor prezentate la Geneva: de la pâinea goală pe dinăuntru la capacul care nu te lasă să pui benzină în loc de motorină

Salonul de invenţii de la Geneva a adunat mai bine de 700 de expozanţi din 45 de ţări. Printre invenţiile prezentate s-au remarcat pâinea goală pe dinăuntru pentru hot-dog, deschizătorul de capace pentru o singură mână sau centura de siguranţă pentru cap.

Utile sau bizare este întrebarea pe care mulţi şi-au pus-o privind ultimele invenţii prezentate la târgul de gen din Geneva. Multe dintre invenţii au stârnit râsul, fără ca utilitatea lor să fie pusă, însă, la îndoială. Pâinea goală pe dinăuntru este invenţia cât de poate de simplă, dar practică a francezului Jean-Paul Margro. Aceasta iese din cuptor direct găurită, astfel că nu-ţi rămâne altceva de făcut decât să introduci carnea sau orice îţi doreşti să ai într-un sendviş.

Deschizătorul de sticle pentru o mână este invenţia belgianului Alexis Babusiaux. Deschizătorul de sticle are un suport special care apucă sticla, astfel încât nu trebuie să te foloseşti de a doua mână pentru a o deschide. Aparatul te ajută să şi torni cu sticla pe care ai deschis-o şi să pui capacul la loc, totul cu o singură mână.

Sfera în care obiectele levitează este invenţia francezului Janick Simeray. Sfera este dotată cu o plintă electrică ce generează câmpuri magnetice. Astfel, obiectele de dimensiuni mici care sunt puse înăuntru plutesc în aer. Demonstraţiile s-au făcut cu telefoane mobile, mingi şi inclusiv un ceas.

Ascuţitoarea de drujbe este invenţia elveţianului Ricardo Matias. Aceasta constă într-un suport hidraulic în care se montează drujba de ascuţit şi care înaintează în aşa fel încât un polizor să poată ascuţi fiecare parte din lanţul drujbei.

Centura de siguranţă pentru frunte este invenţia germanului Hartmut Schmuecker. Aceasta constă într-un dispozitiv care se ataşează de tetiera scaunelor din automobil. O centură de siguranţă este prinsă de fruntea şoferului sau a pasagerilor la fel cum centurile clasice se prind de trunchi. Schmuecker dă asigurări că, dacă ar fi folosită, invenţia lui ar face ca leziunile cervicale să scadă simţitor în eventualitatea unui accident.

Aparatul de identificare biometrică – premiul cel mare

Premiul cel mare al Târgului Inter­naţional de Invenţii de la Geneva a fost luat, însă, de omul de ştiinţă spaniol Celia Sanchez-Ramos Roda pentru aparatul care face identificarea biometrică mult mai uşoară şi ieftină. În loc să scaneze retina, cum fac scanerele tradiţionale, aparatul proiectat de Celia Sanchez fotografiază şi compară mai bine de 1000 de puncte cheie ale corneei. Metoda este noninvazivă, spune inventatoarea, şi poate identifica orice persoană în mai puţin de o secundă. Cecilia Sanchez crede că aparatul ar putea fi comercializat cu succes şi folosit în hoteluri, birouri sau bănci.

Premiul acordat de public i-a revenit, însă, inventatorului elveţian André Vernay. Acesta a proiectat un capac special care poate fi montat la rezervorul de benzină al automobilelor şi care te împiedică să pui benzină în loc de motorină.

mediafax.ro

Lasati un comentariu