Un nou test pentru detectarea cancerului de colon

• publicat la: 29 aprilie 2010
Un nou test pentru detectarea cancerului de colon

Un test care durează maximum cinci minute şi despre care se spune că poate scădea cu o treime riscul dezvoltării cancerului intestinal ar putea salva, anual, vieţile a 3.000 de oameni, arată studiile recente.

Ultimul dintre acestea, citat de timesonline.co.uk, care a avut ca subiecţi 170.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani, sugera că prin examinarea periodică a colonului descendent şi a rectului s-ar putea reduce riscul deceselor cauzate de cancer intestinal chiar şi cu 43%.

Testul, care implică îndepărtarea rapidă a excrescenţelor cu potenţial cancerigen, este văzut drept o strategie care poate aduce modificări semnificative în prevenţia şi detectarea timpurie a bolii.

Un sfert dintre voluntarii participanţi la studiul care a durat 16 ani au fost supuşi unei sigmoidoscopii – un examen colonoscopic scurt, limitat la o treime din colon, care permite doctorului să se uite la colonul sigmoid – în cadrul căruia le-a fost introdusă în colon, printr-un tub flexibil cunoscut sub numele de Flexi-Scope, o cameră video de mici dimensiuni.

Majoritatea formelor de cancer intestinal se formează de la polipi sau excrescenţe asimptomatice din colonul descendent, iar acolo unde dispozitivul medical le-a detectat, le-a îndepărtat, printr-un procedeu simplu şi nedureros.

Noua metodă de screening, numită testul de sânge fecal, arată dacă există urme de sânge în fecale şi ajută detectarea cancerului în forme incipiente.

sursa   ziare .com

Lasati un comentariu