Băsescu: Pensiile scad cu 15%, salariile bugetarilor cu 25%

• publicat la: 6 mai 2010
Băsescu: Pensiile scad cu 15%, salariile bugetarilor cu 25%

Intr-o declaraţie susţinută la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Guvernul a ales cea de-a doua variantă în negocierile cu FMI: restructurarea dură a cheltuielilor publice. Scad pensiile, scad salariile bugetarilor şi ajutorul de şomaj. Prima variantă era la fel de neagră: creşterea TVA la 24%, a cotei unice la 20% şi reducerea salariilor bugetare cu 20%.

Guvernul va tăia puternic salariile din sectorul bugetar şi pensiile. Anunţul a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu, la finalul unei discuţii cu reprezentanţii FMI, desfăşurate la Palatul Cotroceni. „Vreau să ştiţi că de la bun început că echipa de evaluare condusă de FMI şi Guvernul au avut în atenţie două variante: una era cea a neîncrederii, însemna creşterea TVA de la 19 la 24%, creşterea cotei unice de la 16% la 20% şi reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 20% pentru a ne încadra în cheltuielile bugetare. A doua variantă era cea a încrederii: în care Guvernul să-şi continue programele de restructurare majoră. Niciuna nu poate fi atribuită cuiva sau altcuiva”, a declarat preşedintele Băsescu, la Cotroceni.

„Iar în ceea ce principalele axe pe care Guvernul şi Fondul vor discuta în continuare mi le asum ca soluţii: reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25,%, iar până la finele anului şefii de instituţii vor trebui să-i aleagă pe cei mai buni. Această măsură trebuie luată de la 1 iunie. În ceea ce priveşte pensiile, Guvernul pentru a acoperi pensiile la nivel actual, ar mai trebui încă 500 de milioane de euro care nu există. Aceşti bani nu există. Este previzibilă o scădere a pensiilor cu 15%, se vor reduce subvenţiile. Ajutorul de şomaj se va reduce cu 15%. Toate salariile vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie.”

Preşedintele a spus sectorul bugetar a fost cel care nu a reacţionat la criză: „Prima variantă era cea în care aparatul bugetar transfera din nou pe umerii celui privat cheltuielile bugetare, sarcina de a menţine aparatul bugetar uriaş pe care România îl are. Nu este o reţetă uşoară, dar este necesară, pentru că în economia reală lucrează maxim 3 milioane de oameni, este cea care s-a restructurat puternic în 2009 şi 2010. Cel care nu a reacţionat corect la criză este statul. Statul s-a căţărat în spatele unuia foarte slab şi subţirel, economia românească. Acest lucru nu mai este posibil.”

sursa   ziare.ro

comentarii

de daciafan la 7 mai 2010 - 14:08

sa traiasca bine cei 5 milioane de cretini ce l-au votat

Lasati un comentariu