Ponta: Băsescu ne-a minţit, acordul cu FMI nu poate fi renegociat

• publicat la: 15 mai 2010
Ponta: Băsescu ne-a minţit, acordul cu FMI nu poate fi renegociat

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Cluj, că preşedintele Traian Băsescu „a minţit” când a afirmat că acordul cu FMI poate fi renegociat şi că în cazul în care s-ar cere renegocierea acordului reprezentanţii Fondului ar considera că România are un Guvern şi un preşedinte iresponsabili, potrivit Mediafax.

Ponta a declarat, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care s-ar cere renegocierea acordului cu FMI reprezentanţii Fondului ar considera că România are un Guvern şi un preşedinte iresponsabili, pe care nu se pot baza.

„Domnul Băsescu, ca de obicei, ne-a minţit. Ministrul Finanţelor, neavând răspunderi politice, a spus adevărul. Când a plecat delegaţia FMI cu scrisoarea de intenţie, cine mai crede că se mai renegociază? Spun asta din experienţa cuiva. Am făcut parte din singurul Guvern, Năstase, care a dus la bun sfârşit un acord cu FMI. După ce ai semnat scrisoarea de intenţie, nu te mai întorci decât cu riscul ca FMI să te considere definitiv ca un Guvern şi un preşedinte iresponsabil pe a-l cărui cuvânt nu poţi să pui bază”, a spus Ponta.

Potrivit acestuia, nu s-a mai întâmplat niciodată ca, după ce a plecat delegaţia FMI cu scrisoarea de intenţie, acordul să se renegocieze.

„Dar să te înţelegi, să îţi dai cuvântul, să pui semnătura pe scrisoarea de intenţie, au plecat la Washington, şi să le spui din Bucureşti «v-am păcălit, v-aţi dus cu o scrisoare, dar nu e adevărat», aşa ceva Băsescu poate face în România, dar în afara României nu se poate”, a afirmat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, întrebat dacă renegocierea acordului cu FMI este una dintre variantele la care lucrează Guvernul în prezent că în mod categoric nu poate fi vorba despre aşa ceva, dar că acordul cu Fondul Monetar Internaţional poate fi renegociat în orice moment.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri Consiliul Director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.

Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro

comentarii

de Gabi la 10 iunie 2010 - 20:01

Bine zice Ponta,de ce-m mai crede in gogosile lui Basescu?Sunt prea unsuroase!

de gabi la 10 iunie 2010 - 23:04

tipic romanilor Gabi…vezi ca base isi bate joc de tot poporul, spui ca psd are dreptate. daca psd ar fi la conducere si base ar spune ca „ei mint”, tu ai spune ca base zice bine. de asta e tara unde e, ca oameni ca tine, naivi, se duc sa voteze mereu cum sufla vantul, fara sa isi dea seama ca toti sunt o apa si un pamant.

Lasati un comentariu