Primăvara Culturală Careiană

• publicat la: 17 mai 2010
Primăvara Culturală Careiană

A IV-a ediţie a Primăverii Culturale Careiene a debutat joi, 13 mai, iar vineri şi sâmbătă a găzduit „Zilele culturii din Mateszalka”. Duminică a concertat Ansamblul de muzică veche Collegium, iar azi, de la ora 17.00 are loc expoziţia de cutii de chibrituri a colecţionarului careian Nagy Levente.

Joi, în parcul din vecinătatea Restaurantului Bucureşti, trupa de teatru-amatori, de limbă maghiară, au deschis a IV-a ediţie a Primăverii Culturale Careiene. Spectacolul, regizat de Kiss Zita, are la bază textul omonim al francezului Gilbert le Mouel. Spectacolul a adunat peste 150 de curioşi, într-o atmosferă lejeră, numai bună pentru a deschide o serie de evenimente culturale.

Vineri, în 14 mai, la Casa Comunitară Sfântul Ladislau a avut loc vernisajul expoziţiei sculptorului Biro Lajos, ca prim eveniment al celor două zile în cadrul cărora a fost prezentată cultura maghiară din Mateszalka. Vernisajul a fost onorat cu prezenţa de Szaszai Laszlo, viceprimarul oraşului Mateszalka şi primarul Kovacs Eugen.

Artistul maghiar este unul dintre cei mai renumiţi sculptori maghiari ai momentului, considerat un artizan al sculpturilor de mari dimensiuni, ce înfăţişează cai. Acesta a avut numeroase expoziţii, în timp ce lucrările sale sunt expuse în mai multe oraşe din Ungaria, dar şi din SUA, Finalanda sau România.

Ziua de vineri a fost încheiată de concertul formaţiei Berecky Band, a cărei particularitate este aceea că e formată din medici, care au ca pasiune muzica, pe care o practică de mai bine de 30 de ani. De data aceasta, oaspeţii au prezentat un concert cu prelucrări jazz şi muzică de salon şi cafenea.

Sâmbătă, careienii s-au putut întâlnii cu trei scriitori din Mateszalka, Losonczi Lena, Olah Andras şi Kurti Laszlo. masa rotundă i-a introdus în universul poetic al celor trei, prin expuneri formulate de Penzes Otto şi prin recitările autorilor din propria operă.

În seara aceleaşi zile, trupa de teatru Talan Teatrum a prezentat un spectacol de varietăţi, în care accentul a fost pus pe interpretarea muzicală.

Azi de la ora 17.00, în holul Teatrului, are loc expoziţia de cutii de chibrituri a colecţionarului Nagy Leventte. Intrarea este liberă.

Primăvara Culturală Careiană  ţine până în 21 mai, vineri.

P.S.

Lasati un comentariu