Şi oraşele dau faliment, nu-i aşa?

• publicat la: 6 mai 2010
Şi oraşele dau faliment, nu-i aşa?

După obişnuitul faliment al persoanelor juridice şi mai recentul faliment al persoanelor fizice, Guvernul a dat undă verde unui proiect de lege în baza căruia şi oraşele îşi vor putea oficializa incapacitatea de plată. Primăriile care nu-şi plătesc datoriile pot intra în procedură de criza financiară sau de insolvenţă, arată proiectul de lege aprobat de Guvern.

Dacă în primul caz este vorba mai mult de un semnal de alarmă, ultimul prag este falimentul, care ameninţă numeroase administraţii locale, susţine Adevarul . Măsura a fost adoptată, după cum a declarat ministrul de interne Vasile Blaga,  având în vedere că din 3.227 de primării, peste 2.400 nu pot să-şi plătească personalul propriu din taxele şi impozitele locale şi îl achită, de fapt, din cotele de TVA.

Vor fi declarate în procedură de criză financiară unităţile care nu mai pot plăti datorii mai vechi de 90 zile şi care depăşesc 15% din bugetul local anual şi care nu plătesc salariile angajaţilor pe o perioada mai mare de 90 de zile. De asemenea, în insolvenţă vor intra primăriile care nu-şi achită către furnizori datoriile vechi de 120 de zile, depăşesc 50% din bugetul anual şi nu plătesc salariile pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la scadenţă.

Prin această lege se urmăreşte un control mult mai eficient al cheltuielilor bugetare, deoarece obligă instituţia publică locală să recunoască situaţia de criză financiară, respectiv datorii mai vechi de 90 de zile, susţin specialiştii consultaţi de Adevarul , iar primarii vor fi suspendaţi dacă ignoră procedurile. Conducerea unităţii aflate în insolvenţă,  nu va mai avea dreptul să ia nicio decizie care să conducă la creşterea obligaţiilor financiare, să angajzeze personal suplimentar sau să împrumute fonduri.

sursa  ziare.ro

Lasati un comentariu