Sindicaliştii pregătesc pentru miercuri „greva grevelor” în faţa Guvernului

• publicat la: 18 mai 2010
Sindicaliştii pregătesc pentru miercuri „greva grevelor” în faţa Guvernului

După ce 60.000 de români au blocat  weekendul trecut circulaţia în centrul capitalei pentru concertul AC/DC, mâine alţi 60.000 de oameni vor paraliza oraşul, de data aceasta pentru proteste. Sindicaliştii din transporturi pregătesc pentru sfârşitul acestei luni o „premieră neagră“ în istoria postdecembristă a României, şi anume ziua în care toţi vor fi în grevă.

Cele cinci mari centrale sindicale din România promit să scoată în Piaţa Victoriei, mâine, peste 60.000 de salariaţi, atât bugetari, cât şi angajaţi din sectorul privat.

Astfel, Cartel Alfa aduce 15.000 de oameni, Blocul Naţional Sindical (BNS) – peste 10.000, CNSLR Frăţia – 15.000 de sindicalişti, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) – circa 15.000 de persoane, iar Meridian – aproximativ 5.000 de oameni. Acestora li se alătură şi 100 de ortaci din Valea Jiului, care vor veni în Capitală cu autocare şi de maşini.

Sindicatele vor protesta faţă de măsurile de austeritate cuprinse în Memorandumul convenit cu FMI şi vor cere ca anunţata curbă de sacrificiu să fie impusă tuturor cetăţenilor, nu numai bugetarilor, pensionarilor şi copiilor.

În opinia sindicaliştilor, memorandumul ar trebui modificat în câteva puncte esenţiale: diminuările cu 25% să fie făcute pe fondul de salarii al ministerelor şi instituţiilor bugetare, nu pe fiecare salariu plătit de stat, iar pensiile să nu fie reduse decât dacă depăşesc 1.000 de lei.

Pentru a menţine deficitul de 6,8%, aşa cum cere FMI, sindicaliştii cred că ar trebui aplicate alte măsuri, precum impozitarea progresivă a veniturilor, lărgirea bazei de impozitare şi combaterea eficientă a evaziunii fiscale.

Iacob Baciu, liderul CSDR, spune că e imoral ca toate măsurile de austeritate să fie aplicate salariaţilor cu venituri mici şi pensionarilor, adică celor mai vulnerabile categorii sociale.

Se cloceşte „greva grevelor”

Proteste precum cel de mâine n-au mai avut loc în Capitală din noiembrie 2001, când sindicaliştii au ieşit în stradă să acuze guvernul Adrian Năstase că nu respectă pactul social semnat cu un an înainte. Atunci, sindicatele au organizat o săptămână de proteste, dar nu a fost vorba de o acţiune comună a marilor confederaţii.

De când s-au anunţat măsurile de austeritate, toţi cei afectaţi de reducerea salariilor şi a pensiilor, de la funcţionarii din puşcării sau profesori până la mămici, ies în stradă aproape zilnic şi cer demisia aleşilor.

Sindicaliştii din transporturi pregătesc o „premieră neagră” în istoria postdecembristă a României, şi anume ziua în care toţi vor fi în grevă.

Decizia îi va afecta, în principal, pe bucureşteni. „Am avut deja discuţii cu liderii sindicali de la Metrorex şi Tarom şi am decis ca, dacă se hotărăşte să se diminueze salariile cu 25%, să ne coordonăm mişcările de protest. Aşteptăm decizia guvernanţilor de miercuri şi, în funcţie de aceasta, vom decide şi ziua în care vom începe protestele. Decidem atunci şi dacă vom opri total transportul sau vom asigura o treime din activitate”, a declarat preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

Protestele vor dura două ore

Profesorii nu mai trec de miercuri notele elevilor în catalog, iar de la 31 mai intră în grevă generală, urmând ca de la 1 iunie să organizeze mitinguri în municipiile reşedinţă de judeţ şi în Bucureşti. Protestele s-au extins şi în mediul virtual, pe internet fiind iniţiate nenumărate petiţii online împotriva măsurilor luate de Guvern, cele mai multe semnături, peste 43.000, fiind adunate de petiţia care cere să nu se reducă indemnizaţia pentru mămici.

Mitingul anunţat pentru mâine va începe la ora 11.00 şi se va termina la 13.00. La acţiune vor fi prezente toate categoriile profesionale, inclusiv mineri, ceferişti, pensionari, studenţi şi alte categorii sociale nemulţumite de măsurile de austeritate anunţate de Guvern.

Imnul protestelor

Cei aproximativ 2.000 de sindicalişti din Argeş care se vor alătura mâine protestatarilor vor cânta în faţa Guvernului „Imnul Românilor Asupriţi”, scris de Marian Roman, pensionarul piteştean care a încercat să schimbe imnul României.

Lăsaţi maşinile acasă!

Piaţa Victoriei din Bucureşti va fi nucleul protestelor. Reprezentanţii Poliţiei Capitalei şi ai Primăriei Generale au făcut deja un apel către bucureşteni să folosească pe cât posibil mijloacele de transport în comun, pentru a evita blocajele de trafic. Totodată, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a solicitat suplimentarea numărului de mijloace de transport în comun, atât a autobuzelor, cât şi a garniturilor de metrou, astfel încât bucureştenii să se poată deplasa în condiţii optime.

Cine iese în stradă

-150 de mineri din Valea Jiului.
-1.500 de persoane din construcţia de maşini.
-200 de angajaţi din CFR Infrastructură.
-2.000 de persoane de la Poşta Română.
-4.000 de sindicalişti din domeniul energiei.
-8.000 de salariaţi din domeniul sanitar.
-8.000 de angajaţi din învăţământ.
-6.000 de sindicalişti din administraţia centrală şi locală.
-300 de sindicalişti din industria de apărare.
-500 de sindicalişti din domeniul cultural.
-200 de angajaţi portuari şi scafandri.
-100 de tipografi.
-300 de membri „Agrostar”.
-personal din bănci – finanţe, salubritate, transport în comun.

ziare.ro

Lasati un comentariu