Specializări noi la facultăţile clujene

• publicat la: 5 mai 2010
Specializări noi la facultăţile clujene

Tot mai mulţi absolvenţi de liceu işi aleg facultatea in funcţie de oportunităţile de după finalizarea studiilor.

Deoarece a mai rămas puţin timp până la bacalaureat,www.buletindecarei.ro şi-a propus să  informeze  viitorii studenţi cu privire la numărul de locuri şi specializări de care dispun universităţile clujene.

Dintre cele cinci universităţi de stat din judeţul Cluj, cele mai multe locuri sunt oferite de Universitatea Babeş-Bolyai(UBB), apoi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară(USAMV), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi nu in ultimul rând Universitatea de Artă şi Design.

Din cadrul UBB-ului, facultatea care pune la dispoziţie cele mai multe locuri este Facultatea de Stiinte Economice şi Gestiunea Afacerilor cu 1072 locuri la buget şi 2010 la taxa, la zi.  Absolvenţii de liceu care nu au posibiltatea să urmeze cursurile unei facultăţi la zi in UBB se pot inscrie la distanţă, mai ales că universitatea ofera şi locuri la IDD.

Viitorii studenţi pot opta pentru specializări in domeniul marketingului, administrarea afacerilor, economie, finanţe, contabilitate, management. Si candidaţii la admiterea din acest an de la Facultatea de Business vor putea alege dintre două specializări noi: Administarea afacerilor in limba engleză şi la nivel master, negocieri şi administrarea afacerilor internaţionale.

La Facultatea de Geografie, nivel licenţă, işi vor face apariţia trei noi specializări: Geografia turismului in limba germană, Geografia mediului la extensia din Sighetu Marmaţiei şi Măsurători terestre şi cadastru in limba maghiară la extensia din Gheorgheni.

La Facultatea de Chimie vor fi introduse două specializări, Chimia Criminalistică, la nivel de licenţă şi chimia clinică, la nivel de master.

Specializări noi la nivel licenţă vor fi introduse şi la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, după cum urmează: Studii urbane in limbile maghiară şi română, Marketing social şi resurse umane.

Cea mai mare taxă de şcolarizare la UBB este cea de la Facultatea de Drept, unde un viitor student are de plătit suma de 3600 de lei pe an. Aceasta pune la dispoziţie 500 de locuri la taxa şi buget, cu o durată de 4 ani. Iar cea mai mica taxă este la Facultatea de Teologie Greco – Catolică cu o taxă de 2000 lei pe an.

La Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca cele mai multe locuri sunt bugetate.

Facultatea de Construcţii are 500 de locuri la buget pentru specializările inginerie civilă, inginerie şi management şi inginerie geodezică iar alte 300 de locuri la taxă,  numarul de locuri ridicându-se la 800. Facultăţii de Arhitectură cu o durată de studiu de 6 ani i-au fost acordate un număr de 117 locuri la buget şi taxă. In rest, rămân aceleaşi specializări ca şi in anii precedenţi.

Andrada Ionuţ

comentarii

de vasile la 5 mai 2010 - 16:23

Ma mir ca statul roman inca mai are locuri la facultate sustinute de un buget falimentar. Marea Britanie nu isi permite sa sustina invatamantul superior din buget, dar Romania… DAAA.

Sunt curios cat va mai tine. Pe de alta parte, introducerea taxei ar pune capat hobby-ului numit Facultate pentru ca o face lumea. Ea ar fi urmata strict de cei motivati sa o faca, nu de toata lumea.

Dar in fine… ar putea fi o lunga poveste.

Lasati un comentariu