Statul taie din salarii, dar face angajări

• publicat la: 19 mai 2010
Statul taie din salarii, dar face angajări

Senatul, Garda de Mediu, Ministerul Agriculturii sunt doar câteva dintre instituţiile publice care organizează în această perioadă concursuri pentru ocuparea posturilor.

Senatul, unele ministere şi instituţii din administraţia centrală şi locală continuă să organizeze periodic concursuri pentru ocuparea unor posturi, deşi la nivel declarativ guvernanţii au anunţat sista­rea angajărilor sau limitarea drastică a acestora.

Teoretic, la şapte salariaţi care pleacă (prin concediere, pensionare) dintr-o instituţie din administraţia publică centrală, se poate face doar o singură nouă angajare , potrivit obligaţiilor asumate în relaţia cu FMI. „În administraţia publică centrală se fac în continuare angajări. De altfel, există şi anunţurile publice de scoatere la concurs a unor posturi. Am au­zit că se fac angajări la Ministerul Mediului şi Pădurilor, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la Garda Naţională de Mediu etc. Probabil că sunt respectate condiţiile legale”, ne-a declarat Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.

Într-adevăr, Ministerul Agri­culturii a organizat în prima jumătate a lunii mai concursuri pentru ocuparea a nu mai puţin de 20 de posturi pentru consili­eri şi referenţi şi încă mai are de oferit două posturi de directori generali. În perioada 19-21 mai, se ţin concursuri şi pentru posturile de directori generali la Direcţia Generală de Implementare pentru Politici Agricole şi la Agenţia Naţională Montană.

Garda Naţională de Mediu este o altă instituţie de stat preocupată de „întărirea capacităţii administrative a României, în vederea îndeplinirii obligaţiunilor ce-i revin în calitate de membru al Uniunii Europene”, după cum sună anunţul dat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Astfel, numai în luna mai Garda de Mediu a anunţat organizarea unor concursuri pentru opt posturi de comisari regionali şi 41 prim-comisari pentru Comisariatele regionale din Timiş, Vâlcea, Argeş şi alte judeţe. Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun însă că aceste posturi au fost bugetate anterior.

„Se încheie un proces complex”

Nici Senatul nu face rabat de la angajări şi scoate la concurs, în lunile mai şi iunie, 18 posturi: experţi şi consilieri parlamentari, şefi de cabinet şi şoferi. Pentru un post de expert parlamentar la Direcţia Generală de Relaţii Parlamentare Externe, salariul este puţin peste 2.000 RON , fără sporuri. „Pentru ocuparea ultimelor posturi vacante sau temporar vacante din anul 2010, se încheie un proces complex care se derulează încă din luna octombrie 2009″, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Senatului.

ziare.ro

Lasati un comentariu