Caniculă şi nisip din Sahara in acest weekend

• publicat la: 11 iunie 2010
Caniculă şi nisip din Sahara in acest weekend

Incepe canicula. Soarele este activ in toate regiunile tării, iar meteorologii spun că vremea se incălzeşte pe zi ce trece, la sfârşitul săptămânii fiind aşteptate temperaturi de până la 33-36 de grade.

In plus, pe teritoriul ţării vor fi curenţi care aduc in aer particule de nisip din zonele aride ale lumii, chiar din Sahara.
Prima caniculă din acest an incepe să cuprindă România, atenţionează meteorologii. Vineri va fi prima zi cu valori termice care depăşesc cu puţin pragul de caniculă, de 35 de grade. Aşadar, maximele pornesc de la 29 de grade la Constanţa şi urcă la 34 in Bucuresti, la 35 la Arad, Timişoara, Deva şi Alba Iulia si ating inclusiv valori de 36 de grade cum va fi cazul la Giurgiu.

Incepând de vineri, vom avea şi concentratii de praf saharian in aerul din România. Potrivit doctorului in fizică, Doina Nicolae, in deşert se formează destul de des furtuni care ridică nisipul la inălţimi mari şi acest lucru facilitează transportul acestuia până deasupra tării noastre.

„Vom avea concentratii crescute de praf saharian in aer. Fenomenul va incepe de mâine. Deşi simţim de acum căldura maselor de aer care vin dinspre Africa, totuşi acest efect se va intensifica de mâine”, a spus Doina Nicolae.

Potrivit acesteia, praful saharian nu stă foarte mult deasupra României.”De obicei stă cam doua – trei zile, după care se formează nori si incepe să plouă. Aşadar ne aşteptăm la caniculă şi la temperaturi crescute timp de două – trei zile, după care probabil se va mai răcori puţin. Dar fenomenul se va repeta intreaga vară”, a spus Doina Nicolae.

Praful saharian va fi resimtit de populatie prin căldura exesivă şi umiditate crescută la sol care, impreună cu creşterea concentratiilor de ozon va amplifica efectul de sufocare.

Această vară nu va fi cea mai călduroasă de până acum, in România
„Si anul trecut, tot cam in această perioadă , am avut maxime de 35 de grade. in urmă cu câţiva ani, prima lună de vară a bătut recorduri cu peste 40 de grade, inregistrându-se chiar 42 de grade la Oraviţa, in anul 2000. si in 2002 au fost peste 40 de grade. Totusi, acesta nu este un semn că această vară va fi cea mai călduroasă de până acum”, a precizat meteorologul Elena Cordoneanu.

In prezent, la nivelul Europei, România este in centrul unei mase de aer cald, care devine din ce in ce mai accentuată către sfârşitul săptămânii.

realitatea.net

Lasati un comentariu