Cum arată noul Cod Fiscal. Ce taxe cresc

• publicat la: 24 iunie 2010
Cum arată noul Cod Fiscal. Ce taxe cresc

Statul va impozita de la 1 iulie cu 16% tichetele, de masă, cadou sau de vacanţă, dobânzile obţinute de români de la bănci şi va micşora cu peste 2.000 de lei veniturile anuale obţinute de angajaţii plătiţi prin contracte de drepturi de autor.

De la 1 iulie, românii vor avea de plătit şi mai multe taxe şi impozite. Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, care prevede, printre altele, impozitarea tichetelor de masă, cadou sau de creşă şi a plăţilor compensatorii, plata unor impozite mai mari pentru câştigurile din pariuri şi pe locuinţele altele decât cea de domiciliu. Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, a precizat la finalul şedinţei de Guvern că „unul dintre rolurile acestei legi este acela de a aduce sistemul de taxe şi de impozite din România în zona normalităţii”.

Dintre noile măsuri fiscale aprobate de Guvern cele care vor afecta cei mai mulţi români sunt impozitarea mai drastică a veniturilor obţinute în baza contractelor pe drepturi de autor şi impozitarea cu 16% a tichetelor de masă, vacanţă, cadou sau de creşă, taxa de solidaritate percepută celor care deţin mai mult de o locuinţă şi impozitarea veniturilor obţinute din dobânzi bancare. Toate măsurile anunţate de Guvern intră în vigoare peste o săptămână iar impozitele aferente vor fi calculate începând cu acea dată. Per total, Finanţele estimează că vor aduce în plus la bugetul de stat încă 0,3% din PIB, respectiv 400 de milioane de euro.

Impozitarea tichetelor. Introduse acum mai bine de 10 ani, tichetele de masă reprezintă o facilitate fiscală acordată angajatorilor pentru a putea suplimenta veniturile angajaţilor fără a mai contribui la bugetul de stat cu impozitul pe venit. De la 1 iulie vor fi impozitate cu 16% tichetele de masă, care reprezintă circa 80% din piaţa totală a tichetelor, estimată la circa 1,2 miliarde de euro în 2009, dar şi tichetele cadou, de vacanţă sau pentru creşă. Reprezentanţii industriei tichetelor de masă susţin că această măsură ar putea aduce pierderi de câteva sute de milioane de euro la buget, pentru că nu se va mai încasa TVA, patronii urmând să renunţe la acest bonus la salarii. Ministrul Finanţelor a ţinut să sublinieze că „tichetele de masă vor fi impozitate cu 16%, doar cu 16%, nu şi cu contribuţii, plătiţi de către angajat, la fel şi tichetele de vacanţă”.

Economisirea la bănci este şi neprofitabilă. De la 1 iulie, statul va impozita dobânzile obţinute din depozitele la vedere şi din conturile curente sau din cele la termen. Statul ar urma să obţină până la 50 de milioane de euro până la finele acestui an prin impozitarea lor cu 16%. În condiţiile în care dobânzile la depozitele în lei au scăzut consistent în ultimele luni, de la peste 13% la circa 7%, depozitele bancare în lei vor deveni şi mai puţin profitabile, pentru că din cei 7% deţinătorul va trebui să plătească statului a şasea parte (16%), circa 1%, dobânda scăzând astfel la 6% pe an. Cum inflaţia este estimată la circa 4% în 2010, profitul real la sumele depuse va fi de doar 2%, din care se scad însă şi comisioanele percepute de unele bănci.

Românii plătiţi prin contracte pe drepturi de autor vor veni la Fisc cu bani de acasă. Guvernul a decis scăderea cotei forfetare folosită pentru a calcula impozitul care trebuie plătit pentru banii obţinuţi prin contractele pe drepturi de autor de la 40% din salariul brut la 20%. Cum veniturile din acest tip de contracte sunt impozitate cu 10% la sursă (plăteşte compania în numele angajatului), la un salariu net de 2.000 de lei, plătit integral pe un astfel de contract, în loc ca angajatul să primească de la Fisc în fiecare an circa 100 de lei înapoi, va trebui să aducă de acasă 750 de lei. Şeful Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat, de asemenea, că aceştia vor trebui să plătească şi contribuţii sociale, de circa 16% pe an, în limita a cinci salarii medii brute pe economie (10.000 de lei în total). În bani, pe lângă cei 750 de lei în plus de plătit la Fisc, din salariile celor plătiţi pe acest tip de contract vor mai dispărea alţi 1.500-1.600 de lei pe an. Vlădescu a ţinut să explice că măsura este necesară pentru că „va veni clipa când va trebui să primim pensii”. Decizia va afecta până la 500.000 de angajaţi, dintre care circa 80.000 sunt plătiţi exclusiv prin acest tip de contract.

Taxa de solidaritate, impusă celor cu mai multe case. Persoanele care deţin mai mult de o casă vor trebui să plătească începând cu 1 iulie o „taxă de solidaritate” de 50% până la 200% din valoarea impozitului pe locuinţele deţinute, altele decât cea de domiciliu. Experţii fiscali au subliniat că în lege se precizează că se impozitează suplimentar casele care nu sunt închiriate, ceea ce înseamnă că taxa de solidaritate poate fi evitată cu un simplu contract de închiriere semnat cu altcineva, chiria stabilită urmând să fie modică.

Taxe mai mari pe norocul românilor la pariuri sau în cazinouri. Tot începând cu săptămâna viitoare, veniturile din jocurile de noroc vor fi impozitate cu 25% din venitul net calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor. Reprezentanţii caselor de pariuri sportive din România au explicat că măsura va anula practic câştigurile obţinute din pariurile mici, care sunt, de altfel, preferatele românilor. Astfel, la un pariu de 10 lei cu o cotă de 1,2 câştigul celui care a pus biletul este 12 lei, pentru care va trebui să plătească statului 3 lei, câştigul efectiv fiind mai mic decât costul biletului de pariu.

Vlădescu despre pensiile din 2011: Nu vor fi la fel cu cele de acum

Întrebat cum „traduce” propunerea pe care a trimis-o la Camera Deputaţilor, în care se specifică faptul că de anul viitor punctul de pensie va fi calculat în funcţie de bugetul asigurărilor sociale, Vlădescu a explicat că el doar atrage atenţia asupra unui „risc”: ca punctul de pensie să fie prestabilit prin lege, iar bugetul de stat să fie în imposibilitatea de a transfera suma necesară pentru echilibrarea fondului de pensii. El a repetat că în niciun caz pensiile de anul viitor nu vor mai fi la nivelul de anul acesta.

gandul.ro

Lasati un comentariu