Decernarea Diplomelor de Excelenţă

• publicat la: 21 iunie 2010
Decernarea Diplomelor de Excelenţă

Sâmbătă dela orele 14,00, la Sala Ladislau a avut loc ceremonia decernării distincţiilor Pro Urbe şi a Diplomelor de Excelenţă.

In prezenţa a peste 100 de careieni, Centrul Cultural Carei şi Primăria oraşului au organizat un simpozion  dedicat  aniversării a  690 de ani  de atestare documentară a oraşului Carei.

Muzeograful Nandor Hago a ţinut o scurtă prelegere despre istoria localităţii noastre iar ansamblul de cameră Collegium a incântat asistenţa cu piesele interpretare, piese datând din perioada renascentistă.

Acordarea distincţiilor s-a făcut de către  primarul Kovacs Eugen , secondat de Bogdan Georgescu care, a menţionat  meritele şi realizările fiecăruia dintre cei premiaţi.

1. Gecyi Ferenc – medic

S-a născut la 10 ianuarie 1925 în Carei, urmând cursurile şcolii primare la Satu Mare. Facultatea de medicină o începe la Budapesta, dar din motive politice, va absolvi cursurile Facultăţii de medicină din Târgu Mureş.

Şi-a început cariera medicală ca asistent universitar, dar, dat fiind că tatăl său s-a îmbolnăvit grav, s-a întors în Carei, devenind în scurt timp singur medic radiolog din Carei, şi după cum spune el însuşi, un întreg raion aparţinea de el.

Între 1953 şi 2005 a fost medicul sportiv al regiunii Carei, ajutând foarte mulţi sportivi, mai ales pe cei din lumea fotbalului şi boxului. Şi toate acestea în mod gratuit, din respect pentru sport şi sănătate, pentru cei 62 de ani lucraţi în domeniul medical.

După ce s-a întors la Carei, într-o singură lună a descoperit 600 de bolnavi de TBC, cărora practic le-a salvat viaţa. Drept dovadă în acest sens stă şi faptul că, atunci când a intrat în pensie, în Carei erau în evidenţă doar 23 de pacienţi cu această boală. După momentul pensionării, a mai practicat meseria de medic încă patru ani, … sau cum s-ar exprima el însuşi…. A mai servit câţiva ani comunitatea.

2.Komaromi Jozsef – inginer agronom

Născut în 1934 la Carei, urmează cursurile Şcolii Reformate, a Liceului AgroIndustrial şi ale facultăţii de Agronomie din Arad.

Pasiunea sa pentru viţa de vie şi struguri nu cunoaşte limite. În anul 2005 devine degustător de vinuri la Oradea, după care devine şi membru al Asociaţiei Agronomilor Maghiari din România.

Din 2005 este prezent în calitate de preşedinte sau de membru al juriului la cele mai importante concursuri de vinuri desfăşurate în această regiune a ţării, dar şi în străinătate. Este membru fondator al Asociaţiei Sf. Orban din Carei şi din 2008 este membru al Academiei de Vinificaţie din Budapesta.

În ultimii ani, dl. Komáromi József şi-a canalizat activitatea pentru implementarea diferitelor soiuri de viţă nobilă în Carei, pentru a îmbunătăţi calitatea vinurilor locale, pentru a le face mai apreciate şi mai valoroase. Rodul muncii sale stă la baza succesului pe care îl înregistrează producătorii de vin din Carei la diferite competitţii interne şi externe.

3. Kulcsar Gunter – inginer

În anul 2001, concernul german Phoenix, demarează o investiţie într-o hală din municipul Carei, noua societate comercială avându-l ca director pe dl. Kulcsár Günter, care nu a avut o sarcină deloc uşoară, fiind constrâns să conducă o firmă românească  cu o precizie germană. Şi a reuşit. După doar trei ani, intreprinderea număra 312 angajaţi.

Văzând dăruirea şi priceperea directorului unităţii, conducerea germană a concernului hotăreşte extinderea fabricii, angajând alţi 100 de oameni. În 2008, personalul angajat se ridică la 850, un fapr remarcabil având în vedere condiţiile economice vitrege şi posibilităţile restrânse de angajare ale căreienilor.

În afara creării unor noi locuri de muncă, firma s-a mai angajat să achite cheltuielile de întreţinere ale unei Case de Copii.

Ştim cu toţii, că după 1989, în România au sosit mulţi investitori străini. Însă Phoenixul este unul dintre puţinii care oferă şi azi locuri de muncă şi un trai decent unor familii din Carei şi nu numai.

Dar pentru toate acestea a fost nevoie de un manager ca şi Kulcsár Günter, care în 9 ani de activitate a creat peste 850 de locuri de muncă.

4.Lupşica Negrean Mircea – inginer

Născut la 1 octombrie 1956, a absolvit Institutul Politehnic “Traian Vuia” Timişoara, Facultatea de Chimie Industrială, promoţia 1981.

În perioada 1982-1986 este şef secţie la S.C. Ardealul S.A, între 1986-1990 ocupă funcţia de inginer-şef, iar din anul 1990 este director general şi preşedinte al Consiliu de Administraţie.

A fost inclus în topul Who’s who in business 2008 – Cei mai importanţi 1000 oameni din business”, întocmit de Ziarul Financiar, iar societatea pe care o conduce a ocupat în 2008 locul I la categoria Întreprinderi mari din Industria alimentară, a băuturilor şi a tutunului şi marele premiu în Topul naţional al firmelor private din România.

Datorită priceperii de care a dat dovadă domnul Lupşica Mircea, S.C. Ardealul S.A  a rămas  un jucător important pe piaţa de profil din România, iar uleiul fabricat în Carei a devenit în timp un adevărat brand naţional.

5. Mărneanu Ioan – profesor

S-a născut în 1952, este absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, de iar din 1975 lucrează la secţia de atletism a Clubului Sportiv Şcolar din Carei, instruind generaţii de elevi şi având rezultate deosebite în activitatea profesională. Printre tinerii careieni pregătiţi de dânsul se numără campioni naţionali ai României la cros, 1500m, 3000m, săritură în lungime, aruncarea greutăţii, aruncarea discului şi aruncarea suliţei, campioni balcanici, şi sportivi care au participat la campionate europene, mondiale şi la Olimpiade.

Un număr de 13 foşti elevi ai domniei sale sunt acum fie antrenori la diferite cluburi din ţară şi din străinătate, fie profesori de educaţie fizică şi sport, ducând mai departe tradiţia şcolii careiene de atletism.

Datorită d-lui Mărneanu Ioan, foarte mulţi careieni au fost şi sunt încontinuare implicaţi în activităţi sportive, aducând faimă şi cinste municipiului Carei.

6. Podoabă Mircea – antrenor

S-a născut la Carei în 1967, şi a absolvit cursurile Şcolii de Antrenori din Bucureşti – specializarea tenis de masă. Din 2005 este titular la Clubul elevilor din Carei şi a înfiinţat şi clubul sportiv de Tenis de Masă Tapo. În doar câţiva ani, numele oraşului Carei apare menţionat la tot mai multe competiţii de tenis de masă din ţară, iar acest sport începe să devină un fenomen pe plan local.

Tineri careieni încep să obţină zeci de medalii la concursuri naţionale şi internaţionale, iar din 2010 Careiul este vicecampioană naţională pe echipe.

Mircea Podoabă este antrenor al lotului de perspectivă al României din 2009. Datorită lui, sute de tineri practică tenisul de masă, iar zeci de careieni au urcat pe podium la competiţii sportive interne şi externe.

7. Visnyai Agnes – profesor de muzică

S-a născut la 29 mai 1950 la Carei, iar în 1975 a absolvit conservatorul din Cluj Napoca. În acelaşi an s-a întors în oraşul său natal, unde şi-a început activitatea de cadru didactic la Şcoala generală nr.3, şi unde a predat până în 2008, an când a intrat în pensie.

De la începuturile studenţiei, a fost preocupată de modul de organizare şi tehnicile de predare la grădiniţele muzicale, iar odată revenind la Carei, reuşeşte să înfiinţeze o asemenea unitate de predare. Colaborează cu ziare de specialitate din Cluj Napoca şi publică articole de specialitate legate de activitatea didactică în grădiniţele muzicale, realizând chiar şi emisiuni radiofonice. Publică materiale în ziare cum ar fi Muvelodes si Nagykaroly es Videke.

În decursul anilor a educat şi pregătit generaţii de tineri, care au înregistrat performanţe muzicale notabile, traducând tot ce există în jurul acestora într-o limbă comuna întregului univers, cea a muzicii. Aşa a reuşit să ajungă cu copiii chiar şi la Paris.

În tot acest timp, ea a devenit Agi neni a tuturor careienilor, aceasta fiind poate cea mai mare recunoaştere a comunităţii noastre faţă de un profesor care şi-a dedicat viaţa muzicii şi educării tineretului în spiritul muzicii.

8. Venig Laszlo- artist fotograf

S-a născut în 1930, iar din anul 1962 este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. A pus bazele clubului de foto 9 Mai din Carei, fiind şi preşedintele acestuia timp de mai mulţi ani. A publicat sute de fotografii artistice în diferite albume şi cataloage, lucrările sale fiind expuse în mai multe ţări din întreaga lume. A făcut parte din mai multe comisii de jurizare naţionale şi internaţionale. La 74 de ani trece la fotografia digitală, dovedind că ambiţia şi perfecţionarea nu cunosc  limite. Prin întreaga sa activitate de fotograf, artistul Vénig László a promovat imaginea municipiului Carei în ţară şi străinătate.

Daniela Ciută

comentarii

de poly la 21 iunie 2010 - 15:56

podoaba mircea este cel mai bun manager sportiv din carei

de CLAUDIA la 21 iunie 2010 - 18:42

si D-nul Kovacs cel mai bun Primar,va place sau nu asta este adevarul!stiu ca nu va place si mereu ai gasiti cate ceva sa-l terfeliti,dar o sa vedeti finalul,altu a stat degeaba 8 ani in Primarie si v-a fost bun !!!!?????

de cititor la 21 iunie 2010 - 19:38

daca a stat degeaba in primarie de ce il plateste acum Kovacs cu o suta de milioane pe luna?daca e asa bun primaru de ce are nevoie de unul care nu a facut nimic 8 ani?ce poate invata de la el?si daca tot e asa bun de ce traieste din realizarile celui care nu a facut nimic? de ce

de MANUELA la 22 iunie 2010 - 06:21

Din cate stiu :
1.A stat degeaba pentru ca: – nu a avut curaj sa isi asume raspunderea(pacat este un om foarte destept,nu si-a folosit calitatile intelectuale),a lasat sa decurca lucrurile de la sine,dar asa nu merge in Administratie.
2. – nu Primarul hotareste salariul CITI MANAGERULUI : este post infiintat de Guvern,in toate municipiile.
3. Are nevoie de el administratia locala,pentru ca va spuneam mai sus,e priceput,cunoaste pe dinafara toate legile,stie si poate,numai ca ai trebuie un impuls din spate,Kovacs il pune la treaba.
3. Realizarile lui ? – trebuie continuitate,nu se pot oprii proiectele incepute,indifetrent cine venea la conducerea Primariei .Trebuie platite mai antai datoriile din perioada 2000 – 2008 si nu e o suma mica, e f. mare,cica vreo 40 miliarde lei vechi.
4. Trebuie tinut cont de toate aspectele,e usor de criticat,dar de facut e mai greu.
5. Nu ai tin parte Primarului,dar trebuie sa fim obiectivi si sa ne punem noi in locul lui,oare noi am face minuni ?am avea alte solutii ? Nu cred !!!

de cititor la 22 iunie 2010 - 09:26

draga Manuela, e normal sa ai si tu fani si sa ai si tu parerile tale dar te rog lasa si pe altii sa traga concluzii, nu ne baga pe toti in aceasi oala !Daca tu nu ai alte solutii nu inseamna ca altii nu au, crezi ca tu detii adevarul absolut ? Pana nu vezi ce sunt altii in stare sa faca nu poti sa tragi concluzii, deci fii putin mai realista si nu mai judeca cu inima.
CU regret te informez ca postul de city manager apartine de guvern asa cum apartine si primaria; pentru acest post s-a organizat concurs de catre primarie nu de guvern;da si tu un telefon la primarie sau la prefectura sa te interesezi ; si e adevarat ca nu oricine se putea inscrie la concurs, ca doar una au hotarat si alta au facut !; si ce daca cunoaste pe dinafara legile ? pentru asta sunt platiti trei juristi de catre primarie si mai este si dna Sroth care e o profesionista in domeniul ei ! sau el cunoaste ” legile” achizitiilor publice si nu se descurca primarul fara el? ca doar stim ce poate primarul, am vazut cum a acondus firmele lui proprii, dar acum e vorba de bani publici, banii tai si ai mei si ai celorlalti oraseni.nimeni nu critica aiurea dar dorim sa traim si noi decent in acest oras si cine lucreaza cu bani publici ar trebui sa dea si socoteala ce face cu ei,nu?

de podoaba mircea la 22 iunie 2010 - 16:19

prof. Iederan D-tru( Clubul Elevilor CAREI) si prof.Kovacs Istvan(arbitru de fotbal cu ecuson FIFA) sunt cele mai mari valori pe care le are momentan Mun.CAREI . CINSTE LOR .

de podoaba mircea la 22 iunie 2010 - 16:24

Multumesc ptr acordarea Diplomei de Excelenta ,tuturor celor care m-au sustinut si mi-au apreciat munca, dar, mentionez ,faptul ca ,sunt sigur ca exista mult mai multi care merita aceasta distinctie. VA MULTUMESC .

de corina la 22 iunie 2010 - 18:18

Sunt si altii care meritau aceste diplome dar si tu meriti. Felicitari! Apreciem modestia omului de valoare. Sa nu te schimbi niciodata si sa nu uiti ca cetatenii te apreciaza.

de cititor la 22 iunie 2010 - 18:33

orasul nostru se mandreste cu oameni ca Mircea Podoaba, care din nimic a inceput sa cladeasca si cladeste bine.Dumnezeu sa-i dea sanatate si putere de munca.Un exemplu de urmat !

de ovi dragos la 8 ianuarie 2013 - 05:46

Felicitari tuturor.As dori daca exista cineva care mai cunoaste din generatiile mai vechi sa-mi spuna daca isi mai aminteste de dr Peter Ivan.Eu sint nepotul lui (mama mea Peter Zsofia)si il cunosc pe prof Stier Alexandru(Szany) care a fost colegul de clasa al mamei mele si prof de sport(atletism) in Carei,un om f sufletist si care l-a ajutat pe Silviu Lung sa ajunga la fotbal.Sint absolut sigur ca unchiul meu dr Peter Ivan care a terminat facultatea de medicina la Tg Mures,s-a cunoscut cu dr Geyci Ferenc,dar el s-a mutat la Baia-Mare.A fost poate singurul dublu campion de tenis de cimp al Careiului in 1947 la simplu si dublu si a fost apreciat in mod deosebit de Petru Groza,care iubea tenisul.In acelasi timp la 17 ani juca in echipa mare a Victoriei Carei si stiu ca au venit de la U Cluj sa joace pt ei ,dar el a decis sa mearga la Tg Mures si a terbuit sa renunte la fotbal pt a se dedica medicinei.In anii 1960 s-a intors la Carei si-a fost directorul spitalului si un f apropiat al echipei Victoria Carei.Daca cineva mai stie sau isi aduce aminte de el m-as bucura daca ar putea sa-mi dea ceva detalii.Doresc sa ajung in Carei la vara si sa caut poze sau ziare ale vremii de cind el juca la Carei.Va multumesc,
ovi dragos New Jersey USA

Lasati un comentariu