Nou sistem de taxare a proprietăţii din 2011

• publicat la: 21 iunie 2010
Nou sistem de taxare a proprietăţii din 2011

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că Executivul va elabora anul viitor un alt sistem de taxare a proprietăţilor, dar spune că cetăţenii care deţin, de exemplu, doar un apartament cu două camere, ar putea plăti un impozit la acelaşi nivel ca în prezent.

„O să venim anul viitor cu un nou sistem de taxare a proprietăţii, pentru că în România proprietatea nu este taxată. Probabil că impozitul pe un apartament cu două camere va rămâne tot un milion de lei vechi, apartamentul cu două camere aparţine unor oameni care sunt în zona în care nu pot plăti mai mult de un milion de lei. Dar cineva care are 20 de apartamente cu două camere şi le foloseşte să realizeze venituri, nu este normal să plătească un milion de lei vechi”, a declarat Vlădescu la Antena 3. Potrivit NewsIn, ministrul a precizat că proprietăţile închiriate pentru a obţine venituri suplimentare trebuie înregistrate ca atare.

Acesta a mai spus că „nu este normal” nici ca impozitul pentru o casă de 200 sau 400 de metri pătraţi să fie de trei milioane de lei vechi. „În lumea asta, formula de penalizare a bogăţiei este plata de taxe şi impozite mai mari”.

Vlădescu a precizat că cele câteva milioane de proprietari care stau în „apartamente normale” nu au motive de îngrijorare, deoarece nivelul impozitului va fi menţinut. „În niciun caz, salariile anului 2011 nu vor fi exact ca salariile anului 2010. (…) Vor fi bugetari care probabil vor avea acelaşi venit cu cel de acum”, a spus Vlădescu, la Antena 3.

Ministrul Finanţelor a spus că încă nu ştie care va fi nivelul salariilor pe care angajaţii de la stat îl vor primi anul viitor, în condiţiile în care încă nu s-a contruit bugetul pe 2011, iar legea salarizării unice urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Vlădescu a explicat că reducerea de 25% a salariilor din sectorul public nu va avea acelaşi efect şi asupra fondului de salarii, întrucât economia realizată va fi contabilizată doar pentru o perioadă de cinci luni din 2010, în condiţiile în care remuneraţiile din decembrie se plătesc în luna ianuarie.

„Nu discutăm de o reducere a fondului de salarii cu 25% pe anul 2010”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Vlădescu a anunţat joi că reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar şi cu 15% a pensiilor va fi aplicată începând cu drepturile salariale aferente lunii iulie, astfel că plăţile diminuate vor fi efectuate în luna august.

ziare.ro

Lasati un comentariu