Peste 10.000 de oameni au fost evacuaţi, în Moldova, din calea apelor. Se anunţă alte inundaţii

• publicat la: 30 iunie 2010
Peste 10.000 de oameni au fost evacuaţi, în Moldova, din calea apelor. Se anunţă alte inundaţii

Incă o noapte albă pentru zeci de mii de români din zonele lovite de inudaţiile din ultimele zile. Cea mai gravă situaţie este în Moldova, unde marţi noapte, mii de localnici au lăsat totul şi au fugit din calea viiturii pentru a-şi salva vieţile.

Peste 10.000 de oameni au fost evacuaţi marţi noapte din opt localităţi nemţene, după ce casele lor au fost inundate. Oamenii au fost transportaţi în şcoli, cămine şi biserici. Între timp, autorităţile au înălţat diguri pe malul Siretului din peste 400.000 de saci cu nisip. Oamenii din Buruieneşti ştiu bine ce prăpad pot face apele nemiloase ale Siretului.

Şi la Roman, în judeţul Neamţ, peste 1.700 de oameni au fost evacuaţi din cartierul Nicolae Bălcescu, unde a fost declarată stare de alertă maximă.

Evacuarea s-a făcut de urgenţă sub îndrumarea personalului Primăriei la locurile de cazare indicate de către aceasta.

„Am trecut la evacuarea persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor în vârstă, a copiilor, avem pregătite unităţile şcolare care sunt gata pentru a prelua persoanele evacuate”, a declarat primarul municipiului Roman, Laurenţiu Leoreanu.

Prefectul de Neamţ Mihai Archip a emis, marţi seară, ordin de evacuare pentru peste 10.000 de persoane din zonele inundabile din apropierea Siretului, informează Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţe.

Potrivit ordinului, prin care se decretează şi stare de alertă în judeţ, vor fi evacuaţi locuitori din Doljeşti, Tămăşeni, Sagna, Gâdinţi, Icuşeşti, Ion Creangă, Horia şi din cartierul Nicolae Bălcescu al oraşului Roman.

„Prefectul Mihai Archip a emis un ordin pentru declararea stării de alertă în unităţile administrativ – teritoriale riverane râului Siret. Evacuarea se face ca urmare a creşterii în continuare a debitului râului Siret şi a atenţionării hidrologice cod roşu, pentru reducerea riscului de apariţie a unor situaţii de urgenţă”, au declarat reprezentanţi ai ISU Neamţ.

Prefectul Mihai Archip a subliniat că sunt probleme în aceleaşi zone care au avut de suferit şi în urma inundaţiilor din anul 2008.

Prefectul de Iaşi a dispus, de asemenea, evacuarea a numeroase persoane din şase localităţi. Potrivit acestuia, debitul Siretului ar putea trece de 2.400 metri cubi pe secundă, cotă înregistrată în anul 2008 când inundaţiile au provocat pagube semnificative.

Primarii din şase localităţi ieşene, în aval de Lespezi, evacuează, în total, aproximativ 4.400 persoane, cele mai multe dintre acestea fiind din Lunca Paşcani şi comuna Răchiteni.

Furia apelor a lovit marţi seară şi sud-vestul ţării. Viitura provocată de o ploaie infernală a măturat localităţile Sat Bătrân şi Feneş din Caraş-Severin. În acest judeţ, două persoane au fost luate de ape.

Lupta cu apele nu s-a încheiat, însă. Judeţele Iaşi, Neamţ şi Suceava sunt sub stare de alertă, iar specialiştii avertizează că viitura din perioada imediat următoare va fi comparabilă cu cea din 2008 sau chiar mai gravă.

Ziare.ro

comentarii

de Gabi D la 1 iulie 2010 - 18:56

Bani nu am sa-i ajut pe acesti oameni,dar de ce nu se strang ajutoare cu imbracminte,alimente,etc?Unde sunt aceste centre de colectare?(daca sunt)…As da cu mare drag !

de marian la 3 iulie 2010 - 09:46

bisericile ce fac in astfel de situatii ? a anuntat vreun preot ca se fac colecte ptr. sinistrati? aici e asa o slaba miscare ,….dezinteres …

Lasati un comentariu