Pro Urbe Carei

• publicat la: 21 iunie 2010
Pro Urbe Carei

Cu ocazia Zilelor oraşului, Consiliul Local a decis să acorde două  titluri  Pro Urbe la ediţia din acest an.

Titlul Pro Urbe , considerat a fi cea mai insemnată distincţie a municipalităţii, se acordă in semn de recunoaştere , sub formă de titlu onorific, unor personalităţi marcante care au desfăşurat activități în folosul oraşului şi al locuitorilor săi, și care au dobândit reputație şi recunoaştere generală. Acordarea acestui premiu onorific reprezintă totodată o recunoaştere morală şi civică a celor premiați.

Mentionăm că până acum,   acest titlu s-a acordat” post mortem” celui ce a fost Karacsony Peter.

Bogdan Georgescu, directorul Centrului Cultural,  a fost cel care a citit  Laudatio pentru fiecare dintre cei doi premiaţi.

Laudatio

În cele peste trei decenii de activitate didactică, dascălul Dumitru Iederan a convins cu prisosinţă că este omul care sfinţeşte locul. Cu răbdare şi perseverenţă, cu harul unui magician, el modelează conştiinţe, sădind în sufletele copiilor şi tinerilor dragostea pentru muzica de calitate, dar mai ales pentru muzica populară. Înzestrat cu un tact pedagogic de excepţie, domnul profesor a reuşit să se impună în faţa discipolilor săi prin competenţă, prin stilul său de muncă întemeiat pe exigenţă, respect, o nemăsurată bunătate şi dragoste pentru copii.

Artistul şi ansamblul ,,Iedera,, îşi răsfaţă fanii cu spectacole impresionante folclorice, de muzică veche şi clasică (el a înfiinţat primele grupe de vioară clasică în oraşul Carei), cu editare de CD-uri didactice, Muzică veche şi altele, cu titlurile de laureat la toate fazele naţionale ale concursurilor pentru copii şi tineret.

Ca un adevărat ambasador al cântecului tradiţional românesc autohton, a colindat lumea cu mai multe generaţii ale ansamblului ,,Iedera,, (Franţa, Elveţia, Suedia, Ungaria, Republica Moldova, Coreea de Sud, Japonia, Olanda, Belgia) purtând pe strunele viorii şi a instrumentelor din familia ei dragostea de viaţă a românului şi ataşamentul său faţă de valorile general-umane.

Dar domnul Dumitru Iederan este şi un meşter de instrumente populare tradiţionale din familia viorii, pe care le construieşte şi le mânuieşte împreună cu elevii săi, unele dintre acestea fiind donate pentru expoziţiile de la muzeul Judeţean Satu Mare, Casa Corpului Didactic Satu Mare , Palatul Copiilor Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român Bucureşti, Muzeul de Arte şi Tradiţii Seul, Muzeul de Etnografie Budapeste, Institutul de Concerte Stockholm, Muzeul de Etnografie Geneva şi Muzeul Omului Paris, altele se află în colecţii personale din România, Europa şi Asia.

Profesorul Dumitru Iederan este şi autor de lucrări ştiinţifice dedicate muzicii codreneşti, contribuind fundamental la  înţelegerea folclorului codrenesc în special şi al celui din Ardeal, în general.

Artist, interpret, profesor, constructor de instrumente tradiţionale, cercetător al folclorului tradiţional codrenesc, sunt doar câteva din calităţile care îl definesc ca o personalitate complexă şi demnă de tot respectul nostru.

Laudatio

Domnul Karácsonyi Károly s-a născut la data de 14 ianuarie 1941 în oraşul Gödöllő, Ungaria. A urmat şcoala elementară în oraşul natal, liceul în municipiul Carei (1959), după care, cursurile Universităţii Babeş-Bolyai, absolvind Facultatea de biologie-geografie în 1964.

În perioada 1964-1967 lucrează ca bibliotecar la Şcoala pedagogică din Baia-Mare, între 1967-1969 ca profesor la Petreşti, iar în perioada 1969-1988 lucrează ca muzeograf la Muzeul Orăşenesc Carei, după care se stabileşte în Germania. Publică comunicări ştiinţifice începând cu anii 1967 în diferite reviste iar în aceste studii, descrie flora judeţelor Satu-Mare, Bihor, Sălaj.

Actualmente urmează cursul de doctorand din cadrul Universităţii Vaşile Goldiş din municipiul Arad.

Unul dintre cele mai importante sale merite este colecţia ştiinţelor naturii din Muzeul Municipal Carei. Prin cercetările de teren întreprinse între anii 1968-1988 a adunat mai mult de 16.000 de diferite plante superioare şi inferioare, o colecţie de insecte de aproape 8.000 de exemplare şi o bogată colecţie de păsări, mamifere, ouă, mineralogie şi paleontologie.

Cea mai importantă lucrare scrisă de domnul Karácsonyi Károly este cartea „Flora şi fauna judeţului Satu-Mare” distinsă cu premiul Academiei Române.

Un alt merit a domnului Karácsonyi este aplicarea plăcuţelor din lemn pe arborii din parcul dendrologic din Carei. Astfel, cetăţenii care au făcut o plimbare în parcul castelului au putut să pătundă în lumea misterioasă a naturii, simpla relaxare devenit uneori o călătorie ştiinţifică.

În afară de meritele ştiinţifice ca biolog, începând cu anii ’70 s-a ocupat de tineri atraşi de handbal, fiind ani la rând antrenor al echipei locale de handbal masculin.  A îndrumat generaţii de tineri, care au reprezentat oraşul la multe competiţii regionale şi naţionale, câştigând mai multe premii.

Actualmente domnul Karácsonyi Károly este pensionar şi trăieşte în Germania. Dar în fiecare an odată cu venirea primăverii se întoarce cu drag în Carei, continuându-şi munca  ştiinţifică şi îndrumând totodată mulţi  tineri careieni în domeniul ştiinţei. Mai participă şi azi, ca antrenor, la întâlniri amicale „old boys” de handbal.

Prin tot ceea ce a întreprins, domnul Karácsonyi Károly a contribuit la ridicarea  prestigiul municipiului Carei în ţară şi în străinătate.

Daniela Ciută

comentarii

de xyz la 21 iunie 2010 - 11:16

intredevar,toti acesti oameni sunt niste profesionisti in ceea ce fac(fiecare indomrniul sau de activitate) si merita toate laudele.

de Ciprian I. la 25 iunie 2010 - 08:30

Toata stima pentru un OM care prin pasiune si dedicatie fata de muzica si copii, de-a lungul a trei decenii a facut ca Orasul sa fie cunoscut nu doar in tara, ci si in afara. In vremurile instabile in care traim, gaseste inca puterea sa se concentreze asupra copiilor, oferindu-le nu numai o placere in arta de a canta, ci si o meserie – un viitor castig adiacent la maturitate. Sunt mandru de tatal meu, Dumitru Iederan.

Felicitari autoritatilor pentru initiativa, e un semn de bun augur.

Lasati un comentariu