UE vrea să iasă din criză pe spatele pensionarilor

• publicat la: 25 iunie 2010
UE vrea să iasă din criză pe spatele pensionarilor

Problemele economice severe cu care se confruntă Europa i-au determinat pe oficialii de la Bruxelles să adopte măsuri de austeritate şi reforme controversate. Una dintre ele vizează creşterea vârstei de pensionare la 70 de ani.

Birocraţii vor să crească vârsta de pensionare pentru milioane de europeni, iar până la noul termen să ii pună să muncească mai multe ore, pentru a ieşi din criză şi a preintâmpina una nouă. Comisia Europeana pregăteşte un sistem unitar de pensii pentru statele membre..

Oficialii UE consideră că nici un cetăţean european nu ar trebui să petreacă mai mult de o treime din viată la pensie.

Autorităţile de la Bruxelles au in plan chiar cresterea vârstei de pensionare la 70 de ani, argumentând că in 2060, europenii vor trăi in medie cu sapte ani mai mult. In acest moment, vârsta medie de pensionare in Europa depăşeşte cu putin 60 de ani.

Reformele proiectate vor să combată atât criza financiară , cât şi  criza demografică din Europa de Vest.

Pensiile, un butoi de pulbere

Dar Europa stă pe un butoi de pulbere din cauza frământărilor sociale pe care le provoacă guvernele nationale, presate de Bruxelles să facă reforme sociale dureroase. Nu toată lumea este de acord cu planurile UE, de la pensionarul simplu la politicieni.

„Ar fi scandalos ca UE să impună Marii Britanii sau Greciei vârsta de pensionare”, a declarat parlamentarul britanic Douglas Carswell, recunoscând insă că Europa are nevoie de o abordare mai realistă a pensiilor, impozitelor şi a beneficiilor sociale, care trebuie facută insă „la nivel national”.

Guvernul britanic, care intentiona să crească vârsta de pensionare de la 65 la 66 de ani cel mai devreme in 2024, pare tentat să grăbească reforma..

Vicepremierul britanic Nick Clegg consideră că majorarea vârstei de pensionare va revigora sistemul, dar sindicatele au acuzat guvernul că pune bazele unui sistem „work-until-you-drop” (munceşte-până-cazi, n.r.).

Se estimează că, până in 2056, speranta de viată a englezilor va fi de 84 de ani, in cazul bărbatilor, si de 89 de ani, in cazul femeilor.

Franţa, blocată de proteste

Tara cea mai afectată de planurile Comisiei Europene este Franţa, unde vârsta de pensionare la bărbati este de 58 de ani, cea mai scăzută din Uniune.

Joi, mii de oameni au intrat in grevă in Hexagon, ca protest faţă de planurile presedintelui Sarkozy de a creşte vârsta de pensionare la 62 de ani.

Greva a creat haos in sistemul de transport, inclusiv in cel aerian, a inchis unele şcoli şi oficii poştale.

In mai multe oraşe din Franţa, sunt planificate peste 200 de marşuri şi demonstraţii faţă de reforma sistemului de pensii.

Pe de altă parte, reforma franceză este blândă, in comparatie cu alte ţări. Germania intentionează să crească vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani, cu incepere din 2012. Ministrul german al muncii, Eric Woerth, sustine că această modificare va produce, in numai şase ani, economii de 19 miliarde de euro.

Austeritate şi sânge in sud-estul Europei

Rusia, ţara care nu face parte din Uniunea Europeana, va creşte vârsta de pensionare, care este in prezent de 60 de ani la bărbati şi de 55 de ani la femei. Autorităţile ruse nu au oferit insă detalii privind noul plafon de vârstă sau data de la care va intra in vigoare.

Oficialii bulgari au anuntat, marti, că vârsta de pensionare va creşte cu trei ani, măsură ce va fi pusă in aplicare de la 1 iulie 2011.

In Grecia, intentia autorităţilor de a creşte vârsta de pensionare de la 61 la 63 de ani, printre alte măsuri de austeritate, a condus, luna trecută, la proteste violente, soldate cu câţiva morţi.

Statul mediteraneean se confruntă cu o gravă criză economică şi din cauza sistemului său lax de pensii, care a permis, ani la rând, pensionările anticipate.

Tot in sudul Europei, sindicatele spaniole se opun propunerii guvernului iberic de a creşte vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani.

In România, autorităţile au blocat deja pensionările anticipate, iar, până in 2014, vărsta de pensionare va creşte la 60 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbati. Până in 2030, bărbatii şi femeile vor ieşi la pensie la aceeaşi vârstă, 65 de ani.

ziare.com

Lasati un comentariu