Au pus botniţă careienilor

• publicat la: 2 iulie 2010
Au pus botniţă careienilor

Haite întregi de câini vagabonzi terorizează cartierul Mihai Viteazu I nestingheriţi. Lacatarii din blocuri sunt disperaţi, pentru că au ajuns să nu mai doarmă noaptea, din cauza gălăgiei, iar pe timpul zilei îşi fac griji pentru copii.


Maidanezii preferă zonele din jurul ghenelor de gunoi, atraşi de hrană. Grupaţi în haite, patrupedele îşi fac simţită prezenţa devreme, în jurul orei patru sau cinci, dimineaţa. „Trebuia să faceţi o poză, alaltăieri dimineaţă cu blocul meu, să vedeţi cum stăteam mai mulţi vecini pe balcoane, pentru că nu puteam dormi din cauza gălăgiei făcută de câini” a spus Anton, cel care locuieşte pe strada Gladiolei.

După „deşteptarea” forţată pe care o dau careienilor, câinii continuă ritualul „terorii” şi pe durata zilei. Agresivi şi exterm d eiritaţi, probabil din cauza căldurii, câinii nu se feresc să atace. Expuşi sunt în special copiii, pe care părinţii au ajuns să îi ţină în casă, de frica vreunui maidanez.

Soluţii puţine

Vaccinarea şi sterilizarea unui singur câine vagabond ar costa Administraţia Locală 150 d lei.

Cel mai bun prieten al omului, câinele, creează mari probleme municipalităţii şi nu ţine cont, deloc, de situaţia financiară precară a oraşului. În acelaşi timp, rezolvarea problemei pe care o reprezintă maidanezii generează tensiuni între Primărie şi reprezentanţii Fundaţiei Puffy, care şi-a propus să militeze pentru salvarea câinilor fără stăpâni.

Varianta azilului a căzut

Primăria a identificat anul trecut un teren unde a intenţionat înfiinţarea unui azil pentru câinii vagabonzi. Planurile din birouri nu au coincis cu cele de la faţa locului, însă. Locuitorii din zona respectivă, situată în aproprierea fostului poligon auto, s-au opus înfiinţării azilului, în timp ce apelul edililor către asociaţiile non-guvernamentale şi fundaţiile locale, prin care le rugau pe acestea să se ocupe de administrarea azilului, nu a avut nici un rezultat.

Varianta hingherilor nu e pe placul Fundaţiei Puffy

Cum numărul câinilor vagabonzi a continuat să crească, alimentând nemulţumirea careienilor, în cele din urmă, Primăria a solictat intervenţai unei firme de ecarisaj din Satu Mare. Aceasta şi-a început activitatea, pe raza municipiului, în 30 martie. Prima descindere a fost tot anereuşită, necesitând chiar şi intervenţia Poliţiei. Sesizând brutalitatea, de care au dat dovadă hingherii, reprezentanţii Fundaţiei Puffy au încercat să stopeze activitatea hingherilor, iar conflictul izbucnit a putu fi stins doar de purtătorii de uniformă.

Sterilizarea şi vaccinarea e scumpă

Acţiunea hingherilor sătmăreni nu e deloc ieftină. Pentru fiecare câine prins, vaccinat şi sterilizat, aceştia percep 150 de lei. Câinii sunt transportaţi la azilul din Satu Mare, unde sunt ţinuţi timp de două săptămâni, în cuşti speciale, după care, dacă nimeni nu îi revendică, se trece la eutanasiere.

Conform unor date neoficiale, în municipiu există în jur de 200 de câini vagabonzi.

Paul Sarvadi


comentarii

de Careian la 2 iulie 2010 - 08:22

credeti ca numa in Mihai Viteazul sunt haite de caini Domnu Paul??in gara e full deja am simtit pe pielea mea ca m-au muscat vreo 2 😐

de Careian la 2 iulie 2010 - 08:23

la gara:|

de pele la 2 iulie 2010 - 10:19

trebuie chemati niste coreeni………….

de Missogin la 2 iulie 2010 - 11:25

nu va puteti imagina cati caini sunt in zona magazinelor din mv 1 … seara ti-e frica sa mergi pe jos undeva, ziua nu poti urca pe bicicleta sau nu iti poti plimba cainele de casa ca esti atacat ! trebuie opriti cumva acesti caini, reprezinta un pericol …

de pax et bonum la 2 iulie 2010 - 14:22

situatie imposibila, pacat pentru un oras european in secolul 21.
primarul a chemat hingheri, dar niste fraieri n-au lasat sa faca munca
asteptam mai departe rezolvarea…

de TaLiBAnu la 2 iulie 2010 - 19:03

Ciudat ca numa voi astia din MV 1 aveti:))
Da nasol oricum si pe un coleg l-a muscat recent un maidanez.
Dar Careiul asta are o primarie sub orice critica,bucurati-va de ei,ca voi i-ati votat an de an.

de Luna la 2 iulie 2010 - 21:55

de-acord cu Talibanu’ . V-o trebuit city manageri, aia ati primit; pana nu mutileaza un copil mic nu se va rezolva nimic? la naiba cu „militantii” care se uita prea mult pe otv x(

de cititor la 4 iulie 2010 - 06:12

Bune aceste fotografii dle Paul,geniale,aval erau 2 maidanezi care meritau fotografiati si ei pentru ca se perinda tot in zone asemanatoare celor de sus;Szaszu Lorand si Ciprian Batea sunt bastinasi ai acestor locuri,mai ales ca ele aduc inspiratii pentru noi articole la gura targului…daca i-ar lua intr-o zi cei de la Florisal si i-ar abandona in afara orasului,cred ca s-ar mai indura Cel de Sus de noi si nu ar arunca povara inundatiilor si blestemul prostiei din neamul romanesc!Soarta nu bate cu parul cand e sa dea,bate cu carul….

de cititor la 4 iulie 2010 - 06:55

Apropo,domnule Ciprian Batea,daca nu erai maidanez,acum probabil erai insurat si trecut si de luna de miere..dar cum esti un maidanez cum te stiu toti prietenii de pahare,ai rupt o logodna de aur si o viata care poate te schimba;lupul parul schimba dar naravul ba,nu,Csipesz?tot nu poti sa renunti la moravurile de cand lucrai la net cafe sau la pariuri sportive??of,of,mai,mai..

de Gabi D la 4 iulie 2010 - 16:56

Iubesc foarte mult animalele,dar,este adevarat trebuie facut ceva pentru ele!S-au inmultit peste masura si traiesc in haite care te sperie noapte de noapte!Cineva ar trebui totusi sa se implice!Cand vad cum sunt tratate animalele in tara noastra si cum se lupta cei de la ,,Animal Planet”ptr. fiecare animal salvat,mi se rupe sufletul!Daca oamenii nu si-ar mai arunca puii prin fel de fel de locuri(si la gara s-au gasit pui mici intr-o cutie),atunci situatia ar fi alta!Dar mentalitatea noastra este invechita,in loc sa sterilizeze cainii cand sunt inca mici,oamenii ii lasa sa se inmulteasca,iar, cand sunt prea multi,ii arunca pe coclauri,crezand in sinea lor ca sunt milosi si nu-i omoara,de fapt,facandu-le si mai mult rau,ei se vor salbatici si vor trai in haite!Imi pare sincer rau ca multi dintre noi ,ramanem tot inumani!Asociatiile pentru salvarea animalelor ar trebui sa se implice mai mult si sa se si vada acest lucru prin construirea unui adapost ptr.cainii strazii.Sunt sigura ca in Carei sunt multi iubitori de animale care i-ar ajuta!Altfel,de vorbe ne-am saturat!Sa mai vedem si fapte!

de pentru CITITOR de la UN ALT CITITOR la 5 iulie 2010 - 17:03

Da ce ai frate Cititor cu Batea si Sas? scriele comenturile tale in ziarul la care lucreaza ei.Ce legatura are acest ziar cu cei doi ?cred ca faci confuzii foarte mari,apoi ce treaba ai tu cu logodna lui Batea>?da carei problema ta?tu esti chiar asa perfect > la tine sunt o.k. toate?si ce treaba ai tu unde a lucrat>?ce te intereseaza pe tne de altii? cu ce drept ?perfectule cumte crezi,esti penibil cititorule !Nu-i treaba ta cefac ei cu viata lor persinala cum nici ei nu se amesteca in viata nimanui,te-au pus cumva la gura targului sau pe vreun prieten al tau >?poate ca aveau dreptate cei doi jurnalisti.

de cititor la 7 iulie 2010 - 05:05

Eu am spus doar ca sunt niste maidanezi,e o parere la care am dreptul,nu am insultat si jignit cu nimic…imaginile si articolul de fara sunt in concordanta cu ceea ce sunt ei de fapt in realitate!felicitari dle Paul pentru articol,sincer,jos palaria!!

de Bomberman la 19 august 2010 - 13:46

Aline, intr-o zi o vei incasa rau de tot. Si va fi personal, sa mor io daca nu!

Lasati un comentariu