Bonificaţii pentru românii care solicită bonuri fiscale

• publicat la: 26 iulie 2010
Bonificaţii pentru românii care solicită bonuri fiscale

Neemiterea bonului fiscal este contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 8.000 de lei şi 40.000 de lei, atrăgînd şi suspendarea activităţii firmei în cauză pentru trei luni.

Cumpărătorii de bunuri şi servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiţi, în schimbul bonurilor fiscale, şi vor beneficia şi de deduceri fiscale pentru lucrări de reabilitare a locuinţelor, a anunţat, în acest week-end, premierul Emil Boc. În acelaşi timp, ANAF a anunţat că numărul firmelor suspendate pentru nefosirea caselor de marcat şi pentur neeliberarea bonurilor fiscale s-a dublat în primul semestru al acestui an.

Facilităţile de care ar putea beneficia consumatorii de bunuri şi servicii vor fi acordate în limita unui plafon care urmează să fie stabilit de Guvern în perioada următoare. Bonificaţiile au fost propuse în ideea de a descuraja evaziunea fiscală. “Vrem să punem în practică, prin modificările propuse la începutul toamnei la Codul Fiscal, astfel încît să beneficieze de bonificaţii cetăţenii care îşi realizează amenajări ale casei, ale apartamentului, prin deduceri fiscale. Acele lucruri pe care ei le fac li se vor scădea din impozitul pe care îl au de plătit. De asemenea, o măsură avută în vedere este ca toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate pînă la un anumit plafon să beneficieze de o primă din acea sumă de bani, pentru a-i încuraja să ceară bonuri fiscale pentru produse care se cumpără în România, de la pîine pînă la lucruri foarte scumpe şi de folosinţă medie sau îndelungată ori de lucrări”, a declarat Emil Boc.

3.500 de firme, suspendate de Garda Financiară

Garda Financiară a suspendat, în primul semestru, activitatea comercială a peste 3.500 de firme care nu erau dotate cu case de marcat electronice şi pentru că nu emiteau bonurilor fiscale. Numărul este aproape dublu faţă de cel al agenţilor economici suspendaţi, din aceleaşi motive, în perioada similară din 2009. “Totodată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală aminteşte agenţilor economici că neîndeplinirea obligaţiei de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi neintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică pînă în momentul ştergerii memoriei operative constituie contravenţii sau, dupa caz, infractiuni”, se arată într-un comunicat al ANAF. De asemenea, legislaţia obligă clienţii să solicite şi să păstreze bonurile fiscale pînă la ieşirea din magazin.

national.ro

Lasati un comentariu