Grapini: Majoritatea hainelor din România conţin substanţe cancerigene

• publicat la: 22 iulie 2010
Grapini: Majoritatea hainelor din România conţin substanţe cancerigene

Majoritatea hainelor care se găsesc pe piaţa din România, conţin substanţe cancerigene. Avertismentul vine de la Maria Grapini, fost preşedinte al Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei. Ea spune că îmbrăcămintea din import este contrafăcută, iar în acest domeniu nu există măsuri clare prin care să fie controlat procesul de fabricaţie.

75% din hainele care se vând în România sunt importate. Confecţiile pentru copii provin din alte ţări în proporţie de 85%.

„Nefericirea este că aceste produse de import, fie că sunt haine de copii, fie de adulţi, majoritatea lor se importă, datorită preţurilor, din Asia, China, Vietnam, India. Se importă totul nesupravegheat”, a declarat fostul preşedinte al Federaţiei Patronatelor de Confecţii, Textile şi Pielăriei Maria Grapini.

„Nu e un efect imediat însă poate să apară de la o alergie până la un efect în timp. Dăunător, aşa sunt numite substanţele cancerigene”, a mai spus Maria Grapini.

Românii sunt convinşi că ţesăturile nu mai sunt ca pe vremuri. „Nu mă simt bine în ele. Îţi dau o senzaţie de mâncărime, de inconfort”, a declarat un cumpărător.

Conform normelor europene, mai multe metale şi substanţe chimice sunt considerate periculoase pentru corpul uman, dacă sunt folosite în textură sau la colorarea hainelor.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului susţin că nu au depistat substanţe cancerigene în haine, dar au găsit alte nereguli.

„Pe eticheta unui produs se spunea că este 100% bumbac. În realitate, conţinea doar 40% bumbac”, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC.

În acest an au fost verificaţi peste 900 de producători şi comercianţi de confecţii şi textile. 92% au dintre aceştia au primit sancţiuni pentru că nu respectau nici măcar normele de etichetare.

ziare.ro

Lasati un comentariu