Preşedintele a descoperit soluţia crizei

• publicat la: 15 iulie 2010
Preşedintele a descoperit soluţia crizei

Traian Băsescu a avut o revelaţie unică nu doar pentru domnia sa, ci pentru întreaga naţiune.

În cele două zile pe care şi le-a petrecut studiind legile pe care le avea pregătite la Cotroceni pentru promulgare, când nu s-a putut despărţi de teancul de hârtii pentru a transmite un mesaj de încurajare celor năpăstuiţi, preşedintele nostru a descoperit cine e de vină pentru că, totuşi, nu trăim încă bine. De fapt, a găsit soluţia şi răpunsurile la toate problemele cu care ţara se confruntă.

Nimeni nu s-ar fi gândit, niciun analist nu şi-ar fi dat seama, nimeni nu a mai spus-o. Revelaţia preşedintelui a suprins o naţiune şi a căzut ca o bombă în redacţile jurnaliştilor. De vină pentru toate nereuşitele momentului este… Guvernul lui Boc. De ce? Păi una ar fi spus şi cu totul alta ar fi făcut.

Între noi fie vorba, una a spus preşedintele-premier Băsescu şi alta ar fi făcut prim ministrul executant Emil Boc. Preşedintele şi-a dat seama că de unde ar fi trebuit să se reducă cheltuielile bugetare, ele au crescut, fix de sub mâna lui Boc.

Cum a ajuns preşedintele să se transforme din susţinătorul asiduu al lui Emil, pe care l-a numit iar şi iar în fruntea Guvernului, în cel mai mare critic al său? Cum a reuşit Guvernul lui Boc, cea mai bună soluţie de guvernare, să se transforme în doar cateva luni în cel mai mare duşman al preşedintelui?

Răspunsul nu trebuie căutat, paradoxal, în comportamentul şi acţiunile Executivului, care a rămas neschimbat în tot acest timp, consecvent aceloraşi politici haotice, proaste şi neinspirate. Răspunsul stă, din nou, tot la Cotroceni.

Aşadar, supărarea lui Traian Basescu pe Emil Boc este noua modă, noul trend care bântuie Cotroceniul. Ba că premierul ar fi trebuit să impoziteze pensiile, în loc să le taie nechibzuit şi să rişte neconstituţionalitatea, ba nu şi-a tinut promisiunile de tăiere a cheltuielilor, ba că nu impozitează destul toate veniturile, inclusiv pensiile şi ajutorul de şomaj, ba care există o „oarecare dificultate” în relaţia sa cu guvernul, în ansamblul său.

Că presa şi-a tocit pixul până acum scriind şi comentând ipocrizia discursurilor guvernamentale, că până acum ne-am şi plictisit de cât am repetat că Emil Boc „una spune şi alta face”, nu reprezintă decât o campanie deşanţată la adresa instituţiilor statului, o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale.

Însă, faptul că primul om în stat ajunge să îşi critice propriul guvern şi miniştrii mai dur decât a facut-o până acum, asta nu mai reprezintă o acţiune de denigrare a instituţiilor statului, ci probabil un gest patern, precum bătaie copiilor răi rupta din rai.

Critica lui Băsescu la adresa guvernului Boc are un iz de deja-vu. Ne aduce aminte de „lepădarea” constantă a preşedintelui de orice nu îl ajută, de oricine îl încurcă şi nu mai reprezintă niciun câştig din punctul de vedere al imaginii. Preşedintele şi-a anunţat de fapt începerea acţiunii de remaniere a Executivului Boc IV.

O bănuială pare însă a-l bântui pe Traian Basescu – gândul că poate nu are nici puterea, nici mijloacele, nici resursele de a se lupta şi de a se interpune şi a se amesteca în treburile Executivului.

Că nici Constituţia nu-i permite, iar de încurajat nu-l încurajează nimeni (cu excepţia lui Boc), iar atunci când constată că nimeni nu îl mai ascultă, preşedintele se supară pe toată lumea. Aşa cum a făcut-o şi în ultimele zile.

ziare.com

comentarii

de Liza la 15 iulie 2010 - 08:37

Unde ati gasit poza asta? Nu vedeti ca acum arata ca si o epava.

Lasati un comentariu