Studenţie scumpă! Îşi mai permit tinerii careieni o facultate?

• publicat la: 8 iulie 2010
Studenţie scumpă! Îşi mai permit tinerii careieni o facultate?

Bacalaureatul, aşa cum a fost el – corect, exigent sau trucat – a trecut. Pentru foarte mulţi dintre absolvenţi urmează emoţiile admiterilor la facultăţi şi, în cazul fericit, studenţia. Numai că, azi, în România, studenţia reprezintă un efort financiar considerabil. Cât îi costă pe tinerii careieni studiile? Care sunt avantajele şi dezavantajele locului în care îşi continuă studiile? Unde şi cum pot economisii aceştia şi pe ce cheltuie cei mai mulţi bani? Iată câteva întrebări la care încearcă să răspundă www.buletindecarei.ro!

Preţul studiilor variază în funcţie de pretenţiile studentului. Cu toate acestea, există o serie de cheltuieli inevitabile, fixe. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a realizat un studiu printre studenţi pe care l-au numit „Coşul zilnic – Cât avem, cât ne lipseşte” . Acest studiu s-a făcut în 19 universităţi în perioada 7-20 septembrie 2009. Cheltuielile au fost calculate pentru o lună, iar rezultatele chestionarului au arătat că un student român cheltuie în medie 1.400 de lei pe lună pentru a se întreţine în perioada studiilor. Această sumă reprezintă media cheltuielilor unui student în România în ceea ce priveşte costurile de cazare, mâncare, transport, igienă personală, cheltuileli necesare procesului de învăţare şi bani de buzunar.

Printre cheltuielile fixe se regăsesc taxele de şcolarizare, în cazul în care ele există. Facultăţile de Stat percep o sumă minimă de 1000 de lei. Există, însă, şi cazuri în care taxe este de zece ori mai mare. Spre exemplu, un student al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, admis pe un loc nebugetat, are de plătit 8000 de lei pe an, contravaloarea taxei de şcolarizare. Pe lângă aceste sume, studenţii sunt nevoiţi să achiziţioneze şi cărţi, manuale şi diferite rechizite şi obiecte necesare studiului. Cel mai mult cheltuie cei de la medicină, drept şi arhitectură. este vorba, în medie, de 450 de lei anual.

Cei mai mulţi bani din bugetul unui student sunt alocaţi cazării. Valoarea loc în cămin variază între 50 şi 260 de lei pe lună, în funcţie de condiţii: număr de locuri în cameră, localizarea grupului sanitar, conexiune la internet, cablu TV sau gradul de renovare. Chiria pentru o garsonieră este între 200 şi 250 de euro în Bucureşti, 150 de euro în Braşov, 170-180 de euro în Cluj-Napoca, şi 120 de euro în Timişoara. De cele mai multe ori, studenţii aleg să stea câte doi în cameră, în apartamente cu două, trei camere. Chiria la trei camere este în medie de 300 de euro în Bucureşti, între 200-300 de euro în Braşov, 220-250 de euro în Cluj- Napoca şi 250 de euro în Timişoara. Cheltuielilor de cazare li se adaugă şi cele cu întreţinerea.Vara, chiriaşii unei garsoniere plătesc în jur de 90 de lei, iar iarna aproape 200 de lei. Cheltuielile pentru un apartament cu trei camere ajung la 160 de lei vara şi 360 de lei pe timp de iernă. Trebuie amintite, de asemenea, abonamentele la cablu, TV şi internet, costurile acestora fiind de cel puţin 35 de lei pe lună. O sumă similară trebuie alocată şi transportului.

Pentru că viciile costă, fumătorii trebuie să pună deoparte, pentru ţigări, 200-400 de lei lunar.

Dacă adunăm produsele de igienă de care are nevoie lunar un student (săpun, şampon, detergent), ajungem la costuri minime de 70 de lei pe lună. În studenţie, se ştie, distracţiile sunt aproape obligatorii. Cele mai puţin costisitoare sunt ieşirile la o terasă, în campusuri cu preţuri studenţeşti, iar la polul opus se află ieşirile în cluburi, unde, într-o noapte, se pot duce banii de întreţinere. Tinerii cu gusturi mai rafinate şi dornici de culturalizare vor plăti în jur de 50 de lei pe lună dacă doresc să vadă filme la cinema, să vizioneze o piesă de teatru şi un spectacol de operă. Pentru costuri mai mici, ei pot apela la abonamente şi carduri studenţeşti care le facilitează accesul pe bani puţini în instituţii culturale.

Costurile fiecărui an de studenţie depind de tipul de facultate pe care îl urmaţi, dar şi de diversele hobby-uri sau vicii pe care le aveţi.

Vă prezentăm estimativ câteva dintre cheltuieli:

* Taxa de şcolarizare – între 1.200 de lei şi 10.000 de lei/an;

* Manuale – 300-2.000 de lei/an; * Transport – 500 de lei/an;

* Cazare – în cămin – între 50 şi 260/lună, la gazdă – între 200 şi 500 de lei/lună, garsonieră: între 120 şi 250/lună, apartament trei camere: 200-300 de euro;

* Întreţinere – cămin: între 100 şi 200 de lei pe lună, garsonieră: între 90 şi 160 de lei, apartament trei camere: între 160 şi 360 de lei (mai scump iarna);

* Lumină – în jur de 50 de lei;

* Cablu TV şi internet – pachet de 35 de lei;

* Mâncare – între 150 de lei/lună (pentru cei care locuiesc cu părinţii) şi până la 600 de lei/lună (pentru cei care stau cu chirie)

* Igienă – 70 de lei/lună;

* Ţigări – 200-400 de lei pe lună;

* Ieşiri în oraş – minimum 100 de lei pe lună;

* Un film – 25 de lei;

* O piesă de teatru – 20 de lei.

(evz.ro)

Paul Sarvadi

comentarii

de Moldovan-Pop Razvan la 8 iulie 2010 - 13:58

O sa murim….:)) fugiti :))

de daciafan la 8 iulie 2010 - 21:24

foarte bun articolul

de Gabi D la 1 august 2010 - 16:28

Sa speram ca tinerii nostri se vor adapta la tot ce tine de cuvantul BANI!Depinde de ei daca vor putea, sau nu,sa urmeze o facultate!Parintii se straduiesc in general sa le ofere conditii cat de cat omenesti!In rest,nimeni n-o sa-i ajute!

Lasati un comentariu