Au ars de vii in maternitate

• publicat la: 17 august 2010
Au ars de vii in maternitate

S-au născut ca să moară! Trei suflete care se agăţau cu disperare de viaţă în incubatoarele secţiei de Reanimare a Maternităţii Giuleşti au fost spulberate de o explozie. Alţi opt micuţi, care se aflau ieri la Terapie Intensivă, sunt în stare critică. Totul din cauza unei defecţiuni la unul dintre incubatoare care a luat foc, generând o puternică explozie.

Incă un bebeluş ars în incendiul de luni seară, de la Maternitatea Giuleşti, a murit. Nou-născutul nu a fost încă identificat, după cum anunţă Realitatea. Copilul a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Este unul dintre bebeluşii aflaţi în stare foarte gravă. Din păcate mai există astfel de cazuri. Numărul decedaţilor a crescut, fiind vorba de patru bebeluşi„, a declarat Raed Arafat.

După incendiul declanşat la Maternitatea Giuleşti, patru bebeluşi au murit. Trei au avut probleme cardio-respiratorii şi au decedat în secţia de Terapie Intensivă, iar şapte au fost duşi la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, profesor doctor, Dan Enescu a declarat că la arsurile de 50 la sută pe corp se adaugă 15 la sută arsuri ale căilor respiratorii superioare, astfel că şansele de supravieţuire ale copiilor sunt minime, relatează Mediafax. Mai mult, patru dintre bebeluşi, cu arsuri pe 70-80 la sută din suprafaţa corpului sunt intubaţi.

„Şansele sunt minime pentru că ei sunt foarte mici, iar arsurile sunt deosebit de mari”, a spus Dan Enescu.

Subsecretarul de Stat al Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, a vorbit despre situaţia persoanelor evacuate de la Maternitatea Giuleşti:

Toate gravidele sunt în afara oricărui pericol. Toate datele vor fi făcute publice mâine în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru toţi bebeluşii vor fi efectuate teste ADN pentru a fi siguri de identitatea lor.

În faţa spitalului, femei cu mâna la gură abia îşi stăpâneau lacrimile. Nimeni nu ştia dacă micuţul pe care abia aşteptau să-l ia acasă nu se află cumva printre victimele exploziei ucigaşe de la Reanimare.

În sala cuprinsă de vâlvătăi pompierii făceau imposibilul pentru a scoate micuţii din infernul care cuprinsese 30 de metri pătraţi. Pentru trei dintre ei nu s-a mai putut face nimic. Incubatoarele care le adăposteau trupurile firave au fost scoase pe holurile pline de fum ale spitalului.

Pe jos, medicii încercau cu disperare să-i readucă la viaţă. Imediat ce simţeau un vag semn de viaţă, bebeluşii erau transportaţi către ambulanţele parcate în faţa spitalului. Cu pielea arsă, cu branule în mânuţele lor abia formate, copilaşii de nici două kilograme erau înveliţi în folie aurie, antitermică.

Rudele femeilor care ştiau că bebeluşii lor sunt la Reanimare erau distruse. Im­­plorau cerul ca ghemotocul prea mic de pe targa mult prea mare să nu fie al lor.

„Starea lor e critică!”, spuneau medicii. Soţii femeilor din Maternitatea Giuleşti ajunseseră la capătul puterilor. Cu lacrimi în ochi implorau jandarmii să-i lase să se apropie. „De ce nu mă lăsaţi să-mi văd copilul?”, ţipa un bărbat tânăr

Regulile erau clare: întâi se evacueză victimele. Târziu, secretarul de stat în Ministerul sănătăţii, Raed Arafat, confirmă moartea celor trei bebeluşi. Identificarea celorlaţi bebeluşi răniţi este foarte dificilă, pentru că brăţările de la mânuţele lor au fost topite de flăcăriLa Spitalul „Grigore Alexandrescu”, medicii fac totul pentru a le salva viaţa. Veştile nu sunt însă deloc optimiste. Prof. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, a declarat că patru din cei opt nou-născuţi au arsuri pe 70 – 80% din suprafaţa corpului, iar ceilalţi patru, pe 30, 40 şi 50%, ceea ce înseamnă că „au şanse foarte mici de supravieţuire, ţinând cont de gravitatea arsurilor şi de faptul că sunt prematuri, cu o greutate de circa 2 kg”. La 11 noaptea, un preot a intrat în curtea spitalului.

Lasati un comentariu