Bioflorisal şi (bio)logică de conducător

• publicat la: 20 august 2010
Bioflorisal şi (bio)logică de conducător

De două zile in oraşul nostru nu s-a ridicat gunoiul menajer de către societatea responsabilă cu acest serviciu.Curioşi din fire , am incercat să luăm legătura cu cei dela Florisal pentru a obţine o informaţie.Cum am mai păţit şi in alte dăţi, persoana care conduce activitatea secţiei din Carei, dnul Morar Marius nu este de găsit şi are telefonul mobil inchis.La  telefonul fix ne răspunde o doamnă amabilă care afirma că “datorită inchiderii gropii dela Satu-Mare de Consiliul judeţean şi neanunţării societăţii de acest fapt ,a intervenit o disfuncţiune in preluarea gunoiului dela populaţie “ dar că mai multe amănunte obţinem dela Satu-Mare.

Nu e nicio tragedie dacă mai intervin mici disfuncţionalităţi in procesul de   ridicare al deşeurilor dar nu prea inţelegem de ce atâtea secrete, mai ales că suntem plătitori ai acestui serviciu.

Am sunat la sediul dela Satu-Mare unde, o persoana amabilă ne-a oferit mai multe detalii.

Ni s-au confirmat cele afirmate de doamna dela Carei dar am mai aflat că din 16 iulie s-au inchis şi ultimele două rampe de preluare a deşeurilor menajere din judeţ, anume cele dela Tăşnad şi Satu-Mare.

Conform declaraţiilor persoanei anonime dela telefonul Florisal, “Consiliul judeţean a infiinţat un serviciu public de asistare a deşeurilor. Acest serviciu va coordona activitatea de depozitare a deşeurilor din tot judeţul. Va exista un singur depozit de colectare a deşeurilor pentru întreg judeţul şi 5 staţii de transfer pentru acumularea şi sortarea deşeurilor colectate. Viitoarele staţii de transfer vor fi amplasate la Carei, Tăşnad, Negreşti, Livada şi Beltiug”.

“În urma acestor sortări, tot ce e nereciclabil va fi adus la depozitul central amplasat la Doba”.

“Consiliul Judeţean a dispus închiderea gropii vechi de gunoi fără să anunţe în prealabil societatea de salubrizare. Acesta este motivul pentru care gunoiul nu a fost ridicat în Carei şi nu numai ,timp de 2 zile”. Doar acestea au fost informaţiile primite.

Toate bune şi frumoase dar la sfârşitul convorbirii telefonice am solicitat  numele persoanei cu care am discutat , pentru a o putea consemna in informarea pe care doream să o facem pentru careieni.

Cu voce timidă  ni s-a spus că nu are voie să facă acest lucru şi că mai bine ne face legătura la directorul general al societăţii, Vasile Puşcaş.

M-am prezentat celui dela celălalt capăt al telefonului şi am solicitat  o confirmare a celor afirmate de persoana din firmă, cu care am discutat in prealabil.

Rareori mi-a fost dat să am un interlocutor care să utilizeze un asemena limbaj, o asemenea exprimare.Iniţial , am crezut  că n-a inţeles solicitarea, şi am incercat să explic, doar vorbeam cu un conducător de unitate , singura unitate care ridică deşeurile din judeţ.

Utilizând  un limbaj suburban  ,a intrebat de ce ne interesează pe noi când şi cum se ridică gunoiul.

Consider că atâta timp cât suntem utilizatori ai acestui serviciu, avem dreptul să ştim care este orarul de ridicare şi mai ales motivele pentru care in anumite zile nu se prestează acest serviciu.Nu e nimic complicat şi nici de neânţeles la această intrebare.

Nu am fi ajuns in această situaţie dacă Bioflorisal  ar fi dat un comunicat prin care să aducă la cunoştinta populaţiei motivele intârzierii şi toată lumea ar fi inţeles situaţia.Aroganţa nemăsurată  ce a dus şi la lipsa dialogului  ne ridică nişte semne de intrebare in ce priveşte eventuale “ bube pe creştet” ale societăţii sau poate a neputinţei conducătorului de a gestiona situaţiile de criză .

“ Nu aveţi ce face? Vă ştiu eu pe voi ăştia din mass-media care căutaţi subiecte de scandal ca la Realitatea! “ reprezintă un fragment de dialog cu directorul Florisal Satu-Mare.

Ce, eşti ziaristă?”

Răspunsul meu a fost: „Doar în timpul liber. De profesie sunt inginer mecanic şi am o firmă de producţie. Am fost, sunt şi voi fi adepta dialogului pe care  ar fi bine să-l acceptaţi.”

„Şti cum e să stai 20 de ore să rezolvi tot felul de probleme?”

„Dacă consideraţi că nu faceţi faţă puteţi să renunţaţi.”am răspuns , doar şi eu conduc o firmă şi nu sunt ferită nici eu de probleme.

„Ce te interesează dacă s-a ridicat sau nu gunoiul? N-ai ce face? Ocupă-te de gospodărie.”

De-a lungul timpului am purtat discuţii cu diverse instituţii prin purtătorii lor de cuvânt sau conducatorii lor  dar aceştia au avut capacitatea să înţeleagă că întreţinerea unui dialog cu beneficiarii lor nu poate fi decât benefică şi duce la progres. Refuzul unui dialog ne duce cu gândul la un sistem totalitar nu demult abrogat, pe care unii il regretă şi incă nu au reuşit să se desprindă de el.

Mai grav este faptul că tovarăşul in cauză nu are cunoştinţă nici de cele mai elementare reguli de bun-simţ.Sau probabil , in anturajul domniei sale , persoanele de gen feminin se regăsesc numai la bucătărie şi se simte complexat atunci in prezenţa celor care nu fac parte din această categorie.

Din păcate problema domnului nu este izolată; tocmai această lipsă de dialog ne-a adus în situaţia în care ne aflăm atât la nivel de oraş cât şi la nivel de ţară. .

Domnul Puşcaş afirmă revoltat că de la Carei se ridică 6000 mc de deşeuri  dar se plătesc cu puţin peste 3000. Nu cred că Buletin de Carei este răspunzător pentru această situaţie, mai ales că adepţi ai dialogului fiind am oferit mereu spaţiu pentru orice comunicat venit din partea instituţiilor care prestează servicii pentru populaţie.

Menţionez că societatea Bio Florisal a luat fiinţă acum un an. Sc BioTransilvania, societatea care avea contract cu Primăria  Carei pentru preluarea deşeurilor menajere dela populaţie şi persoane juridice a vândut pachetul de acţiuni unei persoane fizice , conform celor declarate de primarul oraşului in cadrul unei şedinţe a comisiei economice locale.

Ciudat este că pe masa consilierilor careieni a  poposit un act adiţional in care se menţiona că SC BioTransilvania işi schimbă numele  in Bioflorisal .

Important este ca să existe o comunicare continua intre cei ce prestează servicii către populaţie şi beneficiarii serviciilor.Nu vom putea să ne integrăm in lumea civilizată fără a incerca măcar să ne comportăm ca atare.

La ora actuală  maşinile  societăţii de salubrizare au preluat mare parte a gunoiului dar  rămâne deschisă in continuare problema  (in)existenţei  unui dialog.

Daniela Ciută

comentarii

de Norbi -azi e duminica la 22 august 2010 - 13:22

Sa le fie rusine,pe str.Rakocsi Ferenc,pe str.Bisericii reformate,stau tomberoanele pline ,de joi,azi e duminica ,mai mult de atat, au fost si vreo 2 nunti,la biserica respectiva,nuntasii au fost intampinati cu mirosul care venea din tomberoane,au promis ca pana sambata v-a fi adunat gunoiul din tot orasul,dar se pare ca aceasta strada a fost data uitarii,sa fie intentionat ? primarul este prejbiter la acea biserica nu l-a sesizat oare domnul Consilier ?(sa ia masuri,sa-l scuture pe directorul intrigat de intrebarea d-nei de la Buletin ?)consilierul este si parohul bisericii reformate.Asta da, spor la munca d-le director cu minte de bibilica !!!! de la Bio (strutz ) va propun sa va duceti la o scoala de comunicare si bun simt!ca traiti din banii nostrii !

de TOMBERONUL IN ATENTIA DIRECTIEI DE SANATATE PUBLICA la 22 august 2010 - 18:07

Vino si ma goleste !cei cu mintea „bio”m-au lasat plin cu virusi si mortaciuni, eman mirosuri de tot felu ,eu sunt deja infectat,nu pot sa transmit si populatiei,dar mai am multi frati pe strada pe care-i cheama la fel ca si pe mine „tomberon”uitat in fata caselor!zau ca miroasim urat !ni s-a promis ca sambata vom fi goliti de mizerii ,dar nu a fost sa fie.Faceti ceva ,macar voi Sanepidul sa-i trageti o amenda grasa ,celui mai bio director ,care traieste pe banii oamenilor care mau pus in strada de o saptamana ,iar el se enerveaza ,nu-i pasa de careieni,el e smecher de judet. Bio -directorul care zice ca ce-i intereseaza pe ziaristi daca m-au golit pe mine sau nu ai recomand vreo 10 tomberoane sub geamul deschis din fata dormitorului ,sa-i emane cele mai exotice mirosuri !poate se trezeste la realitate !

Lasati un comentariu