Guvernul vrea să avem cărţi de identitate electronice. Cum comentaţi?

• publicat la: 20 august 2010
Guvernul vrea să avem cărţi de identitate electronice. Cum comentaţi?

Ministerul de Interne vrea ca toţi românii să aibă cărţi de identitate electronice, care vor conţine toate detaliile despre titular, inclusiv amprentele, intr-un format electronic, iar datele vor putea fi accesate şi de la distanţă. Proiectul de ordonanţă care vrea să modifice prevederile actuale este insă considerat periculos de către organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului in România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) susţine că proiectul de ordonanţă conţine prevederi ce aduc atingere vieţii private a individului. Ministerul a anunţat că va organiza vineri, o dezbatere publică pe această temă.
Printre cele mai importante modificări preconizate se regăsesc cele privind datele ce urmează a fi stocate, inclusiv amprentele, şi cele privind modalitatea de acces la datele cu caracter personal din Registrul National de Evidenţă a Persoanelor. In forma propusă, aceste modificări pot aduce grave atingeri drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, in special dreptului la viaţa privată, sustine APADOR – CH intr-un comunicat de presă..
APADOR-CH atrage atentia că tehnologia folosită de cardul electronic de identitate este una de tip RFID (identificare prin radio-frecventa) in genul celei care permite citirea preţului unui produs după codul de bare ataşat. Cipul din cardul electronic de indentitate al fiecărei persoane are rolul codului de bare ataşat fiecărui produs.  Aplicatia uzuală a tehnologiei este identificarea animalelor şi a obiectelor.

Extinderea acestei tehnologii la oameni a generat in permanenţă controverse la nivel mondial pe motiv că nu oferă garanţii pentru respectarea dreptului la viaţa privată, intrucât permite aflarea datelor persoanale ale deţinătorului de card electronic de identitate de către oricine are un aparat in genul cititorului de coduri de bare. De asemenea, tehnologia RFID permite monitorizarea in orice loc si in orice moment a oricărei persoane şi prezintă riscul  clonării cipului din cardul electronic de identitate.
Proiectul de ordonanţă luat in discuţie nu permite celor care considera că tehnologia „codului de bare” nu le oferă suficiente garanţii de respectare a vietii private să opteze pentru varianta de până acum, „clasică”, simplă, a cărţii de identitate.
Acelaşi regim este prevăzut in ordonanţă şi pentru cărţile de rezidenţă (pentru cetăţenii străini), care vor fi numai in format electronic.

Obligativitatea cărţii electronice de identitate/rezidenţă şi neprevederea expresă in proiectul ordonanţei a unui drept de opţiune al persoanei intre cardul „simplu” de identitate şi cel electronic constituie o restrângere nejustificată adusă dreptului la viaţa privată garantat prin art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

De asemenea, includerea datelor privind amprentele persoanei in cardul electronic de identitate/rezidenţă, in conditiile in care există posibilitatea accesării necontrolate şi a clonării acestor carduri, constituie măsuri excesive, dispuse de autorităţile naţionale fără a exista expres o asemenea obligaţie in legislatia europeană invocată in nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă. De aceea, este necesar ca amprentele să fie eliminate din datele biometrice preluate pentru eliberarea cardului electronic de identitate.
Un pericol pentru viaţa privată il reprezintă şi numărul excesiv de mare al autorităţilor prevăzute in proiect ca având drept de acces şi prelucrare a datelor biometrice ale persoanelor. In consecinţă, numărul acestor autorităţi trebuie restrâns la minimul strict necesar şi trebuie inlăturată dispoziţia care prevede, generic, posibilitatea ca orice persoană juridică să acceseze aceste date, conchide APADOR – CH.
In altă ordine de idei, schimbarea actualelor buletine cu cele electronice costă statul român zeci de milioane de euro, potrivit anunţului făcut de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), care a publicat anunţul de intenţie pentru contractul in valoare de 32 de milioane de euro.
Anunţul a fost publicat in sistemul electronic de achiziţii publice şi se refera la “Producerea şi personalizarea cărţii electronice de identitate. Se urmăreşte achizitionarea unor linii de producţie şi personalizarea cărţii electronice de identitate pentru cetăţenii români”.
Potrivit Ordonantei de Urgenţă 184/2008, incepând cu data de 1 ianuarie 2011, se introduce cartea electronică de identitate. Autorităţile susţin că noul act va arăta la fel cu cele emise in majoritate ţărilor membre ale Uniunii Europene.

stiriRol.ro

comentarii

de tiki -taka la 20 august 2010 - 09:39

alta sursa de facut bani..JAF

de Dragos la 25 august 2010 - 06:28

Guvernul vrea să avem cărţi de identitate electronice, iar noi vrem sa avem ce pune in farfurii ca sa mancam.

de marcel la 1 noiembrie 2010 - 21:53

Chiar va incrdeti in Guvernele noastre corupte si Securitatii sa le dati posibilitatea sa va urmareasca si sa va cunoasca miscarile? Sa le creasca controlul asupra voastra prin incalcarea dreptului la libertate al omului?
Noi acceptam acum buletinele electronice, iar copiilor nostri li se va baga sub piele microcipul. Cu timpul aici se va ajunge caci acesta este planul diabolic. Pecetea satanei. Cautati pe internet si informati-va bine in legatura cu aceasta problema si va paziti viitorul si copiii.

de valentin la 25 ianuarie 2011 - 22:01

Unde este libertatea omului de a alege ce e mai bine pentru el cand impuneti aceasta mascarada de cip,chipurile pentru siguranta lui?Nu ati tinut cont de nici o opinie din partea populatiei.Halal democratie,si va mai si erijati in protectorii nostrii,cand de fapt nu sunteti altceva decat niste lupi in piei de miel.

Lasati un comentariu