Poliţia rutieră pregăteşte examenul auto cu trei probe practice: în localitate, în afara localităţii şi pe timp de noapte

• publicat la: 5 august 2010
Poliţia rutieră pregăteşte examenul auto cu trei probe practice: în localitate, în afara localităţii şi pe timp de noapte

Instructorii auto protestează şi cer ca numai candidaţii care au trecut de proba teoretică să poată începe pregătirile pentru traseu. Ministerul Sănătăţii vrea să le ia carnetul cardiacilor, celor cu afecţiuni oculare, probleme de glicemie şi neurologice

Pe viitorii candidaţi la şoferie îi aşteaptă o megasurpriză: examenul de probă practică în trei etape, respectiv zile. Astfel, pentru a obţine permisul de conducere, doritorii vor fi obligaţi să îşi dovedească aptitudinile în localitate, în afara localităţii şi pe timp de noapte. „Aceasta este intenţia noastră pe termen scurt. Sunt mulţi şoferi care se descurcă în oraşe, dar nu şi la drum lung, iar mulţi au probleme la condusul pe timp de noapte. Păcat că nu prea avem autostrăzi, ca să putem organiza pentru toţi candidaţii probe adevărate de conducere în afara localităţii. Aţi văzut că sunt destui cei care nu ştiu să conducă pe autostrăzi. Nu ştiu cum se intră şi se iese de pe autostradă, unii folosesc doar banda a doua, pe alţii îi vezi circulând pe banda de urgenţă, deşi n-au probleme, şi mulţi nu se pricep să efectueze o depăşire, să treacă de pe o bandă pe cealaltă şi să respecte distanţa de siguranţă faţă de vehiculul din faţa lor. Din păcate, mai avem de aşteptat până să îi trecem pe toţi candidaţii prin proba autostrăzii. Sau poate vom organiza examenele acestea în anumite localităţi, acolo unde există acces la autostradă”, spune Gino Bojman, ofiţer specialist al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.).

În prezent, examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto se desfăşoară în două faze: prima este proba teoretică, a doua proba practică. Cele două trebuie susţinute, obligatoriu, în zile diferite. Aşadar, în viitorul apropiat, examenul auto va dura 4 zile, fiind necesar un mic concediu pentru susţinerea acestuia. Deşi Bojman susţine că el şi colegii săi se consultă, permanent, cu instructorii şi conducătorii auto, adaptând legislaţia observaţiilor critice întemeiate, reprezentantul instructorilor îl contrazice: „Nu suntem de acord cu aceste propuneri absurde. Nu ştiu cum se face că ai noştri legiuitori fac lucrurile astea tot anapoda. Nu ne iau în considerare observaţiile pertinente, practice. Şi degeaba spun că e ca în restul UE, că nu e aşa. Uite, de pildă, în afară, candidaţii susţin, mai întâi, proba teoretică şi abia apoi se prezintă la instructor, pentru pregătirea în vederea probei practice. În felul ăsta, instructorul îşi poate înscrie elevul la examinare atunci când vede că acesta a atins vârful de formă. La noi, elevul atinge vârful de formă, trebuie să dea proba teoretică, are ghinion de îi pică 5 întrebări stupide, care ţin de mecanica maşinii. Şi atunci, trebuie să o ia de la capăt…”, susţine Petre Bordeianu, preşedintele Asociaţiei şcolilor de şoferi şi instructorilor auto.
publicitate

Examenul pe timpul nopţii – şi în prezent

Proiectul de ordin privind examenul pentru permisul de conducere auto, tocmai publicat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor, nu introduce modificări faţă de legislaţia existentă. Dar, atât ordinul în vigoare referitor la procedura de examinare, cât şi proiectul de actualizare prevăd posibilitatea desfăşurării examenului după lăsatul serii, adică inclusiv în timpul nopţii. Prevederea este utilă, întrucât durata minimă a examinării la proba practică este acum de 25 de minute/candidat.

Cardiacii şi epilepticii- traşi permanent pe dreapta

Persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută, cu afecţiuni neurologice grave, crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conştienţă, alcoolicii şi consumatorii de droguri nu vor mai putea obţine permise auto, informează Mediafax. Cei aflaţi într-una din condiţiile precizate şi care deţin, în prezent, permise de conducere, nu le vor putea reînnoi, propune Ministerul Sănătăţii (MS).

Candidaţii care vor să devină şoferi profesionişti, adică să obţină un permis de conducere grupa 2 (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E), sunt obligaţi să efectueze examenele medicale înainte de eliberarea permisului de conducere şi ori de câte ori solicită reînnoirea acestuia.

Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau şoferii care prezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor ce fac periculoasă conducerea unui autovehicul. În schimb, vor putea obţine permisul auto şoferii amatori cu insuficienţă renală gravă sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afectează capacitatea lor de a conduce. În cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie să treacă o perioadă de 10 ani fără crize şi fără administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obţine un permis auto categoria 1.

(Sursa: Gandul)

comentarii

de Cursuri Auto la 1 martie 2011 - 11:20

CursuriAuto.ro îti pune la dispozitie zeci de chestionare auto generate din mii de întrebari din legislatia rutiera pentru toate categoriile principale de conducere.

Raspunsuri

Lasati un comentariu