Se caută donatori de sânge

• publicat la: 31 august 2010
Se caută donatori de sânge

Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare va fi prezent săptămâna viitoare la Carei , mai exact pe data de 9 septembrie, a declarat pentru Buletin de Carei, directorul centrului, dna Doiniţa Crişan. Se caută voluntari  dispuşi să doneze sânge deoarece mulţi oameni işi datorează viaţa tocmai acestor donatori. Sângele donat  poate salva un nou născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră. Le puteţi oferi o şansă de a-şi trăi mai departe viaţa. Cu o singură donare se pot salva chiar trei vieţi.

Cei care vin să doneze sânge trebuie să fie sănătoşi, să aibă vârsta de 18 ani  împliniţi, să nu fi avut antecedente de hepatită, tuberculoză, sifilis, boli neuropsihice, diabet insulină dependent, să aibă o greutate de minim 55 kg la femei, 60 kg la bărbaţi, o tensiune arterială de minim 110/70 mm Hg şi o hemoglobină de minim 13 gr/dl la femei şi 13,5 gr/dl la bărbaţi.

Inainte de donare se recomandă să vă odihniţi bine noaptea . Deasemenea, mâncati doar ceva uşor  şi consumaţi mai multe lichide pentru a inlocui volumul pe care il veţi dona. Evitaţi insă ceaiul, cafeaua sau alte băuturi ce conţin cofeina. Consumaţi alimente bogate in fier – carne roşie, peşte, ficat, fasole, cereale imbogăţite cu fier, stafide sau prune. Evitaţi mâncărurile grase ca hamburgerii, cartofii prăjiti ori ingheţata inainte de donare. Testele pentru infecţii făcute asupra sângelui donat, pot fi afectate de grăsimi – lipide – ce apar in sânge la câteva ore după ce au fost consumate mâncărurile grase.

În schimbul sângelui donat, cetăţenii primesc 7 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă, o serie de analize gratuite şi consultaţie medicală.

Cele mai mari probleme sunt cu sângele din grupele AB IV şi cele în RH negativ, dar de toate grupele de sânge este mare nevoie.

Criza financiară nu a adus mai mulţi donatori la Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare, numărul acestora scazând semnificativ.

Potrivit declaraţiilor directoarei centrului ,Doiniţa Crişan „în ultimele 8 luni s-au făcut 7000 de recoltări din care , la nivel de Carei, in jur de 400. Incepând cu luna  iunie se înregistrează o scădere destul de mare. Cel mult 25 de persoane se prezintă zilnic pentru a dona sânge. Unul din motivele scăderii donatorilor se presupune a fi plecarea la muncă în străinătate. În fiecare a doua zi de joi din lună se vor  face recoltari  şi la Carei. Luna aceasta vom fi  pe 9 septembrie la Policlinica din Carei. Numărul de ordine se ia de la fişier, maxim 100 de persoane vor putea dona în ziua respectivă.”

Andrada Vasile

comentarii

de Missogin la 31 august 2010 - 14:14

am vrut sa merg sa donez, nu pentru tichete sau etc, ci pentru a ajuta vieti, dar cand am vazut ce e acolo … pff … plin de tiganime !!!!

Lasati un comentariu