Sfânta MARIA

• publicat la: 14 august 2010
Sfânta MARIA

Maria din Nazaret sau Fecioara Maria a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform proto-Evangheliei după Iacob a fost fiica lui Ioachim și Ana. Conform Noului Testament, în momentul conceperii lui Iisus Cristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. În tradiția creștină (ortodoxă, catolică, anglicană și luterană) precum și în cea musulmană, a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii și nașterii lui Iisus.

Al treilea sinod ecumenic, ținut la Efes în anul 431, convocat pentru a dezbate asupra învățăturii dioprosopiste a patriarhului Nestorie[1], a confirmat învățătura Bisericii primare cu privire la Maica Domnului. Conform definițiilor dogmatice adoptate de acest sinod ecumenic, la fel cum păcatul a venit în lume printr-o femeie (Eva), tot printr-o femeie (Maria) a venit în lume și mântuirea. Maria a fost denumită de aceea „noua Evă”.

Venerarea Mariei ca fecioară joacă un rol important deopotrivă în bisericile ortodoxe, cea catolică, cea anglicană și cele orientale. Un număr foarte mare de biserici și catedrale îi poartă numele, inclusiv spre exemplu 70% din catedralele franceze. 

Obiceiuri de Sfânta Maria 

Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este prăznuită in fiecare an la 15 august. In dimineaţa acestei zile, femeile merg la biserică şi impart struguri, prune şi faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir şi tămâiază mormintele rudelor.

Ciobanii coboară oile de la munte (La Sântămaria Mare / Tulesc oile la vale!), bărbatii isi schimbă pălăria cu căciula , se interzice scăldatul in apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă sau in târnaţul casei.

De Sfântă Marie, fetele purtau o plantă numită „năvalnic”, care avea puterea să aducă peţitori.

Dacă in apropierea zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn că toamna va fi  lungă.

In sudul ţării se angajau pândarii la vii şi se luau măsuri de protectie magică a podgoriilor impotriva păsărilor.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nunţilor, sezon care tinea până la intrarea in postul Crăciunului. In această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă.

Perioada dintre cele doua Sântămarii, Sântamaria Mare (15 august) şi Sântamaria Mică (8 septembrie), era considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.

In această zi erau adunate ultimele plante de leac.In perioada postului Sfintei Marii fetele işi cos costume speciale, lucrate numai in alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la mănăstirile care poartă hramul Sfânta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Mănăstirea Hodos Bodrog, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus, Tismana, Rohia, Bixad, etc).

 crestinortodox.ro

Lasati un comentariu