Ce contracte trebuie să semneze românii la bănci

• publicat la: 8 septembrie 2010
Ce contracte trebuie să semneze românii la bănci

Toate băncile trebuie să-şi cheme clienţii pentru a semna acte adiţionale la contractele de credit care prevăd eliminarea unor comisioane şi scăderea dobânzilor. Mai sunt doar două săptămâni până când toate contractele de credit trebuie modificate şi bancherii încă insistă ca Ordonanţa 50 să fie clarificată.

Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori trebuie să fie aplicată până la 19 septembrie şi în cazul împrumuturilor contractate înainte de luna iunie 2010. Asta înseamnă că, în mai puţin de două săptămâni, fiecare bancă trebuie să-şi cheme clienţii la ghişeu pentru a semna acte adiţionale pentru cele aproximativ opt milioane de contracte de credit aflate în derulare.
Câteva bănci şi-au anunţat deja debitorii că până la 19 septembrie sunt aşteptaţi în unităţi pentru alinierea contractelor la prevederile Ordonanţei, numai că o parte dintre ele au amânat semnarea actelor adiţionale atunci când clienţii s-au prezentat la ghişeu.

„M-au anunţat printr-un mesaj pe telefon că trebuie să mă duc la bancă să semnez un act adiţional la contract. Când am ajuns, mi-au spus că trebuie să mai aştept, să revin peste o săptămână, pentru că prevederile se pot schimba de la o zi la alta”, spune Florin M., care are în derulare un credit de nevoi personale.

Cu ce-i ajută Ordonanţa pe clienţi

Cea mai importantă prevedere  a Ordonanţei este eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi limitarea la maximum 1% pentru cele cu dobândă fixă. De asemenea, se elimină comisionul de analiză dacă împrumutul nu se aprobă, dar şi cel de depunere numerar pentru plata ratelor.

Bancherii au trimis însă amendamente la comisiile de specialitate de la Senat şi Camera Deputaţilor şi au cerut FMI ca Ordonanţa să nu fie aplicată şi pentru contractele în derulare, aşa cum prevede Directiva 48 aplicată la nivelul Uniunii Europene.

Protecţia Consumatorilor şi Guvernul sunt însă de neclintit în decizia lor. Pentru că în ultimul an EURIBOR a scăzut, mulţi români ar trebui să plătească acum rate mai mici. Numai că, în multe cazuri, rata a rămas aceeaşi sau, dimpotrivă, a crescut pentru că indicele intern al băncii, în funcţie de care se calculează dobânda, a fost majorat.

Ordonanţa 50 prevede ca băncile să calculeze dobânda anuală efectivă (DAE) în funcţie de un indice de referinţă, cum este EURIBOR pentru euro sau ROBOR pentru lei, şi nu după un indice intern al băncii. Asta înseamnă că ratele ar trebui să scadă odată cu aplicarea noilor prevederi.

Totuşi, Protecţia Consumatorilor le permite băncilor să crească marja fixă astfel încât rata să rămână aceeaşi, dar numai cu acordul clientului. De aceea, clientul trebuie să fie foarte atent dacă marja aplicată creditului a rămas aceeaşi sau a fost majorată. În cazul în care clientul nu este de acord cu clauzele în actul adiţional, el poate refuza semnarea acestuia. Totuşi, neprezentarea la ghişeu pentru a lua la cunoştinţă noile modificări se consideră aprobare tacită.

Bancherii nu cedează

Bancherii insistă ca Ordonanţa să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să nu creeze confuzii şi probleme, chiar dacă se va aplica şi pentru creditele deja acordate. Mai exact, ei vor trimite din nou amandamente Senatului şi speră să primească un răspuns cât mai curând.

„Considerăm că, dacă se va aplica şi la creditele vechi, trebuie ca ordonanţa să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să se evite ceea ce se întâmplă în acest moment. Aţi văzut clienţi nemulţumiţi, oameni care merg şi-şi pierd timpul prin tribunale”, a declarat recent Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. El a adăugat că şi-ar dori să discute în primul rând cu comisiile de specialitate despre modificarea Ordonanţei şi că speră să vorbească chiar şi cu premierul Emil Boc.

Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, le-a promis bancherilor, vineri – ultima zi de mandat, că Ordonanţa va fi modificată, cel puţin în ceea ce priveşte calculul dobânzilor, spun surse bancare, potrivit Mediafax.

19 septembrie, termen-limită

Românii care au credite trebuie să se prezinte la ghişeul băncii până la 19 septembrie pentru modificarea actualelor contracte, chiar dacă banca nu îi anunţă în acest sens. Nesemnarea actelor adiţionale la contractele de credit se consideră aprobare tacită, iar ratele românilor ar putea să rămână aceleaşi sau chiar să crească, în loc să scadă.

Ce prevede Ordonanţa 50:

-se elimină comisionul de rambursare anticipată pentru creditele cu dobândă variabilă; pentru creditele cu dobândă fixă, comisionul nu poate fi mai mare de 1%;

-dobânda trebuie să varieze în funcţie de un indice de referinţă, cum este EURIBOR sau ROBOR;

-creditorii sunt obligaţi să comunice clienţilor, înainte de semnarea contractului, toate informaţiile relevante.

adevarul online

Lasati un comentariu