Cine va supravieţui dezastrului din toamnă?

• publicat la: 3 septembrie 2010
Cine va supravieţui dezastrului din toamnă?

Cine credea că în România nu s-ar putea trăi mai prost decât acum s-a înşelat amarnic. Salariile puţinilor norocoşi care vor reuşi să-şi păstreze locul de muncă vor scădea, iar noile impozite ne vor cocoşa. Colac peste pupăză, până la finele lunii se scumpeşte şi mâncarea. În plus, producătorii susţin că există riscul ca, din noiembrie, carnea să dispară definitiv din ţară.

Agricultorii ameninţă că în scurt timp vom scoate din portofele sume consistente pentru a supravieţui de pe o zi pe alta. Angajaţii de la privat vor „zbura” pentru că guvernul nu este în stare să plătească datoriile către companii , iar cei rămaşi vor avea lefuri micşorate. Cam la fel va fi şi pentru bugetari. Mai mult, taxele şi impozitele vor creşte din nou.

Producătorii taie animalele
„Întreprinzătorii vor să lichideze tot. Taie animalele. Din noiembrie, să vedem ce-om mai importa, banii îi băgăm în salarii. Riscul să nu mai existe nici măcar un kilogram de carne în ţară este mare”, susţine Gheorghe Caruz, şeful Patronatului Cărnii de Porc.

Franzela, o delicatesă. Legumele, importate

Liderul Agrostar, Ştefan Nicolae, afirmă că pâinea se va scumpi cu 20- 30%. „Inundaţiile au compromis peste 60% din cantitatea de grâu şi importăm. Bursa Internaţională a Cerealelor a dublat preţul la grâu după ce Rusia şi Ucraina au sistat exporturile. Şi 80% din legume şi fructe le vom importa în perioada următoare şi vor costa cu 10% mai mult”, consideră Nicolae.

Uleiul, scumpit artificial
Preşedintele Patronatului din Industria Uleiului, Viorel Zichil, ne-a spus: „Agricultorii au scumpit materia primă, deşi culturile de floarea-soarelui nu au fost deloc afectate. Anul trecut, o sticlă de ulei de un litru costa vreo 3,2 lei, acum a ajuns la 5 lei şi e posibil să mai crească”.

Şi transportul ne uşurează de bani. Biletele de tren se scumpesc cu opt la sută.

La anul, lefuri şi mai „ciopârţite”
Analiştii economici ne avertizează să ne aşteptăm în următoarea perioadă la ce e mai rău. „Vom trăi mult mai prost. 2011 va aduce noi măsuri de austeritate. Salariile tăiate încă se mai micşorează. Putem spera doar să nu se umble la alte impozite, deşi este posibil să se întâmple”, precizează Ilie Şerbănescu.

Cine va mai munci în 2011?
Economistul Bogdan Baltazar crede că mult mai grav este faptul că guvernul trebuie să plătească datoriile către firmele private. „Nu văd semne că ar scădea arieratele, iar efectul economic este dezastruos: este lovit din plin sectorul privat: se operează reduceri salariale, firmele falimentează, oamenii îşi pierd slujbele”, ne-a declarat acesta.

Cu cât explodează preţurile:
Pâine – 30%
Lactate şi brânzeturi – 10%
Ulei – 10-17%
Fructe şi legume – 7-10%
Cartelele de metrou – 8%
Bilete de tren – 8%

Ring.ro

Lasati un comentariu