Mii de români refuză semnarea actelor adiţionale propuse de bănci, în cazul Ordonanţei 50

• publicat la: 14 septembrie 2010
Mii de români refuză semnarea actelor adiţionale propuse de bănci, în cazul Ordonanţei 50

A mai rămas o săptămână până când băncile trebuie să se asigure că toate contractele de credit respectă Ordonanţa 50. Bancherii deja au ieşit la atac: le propun clienţilor acte adiţionale prin care să schimbe baza de calcul a dobânzilor şi redefinesc comisioanele interzise. Clienţii răspund prin contestaţii şi prin avocaţi. Nu de alta, dar tăcerea are valoare de consimţământ.

3.000 de români cu credite la şapte bănci diferite din ţară refuză semnarea actelor adiţionale întocmite de instituţiile financiare . Motivul? Băncile fie nu au respectat procedurile de notificare, fie au venit cu documente care nu ţin cont de prevederile Ordonanţei 50.

Relaţia client-bancă se transformă într-un război. Clienţii spun că au fost ameninţaţi – dacă nu semnează actele adiţionale, atunci trebuie să ramburseze creditul. Sau că este spre binele lor să nu se mai deplaseze la bancă pentru a cere contractul. E binevenită „tăcerea”… pe post de acord. Sunt ajutaţi şi de haosul din piaţă.

Clienţii băncilor mai au la dispoziţie şapte zile ca să semneze actele adiţionale.

Atenţie la semnarea noilor contracte cu băncile. Trebuie să analizaţi foarte bine toate prevederile din actele adiţionale. Cel mai important este ca marja fixă din calculul dobânzii să rămână la fel ca în vechiul contract. În caz contrar, aţi putea plăti dobânzi, implicit rate, mai mari. Deci, reţineţi două cuvinte – marja fixă.

Dacă sunteţi titularul unui credit, vă invităm la unitatea dumneavoastră pentru alinierea la prevederile ordonanţei 50 pe 2010. Nesemnarea unui act adiţional se consideră acceptarea tacită.

Aşa sună notificările pe care le tot primesc clienţii băncilor în această perioadă. Atenţie însă, aveţi la dispoziţie doar 15 zile să vă semnaţi noile contracte.

Sunt zile numărate de către banci, care fac tot posibilul să nu iasă în pierdere în urma ordonanţei. Prima modificare, nu se mai plăteşte comision de rambursare anticipată la creditele cu dobânda variabilă. La dobânda fixă, acesta a fost limitat la 1%.
Cele mai importante modificări sunt la calculul dobânzii. Conform legii, băncile nu au voie să perceapă o dobândă mai mare decât cea pe care o are clientul acum. Ba mai mult, ar putea chiar să scadă.

„Înaine de OUG 50-2010, partea variabilă era un indice calculat intern de fiecare bancă conform fluctuaţiilor pieţii. În acest moment conform legii acel indice devine în mod automat indicele de referiţă pentru monedă, care este mult mai mic”, susţine consultantul financiar Ruxandra Andrei.

Doar că, băncile nu ies niciodată în pierdere. Vor încerca să mărească marja fixă.
„Consumatorul trebuie să se uite în contract care era marja din contractul iniţial şi să se asigure că în actul adiţional se regăseşte fix acea marjă plus indicele de referinţă pentru moneda creditului”, explică Ruxandra Andrei.

Problema este ca EURIBORUL, LIBORUL şi ROBORUL variază. Acum sunt la valori scăzute, dar marja va rămâne fixă, din momentul în care veţi semna noile contracte. Practic, va trebui să ne transformăm în adevaraţi economişti. Sau, mai simplu:

„Clientul are posibilitatea de a refuza semnarea documentului, dar să justifice printr-o adresă atribuită băncii faptul că nu este de acord. Să ia un număr de înregistrare”, susţine preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

Antena3.ro

Lasati un comentariu