Statul, dator vândut companiilor farmaceutice

• publicat la: 10 septembrie 2010
Statul, dator vândut companiilor farmaceutice

Autorităţile nu au niciun cuvânt de spus atunci când producătorii vor să scoată de pe piaţă anumite medicamente

Această tendinţă va continua până când criza datoriilor şi subfinanţării din sistemul medical se va rezolva.

Subfinanţarea din sistemul privat de sănătate şi datoriile foarte mari ale statului către companiile producătoare de medicamente au făcut ca statul să nu mai aibă nicio posibilitate de reacţie atunci când acestea vor să renunţe la anumite produse farmaceutice sau când aceste companii vor să înlocuiască anumite medicamente cu altele mai scumpe.
„Statul român este dator vândut corporaţiilor străine sau autohtone, prezente pe piaţa farmaceutică locală, iar acestea fac ceea ce vor. Statul nu are niciun cuvânt de spus atunci când vine vorba de scoaterea de pe piaţă a anumitor medicamente sau de înlocuirea unor produse farmaceutice cu unele mai scumpe”, a declarat, ieri, Ioan Uivaroşi, secretarul general al Colegiului Farmaciştilor din România, într-o conferinţă de presă organizată de compania de cercetare a pieţei, Cegedim.
Conform reprezentantului Colegiului Farmaciştilor, această tendinţă va continua până când criza datoriilor şi subfinanţării se va rezolva.
De asemenea, preşedintele Cegedim, Petru Crăciun, a afirmat că până acum statul nu a făcut plăţile pentru medicamentele compensate şi gratuite, unele datorii datând din 2009.
„Gradul de susţinere al pieţei de către companiile farmaceutice a crescut, expunerea acestora ajungând la limita superioară pe care şi-o permit”, a explicat preşedintele Cegedim.
La rândul său, Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a spus că, ţinând cont de subfinanţarea sistemului şi de măsurile luate de autorităţi, contribuţia pacienţilor a crescut, în timp ce statul are o contribuţie din ce în ce mai mică în ceea ce priveşte asigurarea de servicii medicale.

În T2, piaţa farmaceutică a avansat cu 35%, la 2,54 mld. lei

În al doilea trimestru al acestui an, piaţa farmaceutică a recuperat în volum pierderile din aceeaşi perioadă a anului trecut, avansând cu 12,6%, faţă de scăderea de 15,3% din trimestrul 2 din 2009, potrivit raportului Cegedim pentru perioada aprilie-iunie 2010. Această revenire a fost determinată, în primul rând, de introducerea preţului minim.
Totodată, piaţa a avansat în valoare cu 35% în lei, la 2,54 miliarde lei şi cu 34,5% în euro, la 609,2 milioane euro.
Zilele de tratament din al doilea trimestru din 2010 au crescut cu 23%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Curierul Naţional

comentarii

de Gabi D la 15 septembrie 2010 - 19:13

Statul nu e dator numai Companiilor Farmaceutice,ce ne facem cu Companiile de Constructii care-si asteapta banii de luni de zile?Statul ne va vinde si pe noi ,in scurt timp!

Lasati un comentariu