Susţineţi SPOT CAREI ,ediţia a IV-a

• publicat la: 30 septembrie 2010
Susţineţi  SPOT CAREI ,ediţia a IV-a

Festivalului Internaţional de teatru pentru Studenţi SPOT a apărut în 2007. Evenimentul are la bază dorinţa de a media contactul dintre studenţii şcolilor de teatru din România şi ţările învecinate, în conformitate cu un principiu de bază al artei teatrale: întâlnirea.

Acesta a promovat multiculturalismului, a oferit un spaţiu de exprimare pentru viitorii actori, înca din timpul şcolii, oferind careienilor, care trăiesc într-un municipiu fără un teatru profesionist, ocazia de a viziona spectacole, de a întâlni personalităţi marcante ale scenei româneşti şi internaţionale.

Evenimentul, singular în România, a devenit unul de referinţă pentru mişcarea teatrală naţională. Municipiul Carei s-a transformat într-un soi de Vama Veche a vestului de ţară, o extremă care concentrează viitoarele valori ale scenei româneşti. Pentru că, în TEATRU, mai mult ca în orice alt domeniu, contactul direct se impune ca resort al supravieţuirii şi ca o garanţie a calităţii viitorului act scenic.

De-alungul celor trei ediţii – 2007, 2008, 2009 – invitaţii au fost studenţii secţiilor de actorie ale Facultăţilor de Teatru din Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Craiova, Bucureşti, Sibiu, iar din străinătate au fost prezenţi cei din Kaposvar – Ungaria, Novi Sad – Serbia şi Burghausen – Germania.

Pentru a sprijini viitorul profesional al studenţilor, pe durata festivalurilor au avut loc conferinţe susţinute de reprezentanţii unor teatre independente din ţară. Printre invitaţi s-a numărat fondatorul Teatrului de Curte şi Garaj din Timişoara, Ovidiu Mihăiţă, m. chris nedeea, iniţiatorul Teatrului Imposibil din Cluj dar şi Radu Macrinici, un pionier al mişcării teatrale independente din România.

Necesitatea înfăptuirii unui asemenea festival a dus la obţinerea unor beneficii, după cum urmează:

1. Era esenţial să existe un dedicat studenţilor de la teatru, unul în care aceştia să se cunoască, să se vadă, un loc în care ei să fie cei mai importanţi, să fie vorba doar despre ei.

2. S-a discutat mereu despre diferenţele de metodă practicate la diverse şcoli de teatru, iar festivalul a devenit un bun prilej pentru profilarea deosebirilor. S-a discutat despre diferenţele de tradiţie dintre teatrul maghiar şi cel românesc. Festivalul a rezolvat şi acest aspect, întrucât evenimentul e axat pe multiculturalism, fiind unul în doua sau trei limbi: română, maghiară, germană.

3. Pentru studenţii care nu au avut parte de un public larg, Careiul este un început promiţător şi binevenit, pentru că ambianţa este una relaxată şi informală. Se asigură, astfel, un strat d protecţie, intrucât spectatorii – locuitorii oraşului sau studenţii actori de la alte facultăţi – nu au transformat defectele sau slăbiciunile în motive de atac sau de acuzaţie. Festivalul este valoros, insuflând careienilor o diponibilitate culturală firească.

Alături de studenţi au fost prezenţi la Carei o serie de profesori-actori de renume naţional şi internaţional precum Hathazi Andras, multiplu laureat al premiilor UNITER, Miriam Cuibus, Smaragda Mărginean, Radu Olăreanu, Kovacs Killar Katalin, Hernyak Gyorgy sau Miklos Bacs, Adrian Andone, Szilagy Palko Csaba, Radu Nica, Ionuţ Caraţ sau Filip Odangiu, alături de Vlad Rădescu sau Oana Pocan.

Un moment aparte în destinul festivalului a fost ediţia a III-a, din 2009, în cadrul căreia la Carei a ajuns David Esrig, alături de studenţii săi de la Academia Athanor din Burghausen.

David Esrig este o personalitate marcantă a teatrului şi a pedogogiei teatrale europene. Acesta a absolvit Institutul de Teatru şi Film Bucureşti (1958), iar până în 1973, anul stabilirii în Germania, a pus în scenă numeroase piese, printre care „Vicleniile lui Scapin”, de Molière (1957, Piatra-Neamţ), „Troilus şi Cressida”, de Shakespeare (1965, Teatrul de Comedie) sau „Nepotul lui Rameau”, de Denis Diderot (1968, Teatrul Bulandra).

După 1973, a profesat ca regizor la Bremen, München, Berna, Essen, în paralel cu o importantă activitate academică şi editorială.

Printre distincţiile care i s-au acordat de-a lungul carierei se numără Premiul Senatului Uniter pentru întreaga activitate artistică (2003) şi Ordinul naţional pentru contribuţia adusă promovării democraţiei şi culturii româneşti în lume (2004). Din 2005 e doctor honoris causa al Universităţii naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti.

David Esrig a pus, în 1993, bazele Academiei de Teatru şi Film Athanor, o şcoală particulară, care a devenit, în 1999, Academia Athanor – instituţie de învăţământ artistic superior finanţată de stat. Regizorul a apreciat că aceasta este cea mai mare, ca întindere, din Germania.

Academia a fost ridicată pe o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, în clădirea istorică, din secolul al XIV-lea, a unui fost grânar.

“Academia Athanor, pe care am înfiinţat-o, e poate cea mai importantă şcoală de teatru din Germania. Acolo sunt nişte condiţii de lucru excelente şi pot chema mulţi profesori dintre cei mai mari care să-i şcolească pe actori.” David Esrig

Festivalul a beneficiat, până acum, de sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, care a finanţat primele două ediţii şi de cel al Primăriei Carei, care a sigurat 80% din costurile ediţiei a III-a. Presa judeţeană şi locală a alocat spaţii importante evenimentului, el fiind mediatizat şi de publicaţi regionale. TVR 3 a realizat o emisiune de 60 de minute, dedicată în întregime festivalului, care a fost menţionat şi în buletinele de ştiri ale TVR 1, Realitatea TV şi Antena 1.

La ediţia din acest an au confirmat prezenţa facultăţile din Craiova, Cluj, Bucureşti, Târgu Mureş şi Sibiu. Din străinătate vor sosi studenţi facultăţii din Novi Sad, Serbia, cei ai Academiei ATHANOR din Germania, studenţii facultăţii din Kaposvar, Ungaria şi, în premieră, studenţii facaultăţii de teatru din Wroclaw, Polonia.

În urmă cu doar câteva zile, regizorul american de origine română, Cosmin Chivu, a confirmat că este dispus să participe la ediţia din acest a festivalului, cu intenţia de a susţine ateliere cu studenţii în perioada 23-27 noiembrie. Cosmin Chivu predă la Actors Studio din New York. După absolvirea masteratului în regie, de 7 ani, a devenit membru pe viaţă al Actors Studio, una dintre cele mai prestigioase organizaţii de teatru din lume. Cel puţin 2-3 ori pe lună asistă la workshopurile lui Al Pacino şi Ellen Burstyn.

David Esrig a evitat să confirme participarea şi în acest an, dar, dacă programul îi va permite, e mai mult ca sigur că va fi din nou prezent alături de studenţi.

Reputatul actor Marcel Iureş a oferit un răspuns asemănător cu cel al domnului Esrig, aşa că nici prezenţa dânsului nu poate fi exclusă.

Din nefericire ,situaţia financiară a municipiului Carei pune în pericol ediţia din acest an. Mai mult, din cauza degradării, clădirea Teatrului Municipal, veche de 103 ani, a fost închisă, astfel încât, anul acesta festivalul va fi găzduit de un alt spaţiu, care se va decide în funcţie de buget.

Orice sprijin este binevenit, orice contribuţie poate asigura o continuitate a festivalului !

Sustineti SPOT CAREI  editia a patra !

Paul Sarvadi / director SPOT

email: festivalulspot@yahoo.com

comentarii

de NORBI la 2 octombrie 2010 - 12:48

Felicitari Paul Sarvadi,este un proiect indraznet,dar din pacate neapreciat de cei care ar trebui sa sprijine acest proiect pe care tu te-ai ambitionat sa-l continui chiar si fara sa ai suport financiar.Dar sper sa se gaseasca oameni de bine care inteleg ce inseamna acest Eveniment Cultural,iar Administratia Locala si Consiliul Judetean ar trebui sa gaseasca banii necesari,pentru desfasurarea Festivalului Student Spot.Succes !!!Iar cei care aveti posiilitatea sa sprijiniti financiar ar fi foarte bine.

de BETTY la 5 octombrie 2010 - 15:25

diponibilitate sau disponibilitate?

de gabi la 5 octombrie 2010 - 16:43

betty sau bestii?

Lasati un comentariu