10 lecţii despre bani pentru copii

• publicat la: 11 octombrie 2010
10 lecţii despre bani pentru copii

Nu e niciodată prea devreme să-ti inveţi copilul care e valoarea banilor. Nu te poţi aştepta de la el să inteleagă singur de ce mami are o listă de cumpărături, de ce se merge in vacanţă intr-un loc şi nu in altul şi de ce anumite jucării sunt prea scumpe. Aşadar, e bine să-l inveti din timp ce inseamnă banii, iar cea mai indicată perioadă pentru aceste lecţii este perioada in care el invaţă la şcoală aritmetica.

Aşadar, depinde de tine să-l inveţi să facă economii şi la ce sunt bune acestea, să ia decizii despre cum să cheltuie banii şi ce inseamnă să strângi bani. M-am gândit, deci, să-ti prezint 10 metode pentru a-l invăţa pe puştiul tău această lecţie importantă in viaţă.

1. Cea mai importantă lecţie pentru el e să te vadă pe tine cum procedezi. Asta pentru că cei mici imită comportamentele văzute acasă. Aşa că e vital sa fii pentru el un exemplu pozitiv. Nu minţi niciodată despre cât a costat, de fapt, un lucru, pune fiecare achizitie intr-un context („Asta ne trebuie pentru că…”) şi invaţă-l că sunt şi lucruri minunate pe care le poţi face şi fără bani.
2. Copiii invaţă foarte multe din jocuri. Aşa că joacă impreună cu el jocuri care sunt strâns legate de bani şi achiziţii, cum ar fi Monopoly. E important să il inveţi jocuri care să il instruiască in legătură cu anumite strategii şi să-l ajute şi să-şi formeze anumite reflexe care il vor ajuta mai apoi in viaţă.

3. Oferă-i bani de buzunar săptămânal. Trebuie să fie o sumă fixă şi să nu cedezi la insistenţele sale dacă, după câteva zile, vine şi-ţi spune că i-a cheltuit pe toţi. Invaţă-l să se incadreze intr-o sumă şi să-şi gestioneze singur venitul. Fie că vei condiţiona această sumă de implinirea anumitor sarcini in casă , fie că nu, e bine să ii oferi posibilitatea de a vedea ce inseamnă să ai proprii tăi bani.

4. Poate cea mai simplă metodă de a-ţi invăţa copilul valoarea banului este să-l iei cu tine la cumpărături. Cere-i să te ajute să-ţi gestionezi banii, faceţi impreună liste de cumpărături şi fă un joc din a găsi articolele care vă trebuie la reducere.

5. Explică-i cum funcţionează bancomatele şi plata cu cardul. In vremurile in care tu ai crescut, plaţa cu cardul nu era ceva obişnuit. Explică-i copilului tău că acel card conţine bani, care sunt şi ei finiţi. Dacă cel mic nu vede banii in formă fizică, e posibil să creadă că este un soi de „sac fără fund”. Explică-i pe inţelesul său cum se efectuează o plată cu cardul şi de ce.
6. Pentru cei mici, a pune intrebări e o a doua natură. E posibil să te pună in dificultate când te va intreba câţi bani faci şi dacă voi sunteţi bogaţi. Pe de altă parte, e posibil să te pună in dificultate şi când ii intreabă pe alţi oameni câţi bani au. Invaţă-l să vorbească despre bani şi spune-i că nu e politicos să intrebe alti oameni câţi bani câştigă sau câţi au la ei in acel moment.

7. Nu uita de puşculiţă! Oferă-i copilului o puşculiţă unde să ţină banii pe care ii primeşte şi pe care ii economiseşte.

8. …apoi, arată-i ce poate să facă cu aceşti bani. Când creşte mai mare, mergeţi la bancă şi deschide un cont pe numele lui, unde să pui toţi banii pe care i-a strâns. Explică-i că banii se inmulţesc când ii tine in bancă şi că poate face multe lucruri cu ei, când sunt destui.

9. Reclamele pe care copilul le vede la televizor il pot transforma intr-un mic cheltuitor; o să vrea tot ce vede la televizor şi este prezentat intr-o formă cât mai atractivă. Incearcă să reduci din timpul pe care el il petrece la televizor şi, mai ales, redu din numărul de reclame pe care le vizionează.

10. Ultima lectie este cea a generozităţii. Nu-ti transforma puştiul intr-un Scrooge. Nu uita să-l inveţi că, deşi banii sunt importanţi, ei nu sunt totul in viaţă şi că trebuie să ii ajutăm şi pe cei mai puţin norocoşi decât noi.

www.121.ro

Lasati un comentariu