Casele din România consumă de 20 de ori mai multă energie decât casele pasive

• publicat la: 26 octombrie 2010
Casele din România consumă de 20 de ori mai multă energie decât casele pasive

În România, majoritatea locuinţelor se incadrează in clasa energetică E, având un consum mediu de 2038 kwh pe an, adică de 20 de ori mai mult decât o casă pasivă, a declarat preşedintele Asociatiei Producătorilor de Materiale de Constructii (APMC), Claudiu Georgescu.

Prezent la o conferinţă pe tema eficienţei energetice in clădiri organizată de Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC), Georgescu a precizat că o casă pasivă are un consum de energie mediu de 102 kwh/an, potrivit unor calcule din 2008.

Reabilitarea termică, o piaţă de 19 miliarde de euro

“Locuinţele din România trebuie să ajungă cel puţin in clasa energetică C. Un calcul al costurilor unei reabilitări minime la nivel naţional ne arată că există o piaţă de 19,2 miliarde de euro, cu un potenţial foarte mare”, a adăugat preşedintele APMC.

Noua Directivă europeană privind performanţa energetică a clădirilor, care va intra in vigoare in 2013, prevede o serie de elemente noi, printre care existenţa unor planuri naţionale pentru aducerea consumului energetic al clădirilor la un nivel apropiat de zero.

Astfel, până la 31 decembrie 2020, statele membre UE vor trebui să facă in aşa fel incât toate clădirile noi să aibă un consum energetic apropiat de zero. De asemenea, până la 31 decembrie 2018, toate clădirile publice noi trebuie să aibă un consum similar, a precizat Emilia Cerna Mladin, preşedintele AAEC.

“Este important să ştim că reabilitările care au loc acum, modernizările pe care le facem, vor rămâne pe termen lung. Nimeni nu va mai relua blocurile deja reabilitate, aşa că trebuie să ne asigurăm că lucrările de acum au rezultate cât mai bune”, a adăugat Mladin.

Certificatul energetic, obligatoriu de la 1 ianuarie 2011

Anul acesta, Guvernul a amânat intrarea in vigoare a legislaţiei care impunea existenţa unui certificat de performanţă energetică la vânzarea sau inchirierea unei locuinţe. Astfel, termenul-limita pentru aplicarea acestei prevederi a fost stabilit pentru 1 ianuarie 2011.

“Aşteptăm cu interes să vedem ce se intâmplă cu Ordonanţa de Urgenţă care amână obligativitatea certificatelor de performanţă energetică. Până atunci, am vrea să existe mai multe campanii de informare. Dacă acum doi-trei ani, oamenii erau reticenţi faţă de imbunătăţirea performanţelor energetice, acum sunt foarte mulţi inscrişi pe liste pentru Casa Verde sau alte fonduri”, a mai declarat preşedintele AAEC.

sursa  GreenReport.ro

Lasati un comentariu