Ce trebuie să mănânci pentru un plus de energie?

• publicat la: 24 octombrie 2010
Ce trebuie să mănânci pentru un plus de energie?

Te trezeşti cu greu dimineaţa şi te simţi lipsit de energie intreaga zi? In acest caz ai nevoie de câteva schimbări in dietă, care să iţi redea buna dispoziţie şi energia.

Carbohidraţi

Deşii  inamicii numărul unu al dietelor, carbohidraţii, sunt vitali pentru creşterea nivelului de energie şi a bunei dispoziţii. Carbohidraţii reprezintă sursa de alimentare preferată a organismului şi, in plus ,stimulează eliberarea de serotonină. Specialiştii insă iti recomandă să eviţi carbodraţii proveniţi din dulciuri şi să optezi pentru alimente ca pâine integrală, orez brun sau cereale integrale.

Migdale şi alune de pădure

Nu numai că sunt bogate in proteine, dar conţin şi magneziu, mineral care joacă un rol important in transformarea zahărului in energie. Studiile efectuate arată că

deficitul de magneziu poate scădea nivelul de energie. Magneziul mai poate fi găsit in cereale integrale şi in anumite tipuri de peşte, precum halibut.

Nucile caju

Nucile caju sunt un alt remediu care te ajută să lupţi impotriva depresiei. Acestea sunt o sursă importantă de vitamine din grupa B şi stimulează apetitul şi sistemul nervos. Conţine şi riboflavină care te păstreaza activ, vesel şi energic.

Carne slabă

Carnea slabă de porc, vită, pui sau curcan este o sursă sănătoasă de proteine şi de amino-acidul tirosină. Tirosina creşte nivelul de dopamină şi norepinefrină, chimicale care te ajută să te concentrezi mai uşor. Carnea mai conţine şi vitamina B12 care te ajută să lupţi impotriva depresiei şi a insomniei.

Peşte gras

Peştii graşi reprezintă o sursă bogată de acizi omega 3, iar studiile au arătat că aceştia oferă protecţie impotriva depresiei. Specialiştii recomandă consumul de peşte de 2 – 3 ori pe săptămână, insă poţi apela şi la capsulele cu ulei de peşte.

Legume verzi

Cercetarile arată că folaţii (acid folic) pot reduce riscul de depresie. Ii poţi găsi in cantităţi insemnate in legumele cu frunze verzi, spanac sau sparanghel şi alte alimente precum nuci sau citrice.

Consumul de apă

Unele studii arată că şi o uşoară deshidratare poate incetini metabolismul şi scădea nivelul de energie. Din acest motiv este recomandat să consumi cât mai multă apă sau băuturi neindulcite. O altă metodă de a hidrata este să consumi cât mai multe fructe şi legume proaspete.

Cafeina

Cafeaua este unul dintre cele mai folosite produse pentru creşterea nivelului de energie. Cafeina accelerează metabolismul şi, pentru scurt timp, creşte nivelul de energie şi starea de concentrare. Porţiile mici servite frecvent pot creşte durata acestor efecte. O altă sursă de cafeină este ciocolata neagră.

Micul dejun

Dacă sari peste micul dejun, nivelul de energie şi starea de spirit vor avea de suferit. Studiile au arătat că persoanele care iau in fiecare dimineata micul dejun au mai multă energie şi sunt mai bine dispuşi intreaga zi.

Recomandări:

  • Consumă cât mai multă apă pe parcursul zilei;
  • Limitează consumul de alcool la cel mult un pahar pe zi;
  • Optează pentru fructe, dacă pofteşti la ceva dulce;
  • Nu sări peste mesele principale sau gustări;
  • Evită alimentele procesate şi optează pentru fierberea legumelor şi coptul, fierberea şi prepararea pe grătar a cărnii;
  • Limitează consumul de sucuri carbogazoase

sursa  topsanatate.ro

Lasati un comentariu