Cupa 25 Octombrie la atletism -ediţie jubiliară

• publicat la: 22 octombrie 2010
Cupa 25 Octombrie la atletism -ediţie jubiliară

Cu ocazia aniversării a 40 de ani de la prima ediţie a Competiţiei Sportive Cupa 25 Octombrie, Clubul Sportiv Şcolar al Liceului Teoretic Carei, prin directorul Zsido Alexandru a acordat Diplome de Onoare pentru întreaga activitate celor care au făcut istorie  în sportul românesc şi internaţional . 

Vineri după-masă, Liceul Teoretic Carei a marcat în mod festiv împlinirea a 40 de ani de la prima ediţie a Cupei 25 Octombrie la atletism. Au fost prezenţi  foşti şi actuali antrenori, foşti campioni, sportivi, reprezentanţi ai Inspectoratului Scolar, ai Primăriei şi Consiliului Local Carei, sponsori şi reprezentanţi ai mass-media.

Evenimentul este unul major în viaţa clubului sportiv şi a reprezentat un prilej de întâlnire între generaţii de sportivi care au adus faimă oraşului.

CSS Carei a luat fiinţă  în 1968 , având o grupă de atletism antrenată de prof. Stier Alexandru. In anul următor s-au mai înfiinţat două grupe, una de fotbal şi una de handbal conduse de Serli Tiberiu respectiv Georgescu Vasile .

Grupele de handbal fete şi băieţi au obţinut la vremea aceea rezultate deosebite la nivel judeţean şi zonal.

La catedra de atletism au fost prezenţi de-a lungul timpului profesorii Stier Alexandru, Buzaş Alexandru, Mărneanu Ioan, Jarai Sarolta, Pătruţ George, Pătruţ Eva, Suciu Vasile, Mehi Eva şi Turcu Florin.

In cei 40 de ani de existenţă, clubul sportiv a dat 12 campioni naţionali. Ei au contribuit la promovarea atletismului careiean, au făcut cunoscut Careiul  în toată ţara. Mulţi dintre ei au devenit profesori de sport care lucrează în ţară sau în străinătate.

Poate cel mai reprezentativ este actualul profesor Mărneanu Ioan, fost participant la primele cinci ediţii ale Cupei 25 Octombrie, fost campion naţional la 1.500 m în 1976  şi  actual organizator. Elevul său, Turcu Florin, campion naţional la suliţă 1989 şi 1990, campion balcanic şi deţinătorul locului doi la Cupa Europei  îi este acum colaborator apropiat.

Impreună, sunt echipa de aur a atletismului careiean care a dat, dă şi va da în continuare campioni naţionali.

Sereşan( Petcu ) Doina a fost cea care a deschis  şirul campionilor naţionali provenind de la CSS Carei. Antrenată de Stier Alexandru, a obţinut în 1970 titlul de campioană naţională la 100m iar în 1971 a obţinut acelaşi titlu la 200m.

Au urmat apoi Mărneanu Ioan, Rauch Ana Maria, campioană naţională la cros in anii 1977 şi 1978, la 1000 m in 1980 şi la 1500m în 1976; Bâtea Maria, campioană la lungime în 1980 şi Bâtea Eugenia, campioană la 100m în 1980; Codreanu Constantin, campion naţional la 3000m in 1981 şi campion balcanic la cros ; Vaszi Tunde, campioană naţională la lungime in 1986 ;Perenyi Szabolcs, campion naţional la octatlon în 1997; Fabian Daniel, campion naţional la disc in 1998 şi 2000 ; Codrea Stanca , campioană naţională la suliţă in 2001 ,2002 şi 2003; Zsoldos Patrik campion naţional la 2000m în 2010.

Surorile Bâtea Eugenia şi Maria au devenit profesoare de sport, prima in Grecia ( ca şi Kovacs Ela, vicecampioană naţională la cros în 1980)  iar cea de-a doua în Bucureşti.

Vaszi Tunde, stabilită cu domiciliul in Ungaria a deţinut câţiva ani consecutiv titlul de campioană a Ungariei la săritura in lungime şi a participat de trei ori la Olimpiadă, calificându-se între primele 8 sportive mondiale de la această probă.

Nu putem să nu îi pomenim şi  pe cei care s-au situat pe primele 10 locuri la Campionatele Naţionale şi care prin sacrificiile şi dăruirea de care au dat dovada în activitatea desfăşurată au adus consacrarea clubului careiean în elita cluburilor sportive româneşti de atletism.

Aceştia  sunt Magyar Agneta, Gindele Tiberiu, Posz Matilda, Turdean Alexandru, Zsido Lorand, Venig Renata, Bristan Claudiu, Mărneanu Laura, Bâlc Simona , Cosma Petru, Mărneanu Laurenţiu, Budai Romulus, Kir Bernadette, Moisa Lavinia, Patiţa Adriana, Szabo Victor, But Cristian, Toma Diana, Szabo Zsuzsa, Todea Ionuţ, Bâlc Vasile, Bekes Regina.

Tuturor celor care au activat şi activează la Clubul Sportiv Scolar Carei, le mulţumim pentru activitatea lor , pentru meritele deosebite obţinute şi pentru că ne fac să ne simţim mândri că suntem careieni.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu