Depuneri de coroane şi defilări de Ziua Armatei României

• publicat la: 24 octombrie 2010
Depuneri de coroane şi defilări de Ziua Armatei României

Cu prilejul Zilei Armatei României , in organizarea  Diviziei   4 Infanterie „GEMINA”, Cluj-Napoca , luni 25.10.2010 incepând cu orele  11.00  va avea loc o ceremonie militară şi religiosă cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Ostaşului Român din Carei.

Manifestarea se incadrează in seria de evenimente dedicate Zilei Armatei României şi va reuni reprezentanţii autorităţilor locale, veteranii de război, cadrele militare în rezervă şi retragere.Va fi prezent comandantul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, general de brigadă Avram CĂTĂNICI.

După 23 august 1944, România a avut o contribuţie substanţială la eforturile de război ale Naţiunilor Unite. Armata română a realizat apărarea strategică a graniţelor şi a liniei temporare de demarcaţie româno-ungare din Crişana şi Platoul Transilvaniei, impuse prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Sub acoperirea strategică a românilor, trupele sovietice au parcurs aproximativ 1.000 de kilometri într-un timp foarte scurt şi, fără să întâmpine rezistenţă, au trecut prin strâmtorile din Carpaţii Occidentali şi Meridionali, în Ardeal.

În toamna anului 1944, Armatele 1 şi a 4-a române au fost angajate în ofensiva pentru eliberarea părţii de nord-est a României. Obiectivul ofensivei a fost atins între 21 şi 25 octombrie, când forţele inamice au fost alungate din oraşele Carei şi Satu Mare, dincolo de graniţa româno-ungară.

Pentru eliberarea oraşului Carei, a fost concepută o mare manevră de învăluire, cu patru divizii din Corpul 6 Armată, în timp ce Corpul 2 Armată împreună cu Divizia 11 Infanterie aveau să atace de la sud rezistenţa inamicului din Satu Mare. Atacul a început în seara zilei de 24 octombrie, iar militarii Regimentelor 34 şi 40 Infanterie au angajat lupte de stradă, în aceeaşi noapte, iar în dimineaţa zilei de 25 octombrie au eliberat oraşul Carei.

Redactia

Lasati un comentariu