PSD şi PNL depun moţiunea de cenzură

• publicat la: 18 octombrie 2010
PSD şi PNL depun moţiunea de cenzură

PSD, PNL şi PC ar urma să aprobe, azi, textul moţiunii şi să o depună la Parlament în cursul după-amiezii. Birourile Permanente reunite ale celor două Camere se vor întruni pentru a stabili calendarul moţiunii, şeful Senatului Mircea Geoană anticipând că aceasta ar putea fi dezbătută la data de 25 octombrie.

Opoziţia şi sindicatele şi-au potrivit ceasurile pentru demiterea Guvernului

Pentru ca moţiunea să treacă, e nevoie de 236 de voturi favorabile, dar cele trei partide numără doar 216 parlamentari. Aşa că Opoziţia a înteţit „vânătoarea” de senatori şi deputaţi care să contribuie la dărâmarea Guvernului Boc. Surse din partid susţin că reprezentanţii PSD vor încerca să convingă o parte dintre cei 18 deputaţi ai minorităţilor să voteze moţiunea, o primă discuţie putând avea loc mâine. Mircea Geoană şi-a exprimat speranţa că şi unii parlamentari ai UDMR se vor alătura demersului Opoziţiei. „Semnale avem, dar, până nu văd votul şi nu-l văd numărat, nu cred nimic”, a spus Geoană. Social-democraţii mizează la vot şi pe parlamentarii fără apartenenţă politică dar şi pe unii dintre independenţi.

Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a susţinut însă că moţiunea la adresa Cabinetului Boc nu are nici cea mai mică ­şansă să fie aprobată de Parlament şi a invocat presiunile dinspre sindicate. „Suntem spectactori la o incitare publică a liderilor Opoziţiei, alături de unii colegi din confederaţiile sindicale. Problemele nu se rezolvă în stradă, ci pe calea dialogului, iar dezbaterea publică trebuie făcută în Parlamentul României”, a comentat el. Liderul PDL a criticat şi programul de guvernare aprobat sâmbătă de Congresul PSD, pe motiv că acesta conţine o serie de măsuri în afara cadrului legal care ar duce la haos. Potrivit Regulamentului, odată depusă, moţiunea ar urma să fie prezentată în faţa Parlamentului în termen de cinci zile şi dezbătută în maximum trei zile de la data citirii.

Miting sindical la Parlament

Marea manifestaţie comună a celor cinci mari confederaţii sindicale va avea loc exact în ziua când se va dezbate moţiunea de cenzură, indiferent când va fi aceasta. Demonstraţia va începe în Piaţa Victoriei, de unde cei peste 70.000 de oameni (câţi speră liderii sindicali că se vor aduna) vor pleca spre Palatul Parlamentului. „Vrem să coincidă cele două acţiuni, pentru că altfel nu ar avea niciun rost nici moţiunea şi nici mitingul”, a recunoscut Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia. În acel moment, spune Petcu, sindicatele nu vor mai avea decât o revendicare – demiterea Guvernului. „Nu mai avem ce să negociem şi vom cere plecarea acestui cabinet”, a explicat Petcu. Şi Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, recunoaşte că această coordonare a celor două acţiuni, din Parlament şi din stradă, a fost discutată cu partidele din Opoziţie.

sursa  Adevarul

Lasati un comentariu