Tăieri de la gura a 120.000 de octogenari şi nonagenari veterani de război şi deţinuţi politic

• publicat la: 13 octombrie 2010
Tăieri de la gura a 120.000 de octogenari şi nonagenari veterani de război şi deţinuţi politic

Guvernanţii dau dovadă de un cinism fără margini. Au decis să taie din drepturile câştigate de veteranii de război, foştii deţinuţi politic şi foştii deportaţi, cei în cauză având vârste între 85 şi 92 de ani. Cum numărul celor în cauză este foarte redus numeric, măsura guvernului este, din punct de vedere economic, total ineficientă. Pentru cei care pierd din drepturi este însă o lovitură extrem de grea.

Regimul Băsescu-Boc întrece orice limită. S-a ajuns până acolo că se intenţionează să se taie din drepturile unor persoane aflate pe ultima sută de metri a vieţii lor. Este vorba de foştii deţinuţi politic, de foştii deportaţi şi chiar de veteranii de război. Actualul regim consideră că nişte oameni cu vârste cuprinse între 82 şi 92 de ani beneficează de prea multe avantaje. Încă nu s-a pronunţat sintagma „avantaje nesimţite”, dar nu este prea târziu. Emil Boc, Alin Popoviciu, Gelu Vişan, Gheorghe Tinel şi alţi colegi de-ai lor din PDL abia aşteaptă să li se pună întrebări pe acest subiect.

Tăieri pentru 62.000 de membri AFDPR

Prin Decretul Lege 118/1990 emis de CPUN, foştii deţinuţi politic obţineau – pentru ce au pătimit în timpul regimului comunist – o serie de drepturi care să compenseze cât de cât perioada în care au fost persecutaţi. Acum, guvernul Boc intenţionează să reducă o parte dintre aceste drepturi. Practic, dacă intenţiile guvernului se vor materializa, foştii deţinuţi politic nu vor mai beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport locale urbane, de cele 12 călătorii gratuite/an pe cale ferată, sau, după caz, pe cale fluvială sau rutieră. Nu în ultimă instanţă indemnizaţiile pe care le primesc foştii deţinuţi politic se reduc cu 25%.

Contactat de cotidianul.ro, Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a aflat de la noi ce li se pregăteşte membrilor asociaţiei pe care o conduce. „La ora actuală, conform situaţiei existente la data de 10 august 2010, mai erau în viaţă 62.000 de membri AFDPR. Dintre aceştia, 30.000 sunt foştii deportaţi, 28.000 soţii şi urmaşi ai foştilor deportaţi, iar 4.000 sunt cei care au făcut efectiv puşcărie politică. Cu puţine excepţii, majoritatea membrilor noştri au între 82 şi 92 de ani. Ceea ce vrea să facă acum guvernul este o mare măgărie. Practic, copiii celor care ne-au răpit libertatea şi ne-au zdruncinat sănătatea nu ne lasă nici acum să ne trăim în linişte ultimii ani de viaţă. Vreau să fac o precizare, şi am să dau exemplu meu. Pensia mea de fost inginer, cumulată cu tot ce primesc în baza Decretului-Lege 118/1990, ajunge la 2.000 lei. Adică 45% din pensia sergentului-major de la Securitate care mă bătea. Guvernul trebuie să înţeleagă că tot ceea ce primesc foştii deţinuţi politic nu reprezintă vreun avantaj. Reprezintă practic o plată pentru ce s-a construit la canal, pentru ce s-a lucrat în mine, în saline, pentru construcţia de şosele etc., pentru sănătatea deteriorată”, ne-a declarat Octav Bjoza. Preşedintele AFDPR ne-a mai precizat că nu a fost contactat de nimeni din guvern pentru eventuale consultări în vederea tăierilor ce vor urma.

Cei 73.000 de veterani de război au scăpat mai ieftin

Şi cei care au slujit sub drapel şi şi-au pus, pentru România, viaţa în joc pe front în cel de-al Doilea Război Mondial au intrat în colimatorul Executivului. Deşi mai sunt în viaţă în jur de 73-75.000 de veterani de război, cu vârste de 87 de ani şi peste (doar cei care au mers voluntar pe front sunt mai tineri, având în jur de 85 de ani), guvernul a găsit de cuviinţă să le ia şi lor câte ceva. Faţă de deţinuţii politic, veteranii au scăpat mai ieftin. Lor li s-a tăiat dreptul de a avea abonament telefonic gratuit şi abonament radio-tv gratuit. De asemenea – o măsură mai ridicolă nu puteau să găsească decât Emil Boc&Co. -, veteranii de război (ca şi foştii deţinuţi politic de altfel) nu mai beneficiază de prioritate în instalarea unui post telefonic. Probabil, la Palatul Victoria nu s-a aflat că instalarea unui post telefonic nu mai reprezintă o problemă în secolul XXI.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Ioan Asan la 13 octombrie 2010 - 22:01

astia stiu doar atat: sa taie! Niste macelari! Scuze ca am jignit o meserie respectabila prin alaturarea ei de membri ai guvernului si bineinteles, de macelarul sef(de breasla) basinescu!

de Ioan Asan la 15 octombrie 2010 - 15:16

Nesimtiti si incompetenti!
Porci, nu guvernanti! Scuze, am insultat porcii!

Lasati un comentariu